Заборона на битву мусульманина з мусульманином

Хадіс
Друкарня

Від Абу Бакра Нафіа ібн Харіса Сакафі (р.а.) передається, що Посланник Аллаха ﷺ сказав: «Якщо два мусульманина зійдуться в бою (схрестивши свої мечі), то і вбивця і вбитий опиняться у Вогні (Пекла)». Я запитав: «О Посланник Аллаха, вбивця - зрозуміло, але в чому вина убитого?!». Він відповів: «Адже і він хотів убити свого товариша!». Хадіс передали Абу Дауд і Насаї від Абу Бакра Сакафі, а також передав Ібн Маджа від Абу Муси.

Вбивця - через вбивство свого брата, а вбитий - через своє бажання вбити брата - обидва залишаться у Вогні, тобто вони не будуть пробачені Всевишнім Аллахом. Слова: «Я запитав: «О Посланник Аллаха, вбивця - зрозуміло...»», - тобто те, за що він буде покараний, і Аллах не пробачить його, але в чому вина убитого і пригнобленого? На це вона відповіла: «Адже і він хотів убити свого товариша!», - В чому є гріх і утиск свого брата, і це видно зі слів Посланника ﷺ: «Якщо два мусульманина зійдуться в бою», - тобто обидва мали намір вбити один одного.

Також є й інші хадіси, передані від Посланника ﷺ, що забороняють битися і вбивати не за правом, як хадіс, переданий від Абу Хурайри (р.а.), що Посланник ﷺ сказав: «хто бореться під прапором людей, уражених сліпотою, гніваючись за (свій) рід, або закликаючи (інших битися) за (свій) рід, або надаючи допомогу будь-якому роду, і буде убитий, то загине подібно до загибелі в епоху невігластва. Той же, хто повстане проти моєї громади і буде (без розбору) вбивати благочестивих і грішних, не шкодуючи віруючих і не виконуючи (умов) договорів, укладених ним з будь-ким, не має до мене відношення, а я не маю відношення до нього», - передав Муслім.

Ці та їм подібні хадіси забороняють битися і вбивати, йдучи за оманою. Як згадано в обох хадісах, одним з найбільших гріхів і помилок вважається міжплемінна або міжродинна боротьба. Що може бути гіршого за боротьбу, яку нав'язали нам «колонізатори»? Основою бід і страждань є заклик до сліпої прихильності своєму племені, залишивши осторонь братську любов, закладену в нашій вірі, яка, в своїй основі, згуртувала нас для заклику інших племен і народів. Ми - спадкоємці пророків, і нам не залишається іншого шляху, крім як слідувати і коритися нашому благородному Посланнику ﷺ. Ми опинилися в цьому положенні тільки тоді, коли залишили його ﷺ шлях. О Аллах! Визволи нас від усього гріховного, що намовляють наші серця до дій, подібно до родових поділів!

 

14 Джумада аль-уля 1437
23.02.2016

Головне меню