Відповідь на запитання: рішення стосовно майна, яке придбано шляхом забороненого, після покаяння

Відповіді Аміра
Друкарня

 

(Низка відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, на запитання відвідувачів сторінки у Фейсбуку.)

Адресована: Тамір аль-Хадж Мухаммад

Запитання:

Ассаляму алейкум ва рахматуллах, амір  Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, нехай збереже тебе Аллах.
Яке рішення стосовно забороненого майна після покаяння, як майно, придбане шляхом лихварства або шляхом крадіжки, непристойних співів і тому подібне?

Чи існують якісь деталі або ж хукм загальний ..

Якщо це майно заборонене, навіть, якщо покається володар, є особистість,  яка бажає покаятись,але він боїться втрати свого майна … чи є з цього приводу виняток  у надії на покаяння, так як про це сказали деякі шейхи?

Ответ:

Ва алейкуму ссалям ва рахматуЛлахі ва баракятуху.

Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا

«О, ті, які увірували! Кайтеся перед Аллахом щиро!»  (66-8).

Всевишній говорить:

إِلا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ فَأُولَئِكَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ وَسَوْفَ يُؤْتِ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ أَجْرًا عَظِيمًا

 «Якщо тільки вони не покаються і виправлять скоєне, міцно схопляться за Аллаха і очистять свою віру перед Аллахом. Такі опиняться разом з віруючими, адже Аллах одарить віруючих  великою нагородою»  (4-146).

Вивів Тірмізі від Анаса, що Пророк ﷺ сказав: «Кожний син Адама робить помилки, але кращі з тих, хто помиляється, ті, хто покаявся».
 
Щоб покаяння було дійсним, і Аллах простив гріх того, хто покаявся, йому необхідно відмовитися від гріха та покаятися  перед Всевишнім про скоєне у минулому, а також твердо вирішити, що ніколи не скоїть подібне. Якщо ж гріх стосується права людини, то умовою є повернути право пригнобленого або отримати прощення від нього. Якщо він придбав майно шляхом крадіжки або насильством, то повинен повернути це майно хазяям, позбавитися від нечистих прибутків з точки зору шаріату. Воістину, придбання майна шляхом хараму несе плачевні наслідки. Ахмад передав, що Абдуллах ібн маруда сказав: Посланець Аллаха ﷺ сказав: «… Не придбає раб майно із хараму ..окрім як прибавить йому покарання», вивів Тірмізі від Кааба ібн Аджза, що Посланець Аллаха ﷺ сказав йому: «О, Кааб ібн Аджза, воістину, не збільшиться м’ясо, яке годується храмом, окрім як потягне його у вогонь».      

Яким чином цей чоловік, про якого ти спитав, хоче покаятися і залишити недозволене майно у себе?! Це не покаяння, більше того, це скоєння зла, зроби йому наставляння покаятися, позбавитися від придбання шляхом хараму з точки зору шаріату, і нехай поверне вкрадене або придбане насильницьким шляхом майно хазяям, попрохає прощення у них, і в Аллаха у першу чергу. Аллах Наділяючий уділом, маючий прочну Силу. Якщо побажає Всевишній, наділить його благим майном, піднесе його у ближчому та наступному житті. Всевишній Аллах любить покаяння раба, якщо він правдивий та щирий і наділить його сповна …
 
Прошу Всевишнього Аллаха наставити на прямий шлях цього чоловіка, і нехай покається щиро, Всевишній Аллах має неосяжне прощення.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта

26 Шаъьан 1434р.х.

05072013р.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=184421748392577

Головне меню