Відносно читання Корану у стані хайд (жінка, у якої йдуть менструації)

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху! Я раніше багато разів задавала Вам питання відносно цієї теми. Чи можна жінці у стані хайд (менструації) читати Коран? Я чула різні відповіді, яка з них вважається правильною? Хай Аллах віддасть Вам благом! Питання від Leni Marlina.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху!

У питанні читання жінкою Корану у стані хайд (менструація) існують різні точки зору і подробиці серед вчених. Багато вчених каже про заборону, інші ж дозволяють це за наявності умов і деяких подробиць.

Я більше схиляюся до того, що жінка у стані менструації не може читати Коран, тому що Пророк Аллаха ﷺ сказав:

لاَ تَقْرَأُ الْحَائِضُ وَلاَ الْجُنُبُ شَيْئًا مِنَ الْقُرْآنِ

«Хай не читають жінки у період менструації та (інші) у стані осквернення будь-чого з Корану», передав ат-Тірмізі. Якщо навіть відносно цього хадісу і приводиться низка зауважень, усе ж багато вчених фікху приймають його. Разом з тим приводиться сахіх хадіс про заборону читання Корану у стані джунуба (великого осквернення). Кажучи ж про хайд (жінку, у якої менструації), то вона подібна до того, хто знаходиться у джунубі. Вивели Абу Дауд і ан-Насаї, а також мається схожа передача від Ібн Маджі, від Алі (р.а.), який сказав:

كَانَ النَّبِيُّ، صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، يَخْرُجُ مِنْ الْخَلَاءِ فَيُقْرِئُنَا الْقُرْآنَ، وَيَأْكُلُ مَعَنَا اللَّحْمَ، وَلَمْ يَحْجُبْهُ - أَوْ يَحْجُزْهُ - عَنِ الْقُرْآنِ شَيْءٌ لَيْسَ الْجَنَابَةَ

«Воістину, Посланець Аллаха ﷺ, міг, повернувшись з відхожого місця, читати нам Коран, їсти з нами м'ясо, і ніщо не заважало йому або не втримувало його від (читання) Корану, окрім великого осквернення (джунуб)».

З хадісу зрозуміло, що у стані більшого осквернення (джунуб) забороняється читання Корану, тобто читати Коран під час джунуба – харам. Що ж стосується хайд (жінки з менструаціями), то вона подібна до того, хто знаходиться в джунубі. Їй так само заборонено читати Коран, як і під час джунуба.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта.
01 Рабі ас-сані 1436 х.
21.01.2015 р.

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у Фейсбук «Відповідь фікхій»

Головне меню