Кого не допустять до водойми Посланця Аллаха?

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» в розділі «Біля водойми і слова Всевишнього Аллаха: «Ми дарували тобі Каусар» наводиться хадіс:

Передав Амр ібн Алі від Мухаммада ібн Джафара, від Шуайба, від Мугіри, від Абу Ваіля, від Абдуллаха, що Пророк ﷺ сказав:

أَنَا فَرَطُكُمْ علَى الْحَوْضِ، وَلَيُرْفَعَنَّ مَعِي رِجَالٌ مِنْكُمْ ثُمَّ لَيُخْتَلَجُنَّ دُونِي، فَأَقُولُ: يَا رَبِّ أَصْحَابِي، فيُقَالُ: إنَّكَ لَا تَدْرِي مَا أَحْدَثُوا بَعْدَكَ

«Я випереджу вас біля водойми , деяких із вас покажуть мені, потім вони будуть відірвані від мене, і я скажу: «Господи, мої сподвижники!». І буде сказано: «Воістину, ти не знаєш, що вони зробили після тебе».

«Я випереджу вас біля водойми» — тут використовується дієслово «فَرَطَ» (випереджувати). Наприклад: «Випередив ідучих, щоб полагодити тази, відра і тому подібне». Або говорять: «Випередив народ, тобто очолив його, щоб приготувати для них воду». Дієслово «اِخْتَلَجَ» (відірвані) має значення «відтягнути», «відсунути», «віддалити».

Це — тяжке положення для Посланця Аллаха ﷺ; він буде стояти біля своєї водойми і буде поїти людей зі своїх благородних рук, а янголи відтягнуть частину людей від нього. Чи знаємо ми, як потрапити до цієї водойми? І яка причини віддалення людей від нього?

Одна із причин наближення до водойми — терпіння несправедливості і утискання правителів, а також діяльність по їх викоріненню зі зміненням порочної реальності. Посланець Аллаха ﷺ сказав ансарам:

فَإِنَّكُمْ سَتَرَوْنَ بَعْدِي أَثْرَةً، فَاصْبِرُوا حَتَّى تَلْقُونِي عَلَى الْحَوْضِ

«Воістину, після моєї смерті вас часто будуть обділяти, проявляйте ж терпіння, поки не зустрінете мене біля водойми».

Терпіння — це неприйняття і незадоволення реальністю, в якій ми живемо. Терпіння — це стійкість на шляху змінення реальності , чим можуть виявитись вбивства і тортури. Посланець Аллаха ﷺ обрадував проявляти терпіння, що вони опиняться разом з ним біля його джерела. Ті ж, хто не проявляє терпіння перед правителем, змирився і погодився з реальністю, не працює над її зміненням, — в числі тих, кого проженуть від водойми Посланця Аллаха ﷺ. У кожного мусульманина є вибір: чи бажає він опинитись в числі наближених до водойми чи ні.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати , на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям