Категорії шахідів

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі слухачі, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом з благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Приводиться від Саіда ібн Зайда, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ قُتِلَ دُونَ مَالِهِ فَهُوَ شَهِيدٌ وَمَنْ قُتِلَ دُونَ دِينِهِ فَهُوَ شَهِيدٌ وَمَنْ قُتِلَ دُونَ دَمِهِ فَهُوَ شَهِيدٌ وَمَنْ قُتِلَ دُونَ أَهْلِهِ فَهُوَ شَهِيد

«Хто був вбитий за своє майно, той шахід. Хто був вбитий за свою релігію, той шахід. Хто був вбитий, захищаючи своє життя, той шахід. Хто був вбитий, захищаючи свою сім’ю, той шахід» (ат-Тірмізі).

Роз’яснення хадісу:

У книзі «Тухфат аль-ахвазі» говориться: «Хто був вбитий за своє майно, той шахід» — тобто, коли він захищав своє майно від замахування іншого. «Хто був вбитий, захищаючи своє життя, той шахід» — тобто коли захищав себе. «Хто був вбитий за свою релігію, той шахід» — тобто вбитий з причини надання допомоги релігії Аллаха і при її захисті. «Хто був вбитий, захищаючи свою сім’ю, той шахід» — тобто коли захищав свою дружину, родича,«той шахід», тому що сам віруючий, його життя, його сім’я, його майно недоторкані. І якщо щось із цього захочуть відняти, то віруючому дозволяється захищати це, і якщо він гине на цьому шляху, то отримує статус шахіда».

У коментарях до «Сахіху» Мусліма імам ан-Нававі пише: «В даній главі приводиться доказ дозволеності пролити кров того, хто посягнув на майно іншого, не маючи на це права. А якщо посягатель буде вбитий, він потрапить у Пекло, а якщо буде вбитий той, хто захищав своє майно, то він — шахід. Сказав Пророк ﷺ:

جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللهِ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ جَاءَ رَجُلٌ يُرِيدُ أَخْذَ مَالِي قَالَ فَلَا تُعْطِهِ مَالَكَ قَالَ أَرَأَيْتَ إِنْ قَاتَلَنِي قَالَ قَاتِلْهُ قَالَ أَرَأَيْتَ إِنْ قَتَلَنِي قَالَ فَأَنْتَ شَهِيدٌ قَالَ أَرَأَيْتَ إِنْ قَتَلْتُهُ قَالَ هُوَ فِي النَّار

«Одного разу до Посланця Аллаха ﷺ прийшов чоловік і сказав: «О, Посланець Аллаха, як мені бути, якщо до мене прийде грабіжник?». Пророк ﷺ відповів: «Не віддавай йому своє майно». Тоді то чоловік спитав: «А якщо він буде битись зі мною?». Пророк ﷺ відповів : «Ти теж бийся з ним». Чоловік іще спитав: «А якщо він уб’є мене?». Пророк ﷺ відповів: «Тоді ти будеш шахідом». Потій то чоловік задав своє останнє питання: «А якщо я його вб’ю?». Пророк ﷺ відповів: «Тоді він буде у Пеклі» (Муслім).

Коментар:

Даний хадіс, безумовно, вказує на те, що приписна велика нагорода і нагорода шахіда тим, хто робить подібні великі справи. Сьогодні ми як ніколи потребуємо цього, адже:

— майно наше відбирається,

— багатства наших країн розкрадаються,

— наша релігія і наш Посланець  ﷺ піддаються різного роду нападкам,

— наша кров тече річками,

— наша честь і гідність наша принижуються.

Сьогодні ми дуже потребуємо тих, хто поверне наші багатства, захистить нашу релігію, наші святині,.

Цей хадіс примушує нас звернути увагу на речі, які заслуговують на те, щоб мусульмани віддали за них своє життя: захист майна, релігії, життя і честі. І ми повинні пам’ятати, що за це нас чекає нагорода шахіда.

Дорогі слухачі, до нових зустрічей з черговим хадісом Посланця Аллаха ﷺ. Нехай Аллах береже вас. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


5 Джумада аль-уля 1440 р.х.
11.01.2019 р.

Головне меню