Аят, який висвітлює шлях заклику: «Аллах владний вершити Свої справи, проте більшість людей не знає про це»

Статті
Друкарня

Якщо подорожній іде довгий час, його може охопити нудьга, але мета не дозволить йому опустити руки і допоможе перетерпіти труднощі і втому. Яка ж велика мета носія заклику!

Як же носій заклику потребує того, щоб побачити підсумок тих величезних зусиль, які він докладає, побачити світло і позбавитись від жаху капіталістичної системи, яка поглинула увесь світ і майже зупинила дихання людей.

Як же носій заклику і мусульмани потребують міркувань над аятами Аллаха, щоб заспокоїлись серця обіцянкою Господа і пророцтвом Його Посланця Мухаммада ﷺ про неминучу перемогу віруючих. І тоді носій заклику зрозумів, що йому треба лише прискорити кроки, щоб набути нагороду. Благословенний аят Корану показує нам, як Аллах створює причини, готує політичну ситуацію і атмосферу, щоб змінити життя мусульман і змінити хід історії. Халіфат гряде, а разом з ним прийде і єдність кращої общини на землі, якою буде правити праведний халіф. Халіфат зруйнує капіталістичну ідеологію, яка укорінилась у світі і несправедливо зайняла трон, а потім відправить її на смітник історії, після чого світ знов почне процвітати, завдяки ісламській ідеології.

Аллах говорить:

وَقَالَ الَّذِي اشْتَرَاهُ مِنْ مِصْرَ لِامْرَأَتِهِ أَكْرِمِي مَثْوَاهُ عَسَى أَنْ يَنْفَعَنَا أَوْ نَتَّخِذَهُ وَلَداً وَكَذَلِكَ مَكَّنَّا لِيُوسُفَ فِي الْأَرْضِ وَلِنُعَلِّمَهُ مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ وَاللَّهُ غَالِبٌ عَلَى أَمْرِهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

«Той житель Єгипту, який купив Юсуфа, сказав своїй дружині: «Постався до нього добре. Можливо, він принесе нам користь, або ж ми всиновимо його». Так Ми утвердили Юсуфа на землі і навчили його тлумаченню снів. Аллах владний вершити Свої справи, проте більшість людей не знає про це» (12:21).

Табарі в коментарях до цьому аяту пише: «Повідомляє Ібн Абу Наджіх, що Муджахід сказав: «Його купив цар». Купивший Юсуфа привів його до своєї дружини і сказав: «Можливо, він принесе нам користь, або ж ми всиновимо його», — оскільки у нього не було дитини і він не ходив до жінок. Він сказав своїй дружині: «Постався до нього добре, можливо, ми позбудемось від деяких труднощів, якщо він почне розбиратись у справах, які будуть покладені на нього».

Далі Табарі пише: «Аллах сказав: «Так Ми утвердили Юсуфа на землі», — тобто: «Так ми врятували Юсуфа від братів, які хотіли вбити його, вилучили його із колодязя, в який він був кинутий, дарували йому шановне положення і статус у Азіза Єгипту, утвердили його на землі і зробили управляючим сховищами».

Аллах завжди здійснює те, що хоче, навіть якщо більшість людей не знає цього.

Віруючий повинен мати тверде переконання, засноване на реальних доказах, що ісход справ — за Аллахом. Тільки Аллах може веліти речам «будь», і вони бувають, але беззаконники думають, що своєю силою, отриманою від Аллаха, вони можуть вчиняти несправедливо і що ніхто не може зупинити їх. Люди вже неодноразово ставали свідками кінця тиранів.

Історія Юсуфа є незаперечним доказом звірств, застосовуваних ворогами Аллаха, щоб збити віруючих зі шляху істини. Вчинок братів Юсуфа — ясний доказ того, що родинні узи нічого не значили для них. Але вони не знали, що усі їх спроби обернуться невдачею, що істина переможе, що вони побачать знамення Аллаха і що Аллах знає усі їх підступи.

Юсуф, завдяки діям деяких людей і сприянню Аллаха, опинився там, де хотів його бачити Аллах. Можливо, він не розумів це в дитинстві, але точно зрозумів, коли подорослішав, і тому багато дякував Аллаху. В Корані говориться:

رَبِّ قَدْ آَتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَنْتَ وَلِيِّي فِي الدُّنْيَا وَالْآَخِرَةِ تَوَفَّنِي مُسْلِماً وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ

«Господи! Ти дарував мені владу і навчив тлумачити сновидіння. Творець небес і землі! Ти — мій Покровитель в цьому світі і в Останньому житті. Умертви мене мусульманином і приєднай мене до праведників» (12:101).

Скільки разів Аллах оголомшив невірних курайшитів, коли вони цього не чекали, оскільки вважали себе найхитрішими і найсильнішими! Аллах утвердив Свого Пророка Мухаммада ﷺ, що дозволило йому донести Послання і побудувати державу в найбільш важких обставинах. Підступи персів, римлян і мекканців порівняні з нинішніми підступами Америки, Європи, Росії, тиранів в мусульманських країнах, зрадників із числа мусульман, продажних ЗМІ та інших. Аллах знищує невірних за допомогою групи віруючих, будь то мирними засобами чи війною. Мирні засоби включають боротьбу з ідеями невір’я і викриття планів невірних проти Умми, що спостерігається і в наші дні. Сьогодні цю велику боротьбу очолює Хізб ут-Тахрір. Що стосується битв, то досить згадати Битву при Бадрі, у якої чудова історія. Коли караван Абу Суфьяна направлявся із Шаму в Хіджаз, Посланець Аллаха ﷺ сказав:

هَذِهِ عِيرُ قُرَيْشٍ فِيهَا أَمْوَالُهُمْ فَاخْرُجُوا إِلَيْهَا لَعَلَّ اللَّهَ يُنَفِّلُكُمُوهَا

«Ось караван курайшитів, в якому їх багатства. Нападайте на них, і, можливо, за допомогою Аллаха вони вам дістануться!».

Ібн аль-Асір в книзі «Повний звід всезагальної історії» писав: «Атіка бінт Абдульмутталіб за три ночі до прибуття Дамдама в Мекку, сильно налякана, покликала свого брата аль-Аббаса ібн Абдульмутталіба і розповіла йому наступне: «Брат! Клянусь Аллахом, сьогодні вночі приснився мені страшний сон. Я боюсь, що він несе твоїм людям лиха і нещастя. Збережи в тайні те, що я тобі скажу». Брат спитав: «Що ж тобі наснилось?». Атіка відповіла: «Я побачила, як до нас скаче вершник на верблюді. Вершник зупинився в долині аль-Абтах і закричав гучним голосом: «Що ж не квапитесь ви, віроломні люди, до загибелі своєї через три дні?». Навколо нього почали збиратись люди. Він в’їхав в мечеть, і люди послідували за ним.

Вони оточили його, і раптом він опинився зі своїм верблюдом на даху Кааби, звідки іще раз прокричав: «Що ж не квапитесь ви віроломні люди, до загибелі своєї через три дні?». Потім він представ на своєму верблюді на верхівці гори Абу Кубайс і знов прокричав те ж саме. Потім він схопив каміння, кинув його, і каміння полетіло униз. Упавши на землю біля підніжжя гори, каміння розбилось вщент. І не залишилось жодного дому в Мецці, куди б не залетів його уламок...».

Так почався військовий похід до Бадру, яки закінчився знищенням курайшитів і першою військовою перемогою Пророка ﷺ і його держави. Аллах говорить про це в аятах Корану:

إِذْ يُوحِي رَبُّكَ إِلَى الْمَلَائِكَةِ أَنِّي مَعَكُمْ فَثَبِّتُوا الَّذِينَ آَمَنُوا سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ فَاضْرِبُوا فَوْقَ الْأَعْنَاقِ وَاضْرِبُوا مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ

«Ось твій Господь внушив янголам: «Я — з вами. Зміцніть тих, які увірували! Я ж вселю жах в серця тих, які не вірують. Рубіть їм голови і рубіть їм усі пальці» (8:12).

Військо Посланця Аллаха ﷺ було нечисленним порівняно з військом многобожників, проте Аллах вирішив ісход битви. Пророк ретельно готував воїнів до битви, після чого просив Аллаха про допомогу. Аллах говорить:

وَمَا جَعَلَهُ اللَّهُ إِلَّا بُشْرَى لَكُمْ وَلِتَطْمَئِنَّ قُلُوبُكُمْ بِهِ وَمَا النَّصْرُ إِلَّا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ

«Аллах зробив це усього лише благою звісткою для вас і зробив це, щоб ваші серця утішились завдяки цьому, оскільки перемога приходить тільки від Могутнього і Мудрого Аллаха» (3:126).

Хто хоче, щоб сьогодні Аллах допоміг у встановленні Халіфату, тоді як багато мусульман спокушені західною культурою і коли влада знаходиться у руках невірних, нехай пам’ятає, що Аллах — з ним, і Він — Той, Хто вирішує ісход усіх справ, і Той, Хто завдає удару по лицемірам і ворогам Ісламу звідки вони навіть не чекають. Аллах обов’язково допоможе тим, хто працює над встановленням Халіфату, адже вони взялись за виконання шаріатського обов’язку, не думаючи про втрати на цьому шляху, і молять Аллаха про допомогу. Ця справа неодмінно закінчиться великою перемогою Ісламу і довольством Аллаха після відновлення влади Умми і встановлення Другого Праведного Халіфату. Аллах говорить:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آَمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

«Аллах обіцяв тим із вас, які увірували і пробили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі, подібно тому, як Він зробив намісниками тих, хто був до них. Він неодмінно обдарує їх можливістю сповідувати їх релігію, яку Він схвалив для них, і змінить їх страх на безпеку. Вони поклоняються Мені і не долучають співтоваришів до Мене. Ті ж, які після цього відмовляться увірувати, є нечестивцями» (24:55).

Сура «Юсуф» та інші згадані аяти зміцнюють серця мусульман, які взялись за повернення Халіфату. Віруючий переконаний у швидкому поверненні Халіфату і відновленні ісламського образу життя, після чого вирішаться багато проблем мусульман, такі як проблема зрадницьких урядів, проблема заблукалого політичного центру і проблема деяких мусульман, обдурених західною культурою і беручих участь у змові проти Ісламської Умми. Носії заклику знають, що Аллах — на їх боці. Вони ведуть політичну діяльність свідомо і закликають Умму зайняти гідну позицію. Підсумок їх діяльності не за горами, оскільки атмосфера на землі вже починає змінюватись. Але остаточно світ зміниться тільки з появою ідеологічної держави з правильною доктриною — Халіфатом, який застосує релігію Аллаха.

Решта усіх інших рішень неодмінно зазнає поразки, оскільки вони виходять із капіталістичної ідеології. Повторення поразки схоже на підготовку до майбутніх змін. Наводить Ахмад, що Нуман ібн Башір сказав: «Коли ми сиділи в мечеті, прийшов Абу Саляба аль-Хушані і спитав: «О, Башір ібн Саад! Чи пам’ятаєш ти хадіс Посланця Аллаха ﷺ про правителів?». Хузайфа відповів: «Я пам’ятаю його проповідь». Абу Саляба сів, і Хузайфа почав розповідати хадіс:

تَكُونُ النُّبُوَّةُ فِيكُمْ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ مُلْكاً عَاضّاً فَيَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ يَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ مُلْكاً جَبْرِيَّةً فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ تَكُونَ ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ ثُمَّ سَكَتَ

«Пророцтво проіснує серед вас стільки, скільки побажає Аллах, а потім Всевишній Аллах забере його. Потім буде Халіфат за методом пророцтва, який триватиме стільки, скільки побажає Аллах, а потім Всевишній Аллах забере його. Потім буде несправедливе царство, яке буде тривати стільки, скільки побажає Аллах, а потім Всевишній Аллах забере його. Потім буде царство тиранії, яке триватиме стільки, скільки побажає Аллах, потім Всевишній Аллах забере його, після чого знов буде Халіфат за методом пророцтва», — і потім він замовчав».

 

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад ас-Самані, Судан
16 Мухаррама 1443 р.х.
24.08.2021 р.

Головне меню