Плата по завершенню служби

Відповіді Аміра
Друкарня

від Саіда Марі

Питання: Можливо, Ви дуже зайняті, тому прошу Аллаха надати Вам Свою допомогу. Я хотів би задати Вам питання, бо дуже потребую відповіді. Нехай Аллах сприяє Вам і здійснить Вашими руками благо для Умми!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі. Дорогий наш шейх! Яким є хукм Шаріату відносно вимоги робітника виплатити певну суму грошей по спливанню строку (стаж) його трудової діяльності, коли він на протязі багатьох років, справно працюючи, отримував за це узгоджену плату від роботодавця? Іншими словами, чи вважаються виплати по завершенню трудової діяльності (стаж), передбачені діючим законодавством, законними і по Шаріату? Чи вважається відмова з боку роботодавця здійснити подібну виплату робітнику (по завершенню його трудової діяльності) дозволеною, або ж він коїть харам?

Що стосується діючого законодавства на сьогоднішній день, то воно передбачає разову виплату:

• 1/3 місячної зарплати за кожен рік вислуги, якщо співробітник пропрацював не менше 5 років;

• 2/3 місячної зарплати за кожен рік, якщо пропрацював 5-10 років;

• однієї повної місячної зарплати, якщо пропрацював більше 10 років.

Нехай благословить Вас Аллах!

Я сподіваюсь, що Ви швидко відповісте на моє питання, бо я відчуваю у цьому гостру потребу.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Дорогий брате! Мусульмани повинні дотримуватись тих умов, про які домовились,як про це говориться в одному із хадісів, наведених ат-Тірмізі: «Нам розповів Ібн Абдуллах ібн Амр ібн Ауф аль-Музані від свого батька, а він — від свого, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

وَالْمُسْلِمُونَ عَلَى شُرُوطِهِمْ إِلَّا شَرْطًا حَرَّمَ حَلَالًا أَوْ أَحَلَّ حَرَامًا

«Мусульмани дотримуються своїх умов, окрім тих, які забороняють дозволене чи дозволяють заборонене» (ат-Тірмізі).

Отож, якщо у трудовому договорі між робітником і роботодавцем говориться про виплати по спливанню строку трудової діяльності робочого (стаж), тоді робітник має повне право їх вимагати. Так само, якщо трудовий договір регулюється умовами трудового законодавства, де прописано, що роботодавець повинен виплатити робітнику ті чи інші виплати по спливанню строку трудової діяльності останнього, тоді робітник також має повне право їх вимагати.

Проте, якщо немає нічого вищесказаного, тоді робітник отримує лише свою зарплату, тобто не може претендувати на виплати по завершенню строку своєї трудової діяльності.

Такою є моя думка у цьому питанні. Я сподіваюсь, що зміг донести Вам його, але Аллах знає краще.

 

11 Раджаба 1440 р.х.
18.03.2019 р.

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці у «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню