Сподвижники бажали пасти шахідами

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

 

Ми вітаємо усіх вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Від Анаса ібн Маліка передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَا يَتَمَنَّيَنَّ أَحَدُكُمْ الْمَوْتَ مِنْ ضُرٍّ أَصَابَهُ، فَإِنْ كَانَ لَا بُدَّ فَاعِلًا فَلْيَقُلْ: اللَّهُمَّ أَحْيِنِي مَا كَانَتْ الْحَيَاةُ خَيْرًا لِي، وَتَوَفَّنِي إِذَا كَانَتْ الْوَفَاةُ خَيْرًا لِي

«Нехай ніхто із вас у жодному разі не бажає собі смерті через нещастя, яке спіткало його, а якщо вже це стане для чоловіка неминучим, нехай скаже: «О, Аллах, зберігай мені життя до тих пір, поки життя буде для мене краще, і дай мені померти, якщо смерть буде для мене краще!» (Бухарі, Муслім).

Чоловік знає, яке благо уготовано для нього в цьому світі; інколи він щасливий , а іноді сумний . Чоловік засмучений , тому що дивиться на ситуацію згідно своєму розумінню , проте якщо він подивиться на усе це поглядом Шаріату, то сум і тривога покинуть його. Іслам вчить нас, що будь-яке положення мусульманина — благо для нього, коли спіткає лихо — він проявляє терпіння, а коли його осягає радість — дякує Аллаху. Звідси слідує, що мусульманину не варто бажати собі смерті, тому що це є причиною відчаю і депресії. Навпаки, він повинен проявляти терпіння і міркувати.

На жаль, сьогодні це лихо не обійшло стороною і мусульман. Серед мусульман є ті, хто бажає смерті, і такий стан на протязі тривалого часу привів Умму в паралізований стан у багатьох галузях. Умма почала відставати в психологічній, інтелектуальній, політичній і економічній сферах. В результаті мусульманами почали правити так, нібито вони — раби, а правителі — хазяї. Умма не змогла спричинити опір, вона змирилась і погодилась з реальністю. Хоча було б краще , якщо Умма виступила проти брехні і розкрила її плани, проте вона цього не зробила і стала жертвою слабкості і принижень. Наскільки жахливим повинно бути положення , щоб чоловік бажав собі смерті, побоюючись смут і страждань? Порятунок полягає не в словах і не в хутбах, а тільки у поверненні Умми до Халіфату. Уммі необхідно згуртуватись так, як згуртувались сподвижники навколо Пророка ﷺ. Посланець Аллаха ﷺ встановив державу, яка забезпечила їм безпеку і запроваджувала закони Шаріату. Після Пророка ﷺ були праведні халіфи, і так утвердився Іслам. При цьому сподвижники не бажали собі смерті , а бажали пасти шахідами.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва . Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям
22.05.2022

Головне меню