Відкриття стоп жінки під час здійснення молитви

Відповіді Аміра
Друкарня

 Відповідь адресована Абу Хузайфе

Питання:
Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва барякятух!
Чи можна жінці здійснювати молитву з відкритими стопами?
 
Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух!

Закривати аврат є однією із умов правильності молитви, так, молитва чоловіка та жінки є дійсною тільки з закритим авратом, поза різницею у тому, чи здійснюється молитва перед людьми або на самоті, той, хто молиться, повинен покрити свій аврат під час молитви. Це на підґрунті того, що передав Ібн Умар, нехай буде задоволений ним Аллах, від Посланця Аллаха ﷺ: «Якщо хто-небудь із вас здійснить молитву, то  нехай одягне нижній одяг (ізар) та верхній одяг (ріда)». Хадіс передають Ібн Хіббан, Ахмад, Байхакі та Тахавій. І від Аіші, нехай буде задоволений нею Аллах, що Пророк, нехай благословить його Аллах та привітає, сказав: «Аллах не прийме намаз жінки, у якої бувають менструації, не інакше, як з хімаром (головною хусткою)». Передають Ібн Маджа, Ахмад, Абу Дауд та Ібн Хіббан.

Аврат жінки складають усе її тіло, за винятком обличчя та кистей рук. Доказом цього є наступне:

Приводить Ібн Абі Шайба у своїй книзі, від Ібн Аббаса:

…وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا مَا ظَهَرَ مِنْهَا …
Нехай вони не виставляють напоказ своїх прикрас, за винятком тих, які видні,  (24:31)

Він сказав це: «Обличчя та кисті рук».

Приводить Байхакі в аль-Адаб, (Всемогутній Аллах сказав: (Нехай вони не виставляють напоказ своїх прикрас, за винятком тих, які видні), що Шафії, нехай змилується над ним Аллах, сказав: за винятком її обличчя та кистей. І такий зміст дійшов до нас від Аіші, Ібн Аббаса та Ібн Умара).

Передає Абу Дауд від Катади, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Якщо у рабині почався менструальний вік, то не дозволяється бачити її (частини тіла, окрім обличчя та рук до зап’ястя».
Від попередніх доказів розуміється те, що усе тіло жінки вважається авратом, за винятком її обличчя та кистей рік,тобто ноги  вважаються частиною аврату.

Це підтверджується хадісом Посланця Аллаха ﷺ від Умм Саляма, що Умму Саляма (нехай буде задоволений нею Аллах) спитала Посланця Аллаха  ﷺ: «Чи дозволено жінці молитися у дір'є (сукня, яка покриває тіло з ніг до голови) та у хустці (з покритою головою та шиєю) без ізару (одяг, який покриває нижню частину тіла)?», і він відповів: «Так, якщо її сукня довга та приховує верхню частину ступнів ». Хадіс приводить Аль-Хакім сказав: «Це є Сахіх хадіс згідно з умовами аль-Бухарі, але він його не виводить. Також хадіс був виправлений Аз-Захабі у Талхіз, і він сказав: «Хадіс згідно з умовами аль-Бухарі».


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта

6-го зуль хіджа 1434р.х.
11.10.2013г.

Низка відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, на питання відвідувачів сторінки у Фейсбуку.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=220629058105179

Головне меню