Відносно закяту і закінчення року з моменту досягнення майном розміру нісабу

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:  

Ассаляму алейкум. Кількість мого майна досягла нісабу, і з того моменту приблизно минув один рік. Але коли настав час виплати закяту, я використала частину свого майна на свої потреби. Чи повинна я виплачувати закят з тієї суми, яка була до витрати, або ж мені належить його виплачувати з решти суми? Питання від Dr Hiba Shaderma.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху!

Немає необхідності виплачувати закят з майна, кількість якого досягла нісабу і яке не зберігалося у такому обсязі на протязі одного року. Алі ібн Абу Таліб передає, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إذا كانت لك مئتا درهم، وحال عليها الحول، ففيها خمسة دراهم، وليس عليك شيء - يعني في الذهب - حتى يكون ذلك عشرون ديناراً، فإذا كانت لك عشرون ديناراً، وحال عليها الحول، ففيها نصف دينار

«Якщо у тебе є в наявності двісті дірхамів, і з того моменту минув один рік, то тобі слід виплатити п’ять дірхамів. І більше ти нічого не винний (маючи на увазі виплату у золоті). Якщо ж сума складе двадцять динарів, з моменту появи яких у тебе минув один рік, то у такому разі слід виплатити половину динару», – передав Абу Дауд. Під словом «рік» мається на увазі місячний рік (хіджрій), а не сонячний (мілядій). Тобто якщо минуло 354 дні після досягнення суми, рівної розміру нісабу, то вважається, що минув рівно один рік, і з цієї суми слід виплатити закят. Виплата даного закяту стає обов’язковою, його розмір залишається незмінним, навіть якщо у майбутньому це майно було витрачено.

Таким самим чином і Вам необхідно виплатити закят з майна, яке досягло розміру нісабу, якщо з того моменту минув один рік, як ми пояснювали вище. Тут немає різниці, витрачено це майно цілком або частково після завершення року. Закят залишається фардом, і його слід виплатити, виходячи із загального розміру майна, не дивлячись на те, що воно повністю або частково було витрачено. Це – борг, який Ви зобов’язані виплатити, так покваптеся ж виконати його, і хай Аллах проявить милість до Вас.

Це рішення розповсюджується на людину у тому випадку, якщо витрачання майна відбулося після завершення одного року. А якщо ж витрачання майна відбулося раніше, ніж минув один рік, то закят виплачується з тієї фактичної суми, яка була на 355-й день з того моменту, коли майно досягло розміру нісабу.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта.
13 Рабі ус-сані 1436 х.
02.02.2015 р.

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти, на питання відвідувачів його сторінки у Фейсбук «Відповідь фікхій»

Головне меню