Прагніть робити діяння до того як настане сім речей

Хадіс
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Ассаляму алейкум ва раматуЛлахі ва баракятух. 

Ми вітаємо вас усіх, шановні брати, у наступному епізоді нашої програми «разом із благородним хадісом».

Від Абу Хурайри, хай буде вдоволений ним Аллах передається, що Посланник Аллаха, хай благословить його Аллах і привітає, сказав: «Прагніть робити діяння до того, як настане сім речей: або ж ви чекаєте відволікаючої бідності, розбещуючого багатства, знесилюючої хвороби, старечої слабкості, миттєвої смерті або даджала, яке жахливе очікуване, або ж ви чекаєте Часу (судного дня), він іще жахливіше і гірше".

В «Тухфа» Ахвазі до тлумачення «Джаміа Тірмізі» говориться наступне:

Слова: «прагніть робити діяння, до того як настане сім речей», тобто прагніть робити благі справи до настання смути, і до того як ця можливість завершиться.

Слова: «або ж ви чекаєте відволікаючої бідності», аль-Карі сказав: є засудження за упущення відповідальних у справах релігії, тобто «коли ви будете поклонятися Господу? Якщо ви не будете поклонятися за відсутності зайнятості і за наявності фізичної сили, то як ви будете поклонятися будучи зайнятими і слабкими, безсилими? «Відволікаючої бідності», тобто людина буде заклопотаною, що відволіче її від поклоніння, з причини голоду і холоду, оскільки вона буде зайнята пошуками прожитку».

«Розбещуючого багатства» - яке перетворить людину на гнобителя і нечестивця.

«Руйнуючої хвороби» з причини якої слабшає організм, або слабшає релігія через лінощі і нездатність до якої приводить хворобу.

«Старечої слабкості» тобто старечого слабоумства, слабкості мови і здорового глузду, які є протилежними здоровій мові і здоровій думці.

«Миттєвої смерті», - швидкої смерті, де людина буде позбавлена можливості покаятися і заповідати своє майно (дати милостиню).

«Або даджала», - час його приходу.

«Або Часу» - Судного дня

«Він же жахливіше» - страшніше і згубніше.

«Гірше» - тобто гірше і сумніше ніж усе, в чому людина відчувала страждання за життя, у чому спостерігається спонукання людини до здійснення добрих вчинків, до настання чогось з переліченого в хадісі, як і взятий хукм у відношенні до рекомендації прискорити здійснення Хаджу.

Наступна заповідь Пророка, мир йому і благословення Аллаха, Абу Зарру аль-Гіфарі:

«О Абу Зарр! Пам’ятай мою заповідь і ти будеш щасливий у цьому світі та у світі майбутньому.
О Абу Зарр! Два блага, які люди не відають: здоров’я і вільний час.
О Абу Зарр! Бережи п’ять речей, доки не настануть п’ять інших: молодість, доки не настане старість; здоров’я до недуги; багатство, доки не станеш вбогим; вільний час, доки не настане зайнятість; і життя поки не настане смерть.
О Абу Зарр! Стережися відкладати справи на завтрашній день, живи сьогоднішнім днем, а не завтрашнім, а коли настане завтра, то віднесися до нього як і раніше. А якщо ти не застанеш завтрашній день, то не будеш засмучений і розчарований, тому що тебе не застало.
О Абу Зарр! Скільки людей зустрічають день, відкладають справи на завтра і не застають його.
О Абу Зарр! Якщо б ти бачив смерть і її вихід, то зненавидів би її очікування і оманливості.
О Абу Зарр! Будь у цьому світі подібно до мандрівника і вважай себе мешканцем могили.
О Абу Зарр! Якщо застанеш ранок, не думай що застанеш вечір, а коли застанеш вечір, не думай що застанеш ранок. Бережи здоров’я, перш ніж тебе вразить хвороба і бережи життя, поки не спіткала тебе смерть, адже ти не знаєш, що тебе очікує завтра.
О Абу Зарр! Ніколи не роби помилку, вона не дозволить виправити її, повернувшись назад. Не похвалить тебе Той, кого ти ослухався і не побачить тебе Той, хто оповістив про заподіяне тобою (оповістив помилку).
О Абу Зарр! Бережи своє життя з більшою жадібністю, ніж бережеш свої динари і дірхами.
О Абу Зарр! Воістину, права Всевишнього Аллаха вище, ніж віддають належне Йому раби. І благ, дарованих Аллахом більше, ніж можуть перерахувати раби, але вони вранці і вечері каються перед Ним.
О Абу Зарр! Вимагай від себе звіту перш ніж тебе відзвітують, так буде легше для тебе завтра. ….. будь готовим до Великого показу в День, коли ти постанеш і ніщо не приховається від Аллаха»

Також до даної теми, наші шановні слухачі, слова Посланця Аллаха, хай благословить його Аллах і привітає:

«О люди! Кайтесь перед Аллахом перш ніж помрете. Прагніть робити благі діяння, поки ви вільні. Тримайте зв'язок з вашим Господом, часто поминаючи Його, таємно і явно давайте багато милостині і ви будете наділені (наділом), вам буде надано допомогу і ви будете підвищені».

Ці слова нашого улюбленого Пророка ﷺ не потребують докладних тлумачень. Вони легко розуміються і сильно впливають. Ми повинні бути чесні самі з собою, можливо виправимо те що впустили, виказавши недбалість…упущення в законах, які зобов’язав нам Аллах на індивідуальному рівні, такі к салят, піст, закят, хадж, родинні узи, чесність, правдивість та інші. Упущення в законах, котрими зобов’язав нас Аллах на громадському рівні, такі як відновлення ісламського образу життя, давши присягу на вірність Халіфу мусульман, який буде правити над нами за законами Господа світів. Змагайтеся ж у благих діяннях, о мусульмани!

До наступної зустрічі, ми залишаємо вас під опікою Всевишнього Аллаха.
Ва ссаляму алейкум ва рахматуЛлахі ва баракятух.


12 джумада-ссанія 1435р.х.
12/04/2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_35068

Головне меню