Наставляння Пророка — напрям в нашому житті

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

 

Ми вітаємо усіх вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передав Абдуллах ібн Ахмад від Валіда ібн Мусліма, від Ібн Забра, від Яхьї ібн аль-Мутаа, який сказав: «Я чув, як аль-Ірбад ібн Сарія говорив наступне:

قَامَ فِينَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ يَوْمٍ، فَوَعَظَنَا مَوْعِظَةً بَلِيغَةً، وَجِلَتْ مِنْهَا الْقُلُوبُ، وَذَرَفَتْ مِنْهَا الْعُيُونُ، فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ: وَعَظْتَنَا مَوْعِظَةَ مُوَدِّعٍ، فَاعْهَدْ إِلَيْنَا بِعَهْدٍ، فَقَالَ: «عَلَيْكُمْ بِتَقْوَى اللَّهِ، وَالسَّمْعِ وَالطَّاعَةِ، وَإِنْ عَبْدًا حَبَشِيًّا، وَسَتَرَوْنَ مِنْ بَعْدِي اخْتِلَافًا شَدِيدًا، فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي، وَسُنَّةِ الْخُلَفَاءِ الرَّاشِدِينَ الْمَهْدِيِّينَ، عَضُّوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِذِ، وَإِيَّاكُمْ وَالْأُمُورَ الْمُحْدَثَاتِ، فَإِنَّ كُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ

В один із днів Посланець Аллаха встав і звернувся до нас з увещеванням, від якого серця наші наповнились страхом, а із очей потекли сльози. До нього хтось звернувся з наступними словами: «О, Посланець Аллаха! Ти звернувся до нас з увещеванням чоловіка, який прощається, так що ж ти доручиш нам робити?», — на що він сказав: «Вам належить боятись Аллаха, слухатись і підкорятись правителю, навіть якщо це буде раб-ефіоп . Той із вас, хто переживе мене, побачить багато розбіжностей, і тому ви повинні дотримуватись моєї Сунни і сунни праведних халіфів, ведомих правильним шляхом. Тримайтесь за неї корінними зубами і стережіться нововведень, адже кожне нововведення в релігії — омана» (Ібн Маджа).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ.

В цьому благородному хадісі міститься дуже важливий заповіт. Сподвижники, відчувши прощання в промові Посланця Аллаха ﷺ, звернулись до нього, бажаючи отримати наставляння для себе і Умми.

Посланець Аллаха ﷺ заповідав сподвижникам і усім мусульманам боятись Аллаха. Якщо чоловік поставить страх перед Аллахом вище за усе, , то халяль і харам стане мірилом в усіх його справах. Адже боязнь Аллаха достатня , щоб виправити і покращити нрав чоловіка і суспільство в цілому, з усіма його основами — думками, почуттями і законами.

Далі Посланець Аллаха ﷺ сказав про підкорення володарям влади. Мусульманам належить (фард) підкорятись правителю, незважаючи на колір його шкіри і походження. Посланець Аллаха ﷺ описав цих правителів: вони запроваджують закони Ісламу в життя, люблять свій народ, а народ любить їх. Проте сьогодні невіруючі встановили над нами правителів-тиранів, яких замінюють в кріслах їх спадкоємці або інші сили, які узурпують владу. Ми не повинні підкорятись їм, вони — наші вороги, вороги нашої релігії і Аллаха, вони правлять над людьми вигаданими і жалюгідними законами.

Також Посланець Аллаха ﷺ попередив про часи розбіжностей, а це відмінність в розумінні релігії, роздування етнічного , мазхабного і особистісного фанатизму. В даній ситуації Посланець Аллаха ﷺ велів триматись його Сунни і дотримуватись шляху сподвижників, особливо виділивши праведних халіфів, які краще за усіх тримались Сунни Посланця Аллаха ﷺ після його смерті.

І в кінці Посланець Аллах ﷺ повідомив про появу людей, які будуть вводити нововведення і вигадувати на релігію Аллаха. Вони бажають нашкодити мусульманам та їх життю, яке схвалив для них Аллах. По знанню чи невігластву вони хочуть відвернути мусульман від законів Аллаха. Вони самі є заблудшими і вводять в оману інших .

Яке сьогодні із наставлянь нашого Пророка ﷺ ми прийняли і дотримуємось? Хвала Аллаху, що Посланець Аллаха ﷺ не залишив нічого не роз’ясненого. Немає виправдання у недбалого і лінивого перед Аллахом в Судний День.

О, Аллах! Ми просимо Тебе про захист від невігластва і порочності , о, Аллах, даруй нам благородне суспільство на чолі з халіфом , який реалізує Твої закони в життя! Амін!

До наступних зустрічей , дорогі брати , на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Махір Саліх
29.05.2022

Головне меню