Гнів Аллаха та гнів людей

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі слухачі, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом з благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання:ассаляму алейкум ва рахматуллахи вабаракятуху!

Привів  Ібн Хіббан у своєму «Сахіху»: «Нам повідомив Хасан ібн Суфьян: «Нам розповів Абдуллах ібн Умар аль-Джуфій: «Нам розповів Абдуррахман аль-Мухарібі від Усмана ібн Вакыида аль-Умарі, а він — від свого батька, а він — від Мухаммада ібн аль-Мункадіра, а він — від Урви, а він — від Аіши: «Сказав Посланець Аллаха ﷺ:

مَنِ الْتَمَسَ رِضَى اللَّهِ بِسَخَطِ النَّاسِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ وَأَرْضَى النَّاسَ عَنْهُ وَمَنِ الْتَمَسَ رِضَا النَّاسِ بِسَخَطِ اللَّهِ سَخِطَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَأَسْخَطَ عَلَيْهِ النَّاسَ

«Якщо хтось шукає прихильності Аллаха у тому, що викличе гнів людей, то Аллах дарує йому Свою прихильність і вдоволення людей. Проте, якщо хтось шукає прихильності людей, гніваючи Аллаха, то Аллах розгнівається на нього і викличе гнів людей проти нього».

Краща мова — це мова Аллаха, краще керівництво — це керівництво Його Посланця ﷺ — Мухаммада ібн Абдуллаха.

Даний хадіс повідомляє нам про два шляхи, яки йми можемо обрати під час здійснення тих або інших дій:

1) або зробити їх в угоду людям, викликавши при цьому гнів Всевишнього,

2) або досягти вдоволення людей через вдоволення Всевишнього.

З приводу другого необхідно, щоб погляди людей про вдоволення Всевишнього співпадали і щоб у них виникло прагнення до цього.

Що стосується вдоволення Аллаха та гніву людей, то тут справа обстоїть так: у людей є різні думки на ту або іншу річ, і не усі погоджуються у прийнятті правильного мірила як джерела для їх переконань та дій. Тому прагнути досягти вдоволення Аллаха є ваджибом, незалежно від того, чи будуть люди цим задоволені, чи ні, головне — знати, що веде до вдоволення Всевишнього. Лише так вдасться досягнути бажаного результату. Аллах гарантує тому, хто прагне до Його вдоволення, що ним будуть задоволені люди і що вони приймуть Його закони.

Що стосується того, хто віддав перевагу вдоволенню людей і тим самим викликав гнів Аллаха, то така людина заслуговує на його гнів, а також Аллах направить гнів людей проти нього.

Тут присутній іще один важливий момент: Посланець ﷺ використав слово «люди», а не слова «мусульмани» або «віруючі», що вказує на закономірність такого положення у цьому Всесвіті. І ніхто не зможе змінити або обійти це положення, адже воно — від Аллаха.

Ми просимо Аллаха зробити нас тими, ким він задоволений, віддалити нас від того, що викликає Його гнів, ми просимо Його направити серця людей у бік того, що Він любить і чим Він задоволений.

Дорогі слухачі, до нових зустрічей з черговим хадісом Аллаха ﷺ. Нехай Аллах береже вас. Ассаляму алейкум ва рахматуллахи вабаракятуху!


Спеціально для радіо
Махір Саліх
17 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
25.11.2018

Головне меню