Ахлю ль-фатра, іудеї і християни

Відповіді Аміра
Друкарня

Від Асима аль-Джабарі

Питання: Після того, як був посланий наш господин Мухаммад ﷺ, чи будуть ті, хто залишився в іудейській або християнській релігіях, із числа мешканців Раю? Яка доля тих, до кого не дійшло Послання Мухаммада ﷺ, але при цьому вони залишились такими, що поклоняються ідолам або іншим речам? Будь-ласка, внесіть ясність у згадані аспекти. І нехай Аллах благословить Вас!

Відповідь: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху.

Здається, Ви питаєте про ахлю ль-фатра. Відповідь на це буде наступною:

1. Спочатку необхідно підкреслити , що іудеї, християни , ідолопоклонники і усі ті, хто поклоняється не Аллаху, є куффарами (невірними). Мусульманин — це той, хто сповідає Іслам. Невірний — це той, хто сповідає будь-яку іншу релігію окрім Ісламу . Всевишній Аллах говорить:

إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ

«Воістину, релігією у Аллаха є Іслам» (3:19),

وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ

«Від того, хто шукає іншу релігію окрім Ісламу , це ніколи не буде прийнято» (3:85).

Будь-який немусульманин вважається невірним. Отож, якщо такий чоловік помре, то навічно потрапляє у Пекло . Саме тому язичник, іудеї , християни, комуністи і т.д. рівні між собою з точки зору невір’я. Аяти Корану описують усіх, хто не сповідає Іслам, як невірних. Так, про християн Аллах говорить:

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّ اللّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ

«Не увірували ті, які говорять: «Аллах — це Месія, син Марьям» (5:72),

لَّقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّ اللّهَ ثَالِثُ ثَلاَثَةٍ

«Не увірували ті які говорять: «Аллах є третім в трійці» (5:73).

Говорячи про ахлю ль-кітаб (іудеях і християнах), Аллах сказав:

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ

«О, люди Писання! Чому ви не віруєте в знамення Аллаха» (3:70).

Говорячи про невір’я, Аллах згадав як многобожників, так і ахлю ль-кітаб:

مَّا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلَا الْمُشْرِكِينَ أَن يُنَزَّلَ عَلَيْكُم مِّنْ خَيْرٍ مِّن رَّبِّكُمْ

«Невіруючі із з людей Писання і многобожники не хочуть, щоб вам ниспосилалось благо від вашого Господа» (2:105),

لَمْ يَكُنِ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ مُنفَكِّينَ حَتَّىٰ تَأْتِيَهُمُ الْبَيِّنَةُ

«Невіруючі із людей Писання і многобожників не розстались з невір’ям, поки до них не явилось ясне знамення» (98:1),

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا

«Воістину, невіруючі із людей Писання і многобожників опиняться у вогні Пекла і пребудуть там вічно» (98:6).

Коли Посланець Аллаха ﷺ вигнав євреїв Бану Надір, то Аллах ниспослав наступний аят:

هُوَ الَّذِي أَخْرَجَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ مِن دِيَارِهِمْ لِأَوَّلِ الْحَشْرِ

«Він — Той, Хто вигнав невіруючих людей Писання із їх осель при першому зборі» (59:2).

Ці та інші тексти доводять, що іудеї — невірні, християни — невірні, многобожники — невірні, а отож, вони у Пеклі.

2. За 18 Рамадана 1439 г.х (06.03.2018 р.) ми відповідали на питання про ахлю ль-фатра. Там ми писали: «Це означає, що до ахлю ль-фатра відносяться ті, хто жив між пророцтвом Посланця Аллаха ﷺ і пророцтвом інших пророків, які жили до нього ﷺ. А отож, ахлю ль-фатра будуть врятовані від Вогню, оскільки до них не доходило Божественне послання. Інакше кажучи, тут мова йде про тих, хто був многобожником (мушріком) або хто не слідував за яким-небудь Божественним писанням. Що стосується ахлю ль-кітаб (людей Писання), то їм з самого початку було дано Божественне писання, вони слідували за своїми посланцями, але потім своїми ж руками спотворили це писання, тому вони не відносяться до ахлю ль-фатра. Повторюсь, ахлю ль-фатра — це ті, хто не слідував за посланцем . Також до ахлю ль-фатра не відносяться невірні жителі країн Заходу, оскільки до них дійшов Іслам. Так що ж говорити по невірних, які живуть серед мусульман?! Ахлю ль-фатра — це ті, до кого не дійшов заклик, тому решта усіх інших не відносяться до цієї категорії» (кінець цитати).

Із цієї відповіді стає ясно, що ахлю ль-кітаб (іудеї і християни), які спотворили релігію своїх пророків, не відносяться до ахлю ль-фатра. А отож, вони не будуть врятовані, навіть до приходу Пророка ﷺ, що вже говорити про той час, коли прийшов він ﷺ і коли стало відомо про його Послання!

3. Що стосується іудеїв і християн, які залишились вірними своїм релігіям після приходу Посланця м ﷺ, то у їх відношенні є ясний текст в виді хадісу Абу Хурайри про те, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لَا يَسْمَعُ بِي أَحَدٌ مِنْ هَذِهِ الْأُمَّةِ يَهُودِيٌّ وَلَا نَصْرَانِيٌّ ثُمَّ يَمُوتُ وَلَمْ يُؤْمِنْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ إِلَّا كَانَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ

«Клянусь Тим, в Чиїй длані душа Мухаммада! Якщо хтось із людей, іудей чи християнин, почує про мене, а потім помре, не увірувавши в те, з чим я був посланий, то він неодмінно буде мешканцем Пекла!» (Муслім). Із цього благородного хадіса ясно, що іудеї і християни, які не послідували за Мухаммадом ﷺ після його приходу , не будуть із числа врятованих, а будуть із числа мешканців Вогню.

4. Що стосується тих, хто поклоняється ідолам чи іншим об’єктам, і до яких не дійшло Послання Пророка Мухаммада ﷺ, то ми виключаємо цей чинник як нині існуючий на землі. Сьогодні як ніколи світ став схожий на маленьке село, тому те, що відбувається на сході , стає відоме людям, проживаючим на заході, за лічені хвилини. Сьогодні про Іслам говорять скрізь. Крупні держави та їх приспішники борються з Ісламом під приводом «тероризму». Їх лідери і політики щоденно згадують Іслам в своїх заявах. Є телевізійні програми, які транслюють інформацію про Іслам і Пророка Мухаммада ﷺ. Мусульмани проживають по усьому світу, вони контактують з немусульманами — буддистами, індусами, сікхами, ідолопоклонниками в Африці і багатьма іншими. Усі вони знають про Іслам і мусульман. Тому, як ми згадували вище, ви виключаємо , що на землі знайдеться хтось, хто не чув про Іслам і до кого не дійшов би його заклик.

Але якщо припустити, що в наш час серед тих, хто поклоняється ідолам або іншим речам є ті, до кого не дійшов заклик Ісламу, які не слідують посланню якого-небудь пророка із числа попередніх пророків, то тоді ці люди будуть вважатись ахлю ль-фатра, а отож вони не будуть покарані за те, що не слідували Посланню Мухаммада ﷺ. Причина цього полягає в тому, що вони не знали про це Послання і не чули про Пророка Аллаха ﷺ. Адже Аллах говорить:

وَمَا كُنَّا مُعَذِّبِينَ حَتَّى نَبْعَثَ رَسُولاً

«Ми ніколи не карали людей, не відправивши до них посланця» (17:15),

لِئَلَّا يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللَّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ

«Щоб до приходу посланців у людей не було ніякого доводу проти Аллаха» (4:165).

Але, я повторяю, малоймовірно, що є ті, до кого не дійшов заклик Ісламу . Проте якщо припустити, що так є, то вони — із числа ахлю ль-фатра.

Так я бачу дане питання, але Аллаху більш відомо!

 

16 Шавваля 1443 р.х.
16.05.2022 р.

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці в «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню