Участь у моніторингу демократичних виборів

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Яким є шаріатський хукм відносно участі у спостереженні за парламентськими виборами? Прошу відповісти на моє питання з доказами.

Деякі пояснення: робота не має нічого спільного з підрахунком або організацією виборов, а пов’язана з новинами і веденням статистики.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Як відомо, нинішні парламентські вибори, будь то президентські чи парламентські, не дозволені Шаріатом, тому що згідно з існуючими системами вони вважаються виборами в законодавчі органи держави, яка не править по Шаріату. Отож, участь у таких виборах, сприяння в їх реалізації, пропаганда з метою заохочення явки, підтримка і тому подібне неприпустимі.

Якщо ж Ваша робота не пов’язана з «участю, реалізацією, заохоченням і підтримкою», а пов’язана, як було зазначено у питанні, «з новинами і статистикою», тоді, я думаю, це не підпадає під заборону. Але виникає наступне питання: чи можете Ви гарантувати, що Ваша статистика ніяк не буде пов’язана з чотирма вищезгаданими положеннями? Якщо Ви гарантуєте, тоді на Вас немає гріху. Але краще не займатись подібною роботою, щоб люди цих систем не використовували Вашу статистику для позначення присутності спостерігачів-мусульман на виборах. Сподвижники Посланця Аллаха ﷺ утримувались від багатьох дозволених дій через побоювання найменшого наближення до заборонному. Повідомляється, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَا يَبْلُغُ العَبْدُ أَنْ يَكُونَ مِنَ الْمُتَّقِينَ حَتَّى يَدَعَ مَا لَا بَأْسَ بِهِ حَذَرًا لِمَا بِهِ الْبَأْسُ

«Раб Аллаха не досягне ступеня богобоязливості, поки не стане утримуватись від того, в чому немає нічого ганебного, побоюючись того, в чому є щось ганебне». Хадіс наводиться у Тірмізі з позначкою «хасан».

Такою є моя думка. Аллах знає краще.

 

Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
30 Джумада аль-ахіра 1442р.х.
12.02.2021р.

Головне меню