Джихад словом

Статті
Друкарня

Повідомляється від Анаса (р.а.), що Пророк ﷺ сказав:

جَاهِدُوا الْمُشْرِكِينَ بِأَمْوَالِكُمْ، وَأَنْفُسِكُمْ، وَأَلْسِنَتِكُمْ

«Бийтесь з многобожниками своїм майном, тілом і язиком».

Хадіс вивів Абу Дауд з сахіх існадом. Джихад на шляху Аллаха — це обов’язок в Ісламі, який виконує Ісламська Держава. І ця держава похитнулась тільки після того, як мусульмани залишили джихад. Джихад набуває декілька форм:

1. Джихад тілом. Битва на полі битви з силами многобожжя і лицемірства.

2. Джихад майном. Направлення усіх своїх матеріальних сил на допомогу релігії Аллаха і піднесення Його Слова.

3. Джихад словом. Мова йде про проголошення істини. Саме цей пункт ми вибрали як тему нашої статті.

Руйнівні західні ідеї повзуть до земель мусульман з миті появи Ісламу з причини заздрості, яка пожирає західну людину зсередини. Тому вони намагаються поширити свою отруту серед нашої молоді, яка, на превеликий жаль, іноді піддається на ці виверти. І тут виникає питання: в чому причина усього цього?

Молодий мусульманин в наш час втратив свій духовний зв’язок з релігією і її цінностями. Він став благодатним підґрунтям для західних ідейних експериментів, копіюючи усі форми сучасного «прогресу і реформ».

Практикуючий мусульманин повинен знати про змови, які виношуються проти Умми, безконтрольно проникаючих у розуми мусульман, які сьогодні лише формально прив’язані до Ісламу.

В мусульманських суспільствах сьогодні багато моральних пороків і гріхів, і немає того, хто поклав би цьому край. І це не тільки тому, що усі ми зайнялись пошуком свого прожитку і забезпеченням своїх родин.

Аллах ніколи не буде задоволений таким положенням мусульман!

Ми повинні вступити в джихад заради Аллаха і протистояти усьому, що спотворює образ Ісламу. До того ж багато носіїв Ісламського Послання досить недбало виконують свою місію. Гірше того, деякі порушують принципи Ісламу, неправильно розуміючи його зміст або вдовольняючись застосуванням другорядних аспектів, на які неможна покладатись у побудові ісламського суспільства.

Мусульманину заборонено мовчати про те, в чому він знаходить порушення релігії, адже той, хто умовчує істину, подібний німому шайтану. Навряд чи мусульманин захоче бути подібним шайтану. Нехай врятує нас від цього Аллах! Наше мовчання відкриває двері для багатьох нерішучих людей, які приховували свою аморальність. Тепер вони почали грішити відкрито і без сорому . Більше того, вони хизуються цим і стверджують, що ідуть шляхом цивілізованості.

Ми, будучи мусульманами,повинні нести акиду Ісламу, учепившись в нього зубами, і терпляче переносити усі труднощі. Ми не повинні жаліти сил для викриття усього, що імпортується в ісламський світ без якого-небудь контролю.

Прибічники прогресивізму і матеріалізму, які сьогодні характеризують мусульман відсталістю, беруть свої сили із поведінки деяких мусульман, неправильно інтерпретуючих Іслам. Дії таких мусульман вказують за замкненість і відсталість усього, що пов’язано з релігією. Насправді Іслам непричетний до цьому.

Духовна основа Ісламу повинна підтримуватись ідейним продуктом, старанною працею і безперервним джихадом для закріплення духовних концепцій, інакше релігія втратить свою цінність.

Дорогі мусульмани! Сьогодні на ваших плечах лежить небезпечна і важка відповідальність. Небезпечна, тому що ми протистоїмо ворогам, які мають систему і організацію, і том що вони без упину захищаються, незважаючи на те, що побудували свою будівлю на брехні. Важка, тому що ми втратили єдність в слові і тому що деякі мусульмани послідували за деструктивними ідеями, що веде до зіткнень між мусульманами, якщо ми не поставимось до справи з обережністю і обачністю.

Всупереч усьому, ми володіємо зброєю, здатною принести нам перемогу. Я не маю на увазі загальновідому зброю, адже не вона принесла перемогу Мухаммаду ﷺ. Перемогу йому принесло те, що Аллах поселив страх в серця ворогів Ісламу. Боротьба проти руйнівних ідей необхідна не через побоювання за релігію, адже ї захищає Сам Аллах, Який говорить:

إِنَّا نَحۡنُ نَزَّلۡنَا ٱلذِّكۡرَ وَإِنَّا لَهُۥ لَحَٰفِظُونَ

«Воістину, Ми ниспослали Нагадування, і Ми оберігаємо його о» (15:9).

Боротьба необхідна через побоювання за послідовників цієї релігії. Наша задача — зберегти ісламську спадщину і повернутись до Корану і Сунни. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ

«Якщо хтось із вас побачить засуджуване, нехай змінить це своєю рукою. А якщо не може зробити це рукою, то тоді язиком. А якщо не може і язиком, то серцем,і це буде найбільш слабким проявом віри» (Ахмад).

Невже у нас найбільш слабкий ступінь віри? Ні! І ми можемо своїми язиками і руками виправити усе, що було зіпсовано в наших суспільствах. На тлі останніх подій мусульмани відчувають деяку духовну порожнечу, оскільки їх проблеми не то, що не вирішили, але й іще і загострились. Прийшов наш час. Ми повинні в’язати на себе тягар виправлення. Ми повинні стати флагманами змін. І нехай світ дізнається, що рішення, яке він шукає, є в Ісламі, і воно придатне для застосування в усіх часи і в усіх частинах землі.

 

Автор послання — Абу Мухаммад
Бекаа, Ліван
Із журналу «Аль-Ваъй», випуск 5, 1408 р.х./1987р.

Головне меню