Про термін, який надається мусульманам для встановлення Халіфату

Відповіді Аміра
Друкарня

 Адресований Madina Watiqah

Питання: Шановний наш амір! Нехай Аллах збереже та подбає про вас, і дасть перемогу мусульманам вашими руками! Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

у книгах «Система правління в Ісламі» і «Державні апарати Халіфату» приводиться ріваят, який ат-Табарі передає наступним чином: « І якщо погодились п'ятеро з кандидатурою одного, а один вийшов проти, розбий йому голову або відрубай йому голову. І якщо погодились четверо з кандидатурою одного, а двоє вийшли проти — відрубай цим двом голови...».

У цей ріваят увійшла передача Абу Міхнафа Лут ібн Яхья ібн Саід Ібн Міхнаф ібн Салім аль-Аздій. Потім вчений Такіюддін Набхані сказав: «З числа його сахіх книг збереглось лиш те, що передав Ібн Джарір ат-Табарій у своїй книзі «Таріх ат-Табарій». Багато хто з мухаддісів дискредитували його і сказали, що він передавав від групи невідомих осіб» (книга Ісламська особистість).
Питання: якщо справа дійсно виглядає так, то чому вчений Такюддін Набхані називає передачу Абу Міхнафа достовірною (сахіх)? Дякую вам за увагу.

Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух…
Ми вже відповідали на подібне питання з усіма подробицями.
Однак я коротко відповім вам:

1 – У передачі ат-Табарі говориться: мені розповів Умар ібн Шиба, сказавши: мені розповів Алі ібн Мухаммад від Вакі від Амаш, від Ібрахіма і Мухаммада ібн Абдуллаха аль-Ансарій, від Ібн Абі Урва від Катада від «Шахр ібн Хаушаб і Абу Міхнав», від Юсуфа ібн Язіда від Аббаса ібн Сахля і Мубарака ібн Фадаля, від Убайдуллаха ібн Умара і Юнуса ібн Исхака, від Амра ібн Маймун аль-Аудій, що Умар ібн аль-Хаттаб, коли був поранений… сказав…» кінець.

2 –Стає зрозуміло, що Катада не передає лише від абу Міхнафа, навпаки, він передає від Шахра ібн Хаушаба і Абу Міхнафа, потім передають двоє “Шахр ібн Хаушаб і Абу Міхнаф” від Юсуфа ібн Язіда. І те, що багато говорили про Абу Міхнафа — це не впливає на текст, адже Шахр ібн Хаушаб — мухаддіси сказали про нього, що він довіренний:

аль-Аджилій (помер у 261х.) у книзі«Сікат» («Довіренні»): Шахр ібн Хаушаб – «Шамій» (із шаму прим.), табіїн, довіренний.

аль-Хейсамій (помер у 807х.) неодноразово сказав про Шахра ібн Хаушаба у книзі «Маджмау заваід ва манбау фаваід»: (Шахр ібн Хаушаб – довіренний), (Шахр ібн Хаушаб – про нього маються суперечності, однак Ахмад упевнився у его довіренності, і Ібн маін, Абу Зура і Якуб ібн Шейба), (Шахр ібн Хаушаб – про нього є деякі розмови, однак більшість стверджують про його довіренність ), (Шахр ібн Хаушаб – відносно нього є розмови, але абсолютна більшість стверджує про його довіреннсть).

Ібн Шахін (помер у 385х.) у книзі «Таріх асма ас-сікат» приводить: (Яхья сказав: достовірно відомо, що Шахр ібн Хаушаб із Шаму, зупинився в Басріі був одним з кращих ашарітів і є довіренним).
Отже, Катада передає від Абу Міхнафа, і від Шахра ібн Хаушаб, а не лише від Абу Міхнафа. Тому ми прийняли цей ріваят. Більш того, це не єдиний ріваят у цій темі, подібне передається і від Ібн Сада у “Табакат” і Ібн Шаббах у книзі “Таріх аль-Мадіна”…


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу Рашта
01 Зу аль-Хіджа 1434р.х.
06/10/2013

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у Facebook
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=218920708276014

Головне меню