Нетаньяху продовжує принижувати Америку!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Держсекретар США Ентоні Блінкен спочатку відвідав єврейське утворення, а потім вирушив до Єгипту і Катару у межах переговорів щодо припинення вогню. Переговори проходили за посередництвом США, Єгипту і Катару в Досі 15–16 серпня.

Коментар:

Прем’єр-міністр єврейського утворення Нетаньяху після зустрічі з Блінкеном 20 серпня заявив, що вони не підуть з кордону між сектором Газа і Єгиптом. Блінкен спростував заяви Нетаньяху, підтвердивши, що графік виведення єврейських військ був визначений в угоді і що єврейське утворення з ним погодилось. Зі свого боку, канцелярія прем’єр-міністра єврейського утворення спростувала слова Блінкена, заявивши, що повідомлення про те, що Нетаньяху погодився на виведення із Філадельфійського коридору, не відповідає дійсності.

Блінкен відвідав єврейське утворення 11 разів з початку операції «Наводнення аль-Акси». Якщо його перші візити були скеровані на підтримку єврейського утворення, то останні візити були більше зосереджені на переконанні Нетаньяху припинити вогонь і закінчити війну.

Америка насправді намагається переконати Нетаньяху припинити вогонь, геноцид, масові вбивства і військові злочини, які кояться американською зброєю, поставленою єврейському утворенню, оскільки це викликає обурення мусульман і усього людства. І кожного разу, як Америка намагається бути посередником для досягнення угоди між сторонами, Нетаньяху вживає кроки, скеровані на зрив цих спроб.

Насправді, немає нічого дивного в тому, що відбувається. Можна сказати, що Нетаньяху не бачить для себе вигоди чи інтересу в досягненні угоди до президентських виборів в США. Наприклад, в інтересах Нетаньяху, щоб Іран відповів за вбивство Ісмаіла Ханії в Тегерані, оскільки Нетаньяху упевнений, що у випадку іранської відповіді Америка буде вимушена його підтримати. Фактично, Нетаньяху прагне розпалити регіональну війну за участю Америки. Через цю причину президент США Байден намагається спричинити тиск на «ХАМАС» та Іран і приборкати їх.

З наближенням американських виборів Нетаньяху очікує отримати реальну і ефективну підтримку, до того ж відомо, що «ХАМАС» не користується ніякою підтримкою в США. Хоча сектор Газа зруйнований, Нетаньяху, який іще не втратив контроль над ходом війни, готовий піти на поступки або прийняти умови припинення вогню. Він не має наміру іти на угоду, яка вимусить його прийняти компроміс, оскільки це зробить його перебування при владі практично неможливим. Також відомо, що Нетаньяху хоче укласти подібну угоду з переможцем президентських виборів у листопаді, а не з Байденом, чий строк закінчується.

Через свої власні інтереси Нетаньяху буде перешкоджати зусиллям Америки по досягненню припинення вогню і продовжувати її принижувати до завершення президентських виборів в США. Нездатність Америки, світової наддержави і лідера, контролювати Нетаньяху і примусити його слідувати її вказівкам здається вкрай дорогою для її глобального лідерства справою.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ремзі Узеір
1 Рабі уль-авваль 1446 р.х.
4 вересня 2024 р.