Відносно незгоди батька із запропонованою дочці роботою

Відповіді Аміра
Друкарня

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Відповідь Z.G.

Питання:

Ассаламу алейкум ва рахматуллахі ва баракатух.

Я хочу спитати вас про роботу, яку було запропоновано мені, але мій батько не згоден, виходячи зі своїх поглядів, що це суспільство порочне і що його обов'язком як батька є берегти свою дочку від бридких справ, які практикуються деякими людьми цього суспільства. Що стосується самої роботи, то я буду вихователькою дітей у віці дев'яти років. Я буду водити їх на прогулянки в околицях Єрусалиму, його мечеті і усе, що пов'язане з цією справою. Я буду зі своєю подругою. Але мій батько сказав мені, що питання зовсім не пов'язане з її подругою і роботою разом з нею, і сказав, що з даної роботи будуть витікати інші зобов'язання, яких ми не потребуємо. Згідно з моїми даними, моя робота буде разом із моєю подругою і мій батько наполягає на тому, щоб я залишила цю роботу так само як і я хочу спробувати її. Він сказав мені, що робота подібного роду не вітається до встановлення Халіфату і наявності правителя, відповідального за своїх підлеглих. Що ви скажете з цього приводу?

Відповідь:

Ва алейкум ассалам ва рахматуллахі ва баракатух.

Краще всього слухатися свого батька, адже він бажає для тебе чистоти і порядності...

Твоя робота у якості виховательки є дозволеною, якщо вона буде обмежена лише цим. Але організація, у якій ти будеш працювати, можливо не захоче обмежитися лише дітьми. Є вірогідність, що вона пізніше може потребувати  виконання інших обов'язків, у яких буде змішування статей тощо. Напевне твій батько боїться саме цього. У всякому разі, ті знаєш, що сподвижники (нехай буде вдоволений ними Аллах) як чоловіки, так і жінки трималися подалі від деяких видів дозволеного, які були близькі до забороненого, щоб не впасти в заборонене.

У завершенні: Знайди взаєморозуміння зі своїм батьком. Якщо він буде переконаний, що у цій роботі не буде забороненого і буде спокійний з те, що організація, у якій ти будеш працювати, не допустить змішування статей під час роботи і обмежиться лише вихованням дітей. Якщо він буде впевнений в цьому, то це благо. Якщо він не буде спокійний за це, то слухайся його, навіть якщо ця справа буде дозволеною в абсолютній формі. Якщо він не хоче, щоб ти працювала, то слухайся його і тобі буде відплата від Аллаха. Всевишній Аллах зв'язав поклоніння Йому з добрим ставленням до батьків. А добре ставлення до них — це підкорення їм у благу. Сказав Всевишній Аллах:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلا تَعْبُدُوا إِلا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاهُمَا فَلا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلا كَرِيمًا

«Твій Господь приписав вам не поклонятися нікому, окрім Нього, і робити добро батькам. Якщо один із батьків чи обидва досягнуть старості, то не кажи їм: “Уф!” і не кричи на них і звертайся до них з повагою» (17:23).

Приводить Ахмад у своєму Муснаді від Абдулли ібн Амра, який сказав: Мій батько скаржився на мене Пророку ﷺ і він сказав: «Підкоряйся своєму батьку поки він живий, і не ослухайся його».


Ваш брат Ата ібн Халіл Абу ар-Рашта
20 Сафар 1435 р.х.
23/12/2013
Відповіді аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта, на питання відвідувачів сторінки у Facebook.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=244002309101187

Головне меню