Гнів в наставлянні і навчанні, коли бачиш відхилення

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Нехай благословить вас Аллах, дорогі брати. Наша програма «Разом з благородним хадісом» відновляється, і найкраще, з чого ми починаємо наш випуск — це привітання Ісламу. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!!!

Наводиться в «Фатх аль-Барі», в тлумаченні «Сахіх аль-Бухарі» Ібн Хаджара аль-Аскалані, в «Глава про гнів і навчання, коли бачиш відхилення».

قَالَ رَجُلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ، لاَ أَكَادُ أُدْرِكُ الصَّلاَةَ مِمَّا يُطَوِّلُ بِنَا فُلاَنٌ، فَمَا رَأَيْتُ النَّبِيَّ، صلى الله عليه وسلم، فِي مَوْعِظَةٍ أَشَدَّ غَضَبًا مِنْ يَوْمِئِذٍ فَقَالَ:‏ أَيُّهَا النَّاسُ، إِنَّكُمْ مُنَفِّرُونَ، فَمَنْ صَلَّى بِالنَّاسِ فَلْيُخَفِّفْ، فَإِنَّ فِيهِمُ الْمَرِيضَ وَالضَّعِيفَ وَذَا الْحَاجَةِ

Одного разу чоловік сказав Посланцю Аллаха : «О, Посланець Аллаха ! Я не можу бути присутнім на (обов’язковій спільній) молитві, тому що такий-то (імам) продовжує молитву, коли веде нас до неї». Оповідач додав: «Я ніколи не бачив, щоб Пророк робив наставляння в більшій ярості, аніж в той день. Пророк сказав: «О, люди! Деякі із вас примушують інших не любити добрі справи (молитви). Тому той, хто веде людей в молитві, повинен скорочувати її, тому що серед них є хворі, слабкі і потребуючі».

Безперечно, полегшення в здійсненні намазу для мусульман в обов’язкових і необов’язкових його видах — це те, що вимагається, і Посланець Аллаха ﷺ спонукав людей до цьому, говорячи: «Серед них є хворі, слабкі і потребуючі».

Зверніть увагу, яку милість Посланець Аллаха ﷺ проявляв по відношенню до своєї Умми, побоюючись, що мусульмани будуть відвернуті від своєї релігії, залишать свої молитви і віддаляться від Ісламу через просте продовження молитви, тому він дуже розсердився, коли дізнався, що якийсь імам в намазі продовжує його.

Якщо Посланець Аллаха ﷺ розсердився, і його гнів був сильним з причини затягування намазу, то як би він відреагував в наш час, коли мусульмани почали жити в болоті невір’я, в болоті капіталізму демократії і світськості? Яким же буде гнів Посланця Аллаха ﷺ, коли Умма з голови до п’ят уражена тим, що не спіткало народи до неї?

Яким же буде гнів Посланця Аллаха ﷺ, коли невір’я і Ісламська Умма зібрались в одній чаші? Поза сумнівів, гнів Посланця Аллаха ﷺ буде великим. Коли ж Умма прокинеться, прийде в себе і почне працювати над зміненням цієї реальності? Коли ж вона підніметься, зніме з себе окови страху і закричить в увесь голос:«Я перед тобою, о, Посланець Аллаха».

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Нехай цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю світлом милості Своєї. Амінь, Амінь!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Абу Марьям
11 вересня 2022 р.
15 Сафара 1444 р.х.

Головне меню