«Гордість — Мій плащ, велич — Моє вбрання»

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Нехай благословить вас Аллах, наші шановні слухачі радіостанції Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір. Ми раді вас вітати на нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Кращим початком нашого випуску є привітання Ісламу: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Наводиться в Сунні Ібн Маджа, в книзі «Кітаб аз-Зухд», в главі «Гордість — Мій плащ, а велич — Моє вбрання»: «Нам розповів Ханад ібн ас-Сарі зі слів Абу аль-Ахваса, зі слів Ати ібн ас-Саіба, зі слів аль-Агара Абу Мусліма, зі слів Абу Мусліма від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

يَقُولُ اللَّهُ سُبْحَانَهُ الْكِبْرِيَاءُ رِدَائِي وَالْعَظَمَةُ إِزَارِي مَنْ نَازَعَنِي وَاحِدًا مِنْهُمَا أَلْقَيْتُهُ فِي جَهَنَّمَ

«Гордість — мій плащ, а велич — Моє вбрання, і того, хто змагається зі Мною у відношенні будь-якого із них, Я кину у Пекло».

Наводиться в книзі «Аун аль-Мабуд», в тлумаченні до праці «Сунан» Абу Дауда, в главі «Вбрання», в поясненні цього хадісу: «Аль-Хаттабі сказав: «Зміст цих слів полягає в тому, що гордість і велич — це дві якості, притаманні Аллаху ﷻ, і людина не вправі претендувати на жодну із цих якостей. Жодна людина не повинна приміряти їх на себе, тому що особливість людини — смиренність і підкорення.

Аллах наводить у приклад плащ і вбрання Його, говорячи: «Я знаю, що як людині не годиться розділяти зі Мною плащ і вбрання Моє, так і Мені не годиться розділяти з людиною її плащ і вбрання її».

«Хто змагається зі Мною у відношенні будь-якого із них» — маються на увазі якості гордості і величі. Зміст входження у суперечку з Аллахом полягає в тому, що людина претендує на те, чого гідний тільки Аллах, і стає стороною-учасником цієї суперечки , чого негідний по своїй сутності. «Я кину» — тобто Я байдуже кину людину у Пекло.

Цей хадіс забороняє проявляти гординю і зарозумілість перед людьми. Зміст хадісу полягає в тому, що велич і гордість — це два атрибути, які Аллах ﷻ підніс і виділив для Себе, і ніхто не повинен їх розділяти поряд з Ним. Жодна людина не повинна володіти цими якостями.

Сьогодні ми бачимо нікчемних правителів, які закликають людей вихваляти їх і підкорятись їм, прославленими і зарозумілими. Так вони посягають на головування і панування Аллаха, тому вони гідні бути приниженими крайнім чином, і Аллах примусить їх валятись під ногами Своїх рабів. Пророк ﷺ сказав: «В Судний день горді зберуться як пилинки в образі людей. Їх оточать з усіх сторін . Вони будуть кинуті в ув’язнення в Джаханнамі, що називається Булас. Найбільш жаркий із вогнів підніметься над ними. Їм доведеться пити гній мешканців Вогню, брудну рідину, яка виділяється їх шкірою».

Дорогі слухачі, до наступної зустрічі з вами і з черговим пророцьким хадісом! Ми ввіряємо вас Аллаху. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Арфа Тураб
6 Сафара 1444 р.х.
2 вересня 2022 р.