Питання про визначення статі ембріону

Відповіді Аміра
Друкарня

Адресований Абу Абу Зайду

Птання:

Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва барякятух!

Що стосується визначення статі плоду у процесі вирощування ембріонів? Яке рішення шаріату, стосовно процесу вирощування ембріону, заздалегідь визначивши його стать на майбутнє? Дякую за відповідь і нехай воздасть вам Аллах найкращим.  

Відповідь:

Ва алейкум ас-салям ва рахматуллахі ва баракятух!
 
По-перше, перш ніж відповісти на питання, стисло згадаємо про запліднення у пробірці:

Є деякі медичні положення в одруженої пари, які протидіють заплідненню яйцеклітини жінки спермою чоловіка, це повинно відбуватись природнім шляхом. Проте перепони можуть бути такими як закупорка у шийці матки або слабкість у руху сперматозоїдів у досягненні яйцеклітини, або по іншими причинам, про які знають спеціалісти. Деякі вчені досягли того, що почали проводити запліднення яйцеклітини поза маткою, у пробірці у певних визначених умовах, коли жінці даються певно визначені препарати, такі як кломід, для викликання суперовуляції (овуляції декількох яйцеклітин) до проведення процедури штучного запліднення… Потім усі ці яйцеклітини поміщають у Петрі чашку зі спеціальною рідиною та запліднюють ці яйцеклітини спермою чоловіка…

Після запліднення у пробірці, вже запліднені яйцеклітини «одна і більше» поміщають їх у матку жінки, і якщо буде воля Всевишнього Аллаха на творіння із цієї заплідненої яйцеклітини, то вона прикріпиться до стінки матки і росте і стає згустком, зародком… Якщо Всевишній Аллах не предписав утворення із цієї заплідненої яйцеклітини, то вона вмирає і зникає.    

Відповідно, шаріатське рішення полягає у наступному:

1 - Якщо запліднення не відбувається природним шляхом, то використання процедури ЕКЗ одруженою парою є дозволеним, тому що це є лікуванням. Пророк, нехай благословить його Аллах та привітає, наказав лікуватись. Абу Давуд приводить від Усами Бін Шаріка, який сказав: Посланець Аллаха, нехай благословить його Аллах та привітає, сказав: «Лікуйтеся, адже воістину Всемогутній Аллах створив вилікування для усіх хвороб, окрім однієї, якою є смерть».   

Але при двох умовах:

а) у процедурі ЕКЗ повинна використовуватись сперма чоловіка і яйцеклітина жінки, тобто одруженої пари, які здійснили правильний нікях. Передається від Рувайфа ібн Сабіт аль-Ансарі, що Пророк, мир йому, сказав: «Не можна чоловіку, який вірить Аллаха та в Останній день,поливати своєю водою чужий посів».Ахмад. Отож, запліднювати яйцеклітину жінки можна тільки спермою її чоловіка.

б) процедура ЕКЗ та поміщення вже заплідненої клітки у матку жінки повинно відбуватись при житті чоловіка, але не після його смерті, як це відбувається на Заході. Вони не бачать ніякої заборони у тому, що заморожена запліднена яйцеклітина поміщається у матку жінки у будь-який час, коли вона забажає, однаково чи живий чоловік чи мертвий! Це неприпустимо в Ісламі, це тому, що вагітність жінки без живого чоловіка з самого початку вагітності є Харамом, і наказуємо, тому що один із видів перелюбства (зіна), це коли жінка вагітніє без чоловіка. Будь-яка жінка, яка завагітніла без чоловіка, грішниця і скоїла Харам, тяжкий гріх, це згідно тому, що було передано від Умара та Алі, нехай буде задоволений ними Аллах. І жоден із сподвижників не заперечував те, що вони сказали, у той час як це є із таких питань, що повинно бути засуджування, якщо нема у ньому достовірності, і тому це питання є одностайною думкою сподвижників (іджма).       

Отож, запліднення поза маткою, а потім транспортування заплідненої яйцеклітини у матку матері, якщо вона від чоловіка жінки, і при житті чоловіка, то це дозволено, те, що називають «діти пробірки» дозволяється шаріатом з вищевказаними умовами…

 

Те, що стосується вибору статі зародка.

З давнього часу люди намагались вибрати стать дитини, яку вони хочуть, і знищити те, що вони не хочуть, шляхом, який був доступний їм.

  • У часи невігластва (джахілії) вони віддавали перевагу народженню хлопчиків, щоб вони допомагали їм по подальшому, у завоюваннях та збереженні роду, а що стосується дівчаток,то їх ховали живцем:

وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ * بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ 

коли закопану живцем спитають, за який гріх її вбили, (81:8-9)

  • Коли стали доступними інші засоби, як наприклад УЗІ, і якщо плід був небажаним, вони роблять аборт, переривають вагітність та видаляють зародок із матки матері.
  • Є і інші древні способи.

У нинішній час, особливо після розвитку нових технологій…з’явились дослідження, пов’язані з вибором статі зародку, і це більше виділяється у двох методах:  

Перший: вони говорять, що це є найбільшим технічним методом селективного запліднення, як вони його називають. Цей метод вимагає перевірку сперми, щоб відокремити жіночу хромосому  (X) від чоловічої хромосоми (Y) у пробірці, іншими словами, відділяють хромосоми поза тіла людини, різноманітними способами, і це вимагає технічного медичного втручання…

Ідея серед вчених є наступною, вони відкрили, що чоловіча стать визначається хромосомами Y та XY, а жіночої - X. Вони відкрили, що хромосоми яйцеклітини є ХХ, тобто обидві частини жіночої статі. Також вони відкрили, що якщо чоловіча частина сперми Y запліднює яйцеклітину, то результатом буде  XY, тобто ембріон чоловічої статі, а якщо частина у спермі жіночої статі X запліднило яйцеклітину, то результат буде XX, тобто ембріон жіночої статі. На основі цього вони провели експерименти для розділення чоловічої  (Y) частини у спермі від жіночої (X) частини, а потім запліднюють яйцеклітину у пробірці з чоловічою частиною, якщо вони бажають плід чоловічої статі, або запліднюють яйцеклітину жіночою частиною сперми, якщо бажають плід жіночої статі.

І другий спосіб, він практично аналогічний з невеликою різницею. Цей метод визначає стать після запліднення яйцеклітин у пробірці, а потім після запліднення яйцеклітини вони перевіряються. Так, якщо запліднена яйцеклітина несе форму XX, то це жіноча стать, а XY є чоловічою статтю, і ті, хто хочуть хлопчика, поміщають у матку запліднену яйцеклітину з хромосомами XY, а ті, хто хочуть дівчинку, поміщають у матку запліднену яйцеклітину з хромосомами XX. Обидва ці методи схожі у цілях, за винятком того, що у першому методі сперма тестується перед заплідненням і чоловіча частина відділяється від жіночої частини, а при другому методі тестується запліднена яйцеклітина «ембріон», а потім відділення ембріону жіночої статі від чоловічої.

Усе це людські спроби, здійснювані при виборі статі плоду, починаючи з давнього часу і до нашого.

І після розуміння реальності, іншими словами, після вивчення реальності, до якої треба знайти шаріатський закон, роз’яснюється шаріатський закон, наступним чином:

А. Що стосується вбивства небажаної дитини, то це Харам, тому що це навмисне вбивство людини, і покарання за це вбивство у наступному житті це вічне Пекло:

وَمَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا 

Якщо ж хтось вб’є віруючого навмисно, то відплатою йому буде Пекло, у якому він пребуде вічно. Аллах розгнівається на нього, прокляне його і приготує йому великі муки. (04:93)

а) покарання у цьому життя це відплата виконанням, тобто вбивство, якщо опікун вбитого не прощає, або не бере Дійа (плату за кров).

б) Що стосується вбивства плоду під час його знаходження в утробі матері, коли його батьки вважають, що він є небажаним, як наприклад, якщо плід жіночої статі, а батьки хочуть хлопчика, також є Харамом, за яке є покарання… Бухарі і Муслім передали від Абу Хурайри, який сказав: «Побилися дві жінки із Хузайля і одна кинула в іншу камінь і вбила те, що у неї в животі. Вони звернулись за судом до Посланця Аллаха, і Посланець Аллаха, постановив, що відкуп за зародок її – кращий раб або породілля..».

В. Що стосується розділення чоловічої частини від жіночої частини у спермі, потім запліднення яйцеклітини з чоловічою частиною, якщо вони хочуть хлопчика дитину, або жіночою частиною, якщо батьки хочуть дитину дівчинку, або розділення ембріонів чоловічої статі від жіночої, і поміщення потрібного ембріону у матку, ці процедури не допускаються (харам). Тому що вони не є лікуванням, іншими словами, це не терапія, результатом якої жінка, яка не у змозі завагітніти, вилікується та завагітніє. Тобто це не лікування від нездатності жіночої яйцеклітини запліднитися спермою чоловіка. Це процедура для розділення чоловічої хромосоми від жіночої частини сперми або розділення ембріонів, а не терапія для тих жінок, які не можуть завагітніти у звичайному порядку. Ці процедури не можливо здійснити без відкриття та показу аврату, тому що процедура взяття яйцеклітин та її поміщення в утробу матері, обов’язково  приведе до відкриття аврату, що є Харамом. І цей Харам допускається виключно при лікуванні, оскільки ця процедура не є лікуванням, то вона є Харамом і не допускається.

І на завершення, знання та вчення, про яке Аллах, Свят Він та Великий, сказав:

اقْرَأْ وَرَبُّكَ الأكْرَمُ (٣)الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ (٤)عَلَّمَ الإنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ (٥)

Читай, адже твій Господь Самий великодушний. Він навчив за допомогою письмової трості, навчив людину тому, що та не знала. (96-35)

Ці знання можуть бути використані для блага згідно з законами шаріату і володар цих знань буде нагороджений за це, і також можуть бути використані для зла, і він заробить гріх, і результат у цій ситуації буде згубним для людства. Те, що спостерігається на Заході, заплутане походження, заморожування сперми, яйцеклітин та банки ембріонів .. їх продаж .. усе це є лякаючим фактором, від якого волосся стає дибки, і Аллах, Свят Він та Великий був правдивий, коли говорив про тих злих людей:   

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالإنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَئِكَ كَالأنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ 

Ми створили для Пекла багато джинів та людей. У них є серця, які не розуміють, і очі, які не бачать, і вуха, які не чують. Вони подібні до худоби, але є іще більш заблуканими. Саме вони є безпечними невігласами». (07:179)

Аллах, Свят Він та Великий розмістив знання та науки у цьому всесвіті, і навчив людину тому, що вона не знала, Він обдарував людину розумом, мисленням та розумінням, щоб збільшити Іман тих, хто вірує, і кинути тих, які не увірували, у приниження у цьому світі, і тяжкі страждання у майбутньому житті.  


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта

10 Сафар 1435г.х.
13.12.2013 г.

Низка відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, на питання відвідувачів сторінки у Фейсбуку.
Дивіться відповідь на сторінці аміра у Фейсбуку:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=241061939395224

Головне меню