Яким чином людина спонукає себе до джихаду?

Відповіді Аміра
Друкарня

Для Hatem M. Faour

Питання:

Шейх Ата Абу Рашта,нехай  пребуде з вами мир, милість Аллаха та Його благословення.

Посланець Аллаха (мир йому та благословення) сказав: «Хто помер, жодного разу не здійснивши джихад, і навіть не спонукав себе до цього, той помер на одній із ступенів лицемірства!». Яким чином людина спонукає себе до джихаду? Нехай благословить вас Аллах та допоможе в усіх добрих діяннях.  

Відповідь:

І нехай з вами пребуде мир, милість Аллаха та Його благословення.

Муслім передав у своїй збірці «Сахіх Муслім» від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха (мир йому та благословення) сказав: «Хто помер, жодного разу не здійснивши джихад, і навіть не спонукаючи себе до цього, той помер на одному із ступенів лицемірства!».Цей хадіс також передали Ахмад у збірці «Муснад Ахмад ібн Ханбал», Абу Дауд у збірці «Сунан Абу Дауд», ан-Насаі у збірці «Сунан ан-Насаі» та аль-Хакім у збірці «аль-Мустадрак».   

Зміст хадісу полягає в обов’язковості наявності у мусульманина рішучості виступити (при відсутності у нього виправдання) на джихад, у випадку, якщо Халіф закличе його до битви на шляху поширення Ісламу. Така ж рішучість (при наявності у нього здатності та відсутності виправдання) повинна бути у нього в тому, щоб брати участь в оборонній битві у випадку нападу ворогів на мусульманські землі. При цьому він повинен бути щирим та правдивим у своєму намірі та своїй рішучості. Усе це через причину важливості джихаду в Ісламі. Ат-Табарані передав у книзі «аль-Муджам аль-Кабір» від Абу Умами, який передав від Пророка (мир йому та благословення), який сказав: «Джихад – це вершина Ісламу, і цього досягають тільки кращі серед людей, що увірували».  Цей хадіс передав також Абу Асим від Абу Зарра.


Ата ібн Халил Абу Рашта
25 Сафар 1435 р.х. – 28/12/2013

Низка відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіл Абу Рашта, на питання відвідувачів його сторінки на Фейсбук
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=245629232271828

Головне меню