Питання - відповідь відносно медичного страхування

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання: Мир вам від Аллаха, милість Його і благословення!
Яке шаріатське рішення відносно участі співробітника недержавної установи у страхуванні установи, що укладає контракт з компанією медичного страхування? І яке рішення відносно співробітника, що представляє установу у договорі і переговорах з компанією медичного страхування?

Відповідь:

І вам мир від Аллаха, милість Його і благословення.
Брат, можливо, ти поясниш питання більше...

У будь-якому випадку, якщо під питанням малося на увазі шаріатське рішення відносно медичного страхування для співробітників установ, у яких вони працюють, тобто установа утримує частину зарплатні співробітника в обмін на його власне лікування і його родини...то це відповідь:

Що стосується медичного страхування:

Якщо воно знаходиться всередині договору про роботу, тобто як одна з його умов, а не як окремий договір, то дозволене. Якщо це окремий договір, то не дозволене.

Подробиці цього питання: Якщо роботодавець домовився зі співробітником про те, що роботодавець зобов'язується лікувати співробітника або членів його родини в обмін на утримання частини зарплатні співробітника, то це дозволене, тому що основний договір — це договір найму і це відомо. А лікування роботодавцем співробітника або членів його родини — це додаткова умова цього договору. А умови в договорах не забороняються, якщо тільки немає забороняючого тексту як той, що дозволяє заборонене і забороняє дозволене і немає потреби в тексті що дозволяє це, щоб воно вважалось дозволеним. Навпаки, є потреба у відсутності забороняючого тексту, тобто не як дії, де основою є дотримання закону шаріату і є потреба у тексті, що дозволяє цю дію. Більш того, умови у договорах дозволені, якщо тільки немає забороняючого тексту. Від Касіра ібн Абдулли ібн Амра ібн Ауфа аль-Музні від його батька і його діда передається, що Пророк ﷺ сказав: «Мусульмани дотримуються своїх умов за виключенням умов, що забороняють дозволене і дозволяють заборонене». Передав ат-Тірмізій.

Це з одного боку. З іншого боку — це частина утримуваної зарплатні співробітника. Тому медичне страхування роботодавцем співробітника і членів його родини в обмін на частину зарплатні дозволене, усе одно було воно початково від роботодавця для його родини або було тільки для співробітника, потім була включена його родина по договору між роботодавцем і співробітником і стало частиною договору. Все це дозволене.

Але якщо договір медичного страхування був окремим, тобто якщо була основана установа і проголосила про те, що якщо хтось хоче, щоб вона його лікувала у випадку хвороби, то нехай платить нам щомісячно певну плату в обмін на його лікування у випадку хвороби, то це не дозволене, тому що це договір на невідоме - адже жоден не знає, коли він захворіє і захворіє він сильно чи ні...


Ваш брат Ата ібн Халіл Абу ар-Рашта  
26 Зу аль-Када 1434 р.х.
02/10/2013

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=217649925069759

Головне меню