Іджтіхад навколо текстів з однозначною вказівкою

Відповіді Аміра
Друкарня

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ 


Питання:

У книзі «Система Ісламу» приводиться:

«Внаслідок цього, вища мета для збереження суспільства, визначається не людиною, а визначаються наказами та заборонами Аллаха, вони не змінюються та не розвиваються. Збереження людського роду, розуму, людської гідності, життя, особистої власності, релігії, безпеки та держави є сталими, незмінними вищими цілями для збереження суспільства».

Звідси виникає питання: Хіба не існують іджтіхади з приводу конституції, а саме змін деяких її статей, у той час як у вищезгаданому тексті говориться про недоречність будь-яких змін або розвитку? Прошу від вас прояснень та нехай Аллах благословить вас та надасть допомогу. Від аль-Абід ліллях.

Відповідь:

Ва алейкум ассалам ва рахматуллахІ ва баракятуху.

Дорогий брате, іджтіхад не доречний у випадку, коли тексти носять характер категоричності у походженні (къатъіят ас-субут) та однозначний у вказанні (къатъіят ад-даляля). Іншими словами, категоричний у походженні означає аят або хадіс мутаватір, а однозначність у вказанні залежить від розглядів в арабській мові та текстів Корану та Сунни. Кажучи же про доречність іджтіхаду, то він прив’язаний до текстів неоднозначним у вказанні (занні ад-даляля), і тут нема різниці з точки зору їх походження, чи категоричні вони (къатъі) або ні (занній). У будь-якому випадку з точки зору вказання текст неоднозначний, буде мати місце іджтіхад, як це відомо у науці Усуль аль-Фікх.

Усі перелічені у вищезгаданій книзі вищі цілі для збереження ісламського суспільства носять категоричний характер у походженні (къатъіят ас-субут) та однозначний зміст у вказанні (къатъіят ад-даляля): у даному випадку рішення Шаріату незмінне, тому що тут нема місця іджтіхаду. Дані тексти самі по собі категоричні і у даному зв’язку іджтіхад недоречний.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
07 Джумада аль-ахіра 1435р.х.
07.04.2014

Низка відповідей аміра Хізб ут-Тахрір шейха Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта на питання відвідувачів сторінки у Фейсбуку
Посилання: https://www.facebook.com/Ata.abualrashtah/photos/a.154439224724163.1073741827.154433208058098/279191075582310/?type=1

Головне меню