Співчуття Хізб ут-Тахрір у зв’язку з землетрусом в Туреччині і Сирії

Звернення
Друкарня

Всевишній Аллах говорить:

ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَٰبَتۡهُم مُّصِيبَةٞ قَالُوٓاْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيۡهِ رَٰجِعُونَ ١٥٦ أُوْلَٰٓئِكَ عَلَيۡهِمۡ صَلَوَٰتٞ مِّن رَّبِّهِمۡ وَرَحۡمَةٞۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ ١٥٧

«Які, коли їх спіткане лихо, говорять: «Воістину, ми належимо Аллаху, і до Нього повернемось». Вони вшановуються благословення свого Господа і милості. Вони слідують прямим шляхом» (2:156,157).

 

Дорогим братам і сестрам, носіям заклику в Туреччині і Сирії, а також носіям заклику у цілому…

Терплячим і пережившим втрату родинам в Туреччині і Сирії, і Ісламській Уммі у цілому…

Хізб ут-Тахрір приносить свої співчуття близьким і родичам жертв землетрусу в Туреччині і Сирії. Просимо Аллаха прирахувати загиблих до числа шахідів в День Суду. Повідомляється від Абу Хурайри (р.а.), що Посланець к Аллаха ﷺ сказав:

الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ الْمَطْعُونُ وَالْمَبْطُونُ وَالْغَرِقُ وَصَاحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ

«Шахідами є п’ятеро: той, хто помер від чуми, хто помер від хвороби живота , той, хто втонув , хто загинув під уламками (завалами), і той, хто прийняв мученицьку смерть на шляху Аллаха» (Муслім).

Молимо Аллаха про якнайшвидше одужання поранених і опечалених.

Просимо Аллаха наділити тих, хто вижив, благородним життям в підкоренні Аллаху і Його Посланцю.

Цей землетрус показав, наскільки Іслам сильний в серцях мусульман. Витягуючи своїх братів і сестер з-під завалів, вони скандують «Аллаху акбар!». Ми усі бачили , як у місті Джандаріс, район Афрін, рятуючи дитину, мати якої загинула під завалами, люди не переставали скандувати «Аллаху акбар!». Ми бачили, як жінка, яку знайшли під завалами в Газіантепі, попросила платок, щоб покрити свою голову, перш ніж вийти назовні. Ми бачили, як мусульманин, якого виявили під завалами в Кахраманмараші, спочатку попросив води для омовіння, тому що виходив час намазу. І усе це супроводжувалось скандуванням «Аллаху акбар!».

Віруючий не схожий на інших людей. Він знає, що предначертане Аллахом неможливо відвернути і усе відбувається по знанню і мудрості Аллаха. Тому він терпляче переносить втрату, волаючи до довольства Аллаха. Муслім вивів від Сухайба, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

عَجَباً لِأَمْرِ الْمُؤْمِنِ إِنَّ أَمْرَهُ كُلَّهُ خَيْرٌ وَلَيْسَ ذَاكَ لِأَحَدٍ إِلَّا لِلْمُؤْمِنِ إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَكَرَ فَكَانَ خَيْراً لَهُ وَإِنْ أَصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَكَانَ خَيْراً لَهُ

«Яким же дивним є положення віруючого! Воістину,усе в положенні його є для нього благом, і нікому (не дано) цього, окрім віруючого: якщо що-небудь радує його, він дякує (Аллаха), і це стає для нього благом, якщо є його спіткає горе, він проявляє терпіння, і це (теж) стає для нього благом».

Лиха один за другим спіткають мусульманські країни. Немає жодної країни, яку не спіткало б лихо — землетруси, повені, посуха, відсутність врожаю , війни, конфлікти, зубожіння і голод. Хоча стихійні лиха і вважаються предначертанням Аллаха, але прийняття необхідних запобіжних заходів і належна турбота про мусульман є обов’язком держави. Якщо б у мусульман була держава Халіфат, то вона об’єднала б їх слова і серця, втішала б перед лицем нещасть, попіклувалась би про їх справи, допомагала б їм у важку хвилину і, взявши їх за руку, привела б їх до кращому завершенню, і тоді мусульмани не потребували б допомоги інших.

Нехай помилує Аллах загиблих, дасть якнайшвидше одужання пораненим і попіклується про тих, хто вижив. І ми знов повторюємо слова Аллаха:

ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَٰبَتۡهُم مُّصِيبَةٞ قَالُوٓاْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيۡهِ رَٰجِعُونَ ١٥٦ أُوْلَٰٓئِكَ عَلَيۡهِمۡ صَلَوَٰتٞ مِّن رَّبِّهِمۡ وَرَحۡمَةٞۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُهۡتَدُونَ ١٥٧

«Які, коли їх спіткає лихо, говорять: «Воістину, ми належимо Аллаху, і до Нього повернемось». Вони вшановуються благословення свого Господа і милості. Вони слідують прямим шляхом» (2:156,157).

Воістину, ми належимо Аллаху, і до Нього повернемось.

 

Амір Хізб ут-Тахрір Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
18 Раджаба 1444 р.х.
09.02.2023 р.

Головне меню