Щодо перенесення виборів у Нігерії

Відповіді на питання
Друкарня

Питання:

Нігерійський комітет з виборів проголосив 08.02.2015 про відтермінування проведення президентських та парламентських виборів, намічених на 14 лютого, до 28 березня під приводом внутрішніх проблем в області безпеки. Чи це так? Або це відтермінування пов’язане з міжнародними причинами? Якщо так, то які країни впливають на це відтермінування? І що очікується відносно цих виборів?

І потім, я помічаю, що видання Хізбу практично не торкаються проблем Нігерії, у той час як це – найбільша мусульманська країна за кількістю населення в Африці, з виходом в океан, країна нафти. Чому немає інтересу до цієї країни? І пробачте мене, якщо моє право завершилося питанням, а моє зауваження було недоречним. Хай винагородить Аллах Вас благом.

Відповідь:

По-перше, я почну із зауваження та скажу: хай винагородить Вас Аллах іще більшою скромністю та вихованням, адже Ви прохаєте пробачення в тому, на що маєте право, а це – добре виховання.

Ну а що стосується інтересу до Нігерії, то він є, дасть Аллах, так що будьте впевнені, ми усвідомлюємо те, про що Ви кажете, як усвідомлюємо й інші речі, і Всемогутній Аллах обдарує нас іще більшим успіхом.

Що стосується видань – то ми за видання прокламації про ту чи іншу країну беремо до уваги деякі міркування та пріоритети. Однак, не дивлячись на це, ми неодноразово видавали прокламації відносно Нігерії, як наприклад:

Ми випустили 13.03.2009 відповідь на питання «Чи є якась історична інформація про входження Ісламу в Нігерію і про те, яким там було правління після цього? І якою є політична ситуація в Нігерії зараз?».

Випустили 20.01.2012 «Інформація для братів – Організація «Боко Харам». Люта атака на Іслам в Нігерії та її вплив на міжнародні відносини».

– 21.08.2012 видали відповідь на питання: «Нещодавно деякі події, обставини та протистояння привернули увагу до Кенії та Нігерії. Чи означає це, що США, Англія або інші сили стали виконувати у регіоні нову політику, метою якої є підбурювання до громадянських війн в Африці, зокрема – до війни, яка має місце сьогодні в Нігерії, і до протистояння в Кенії з часів всезагальних виборів 2007 року? Або ці події відбуваються самі собою?».

Була відповідь з подробицями, у яких ми розповідали про Джонатана та його вибори на посаду президента у 2011 році, де говориться: «…Обасанджо є основним агентом Америки в країні, обов’язком якого є забезпечити тривалість американського панування в Нігерії та ізолювати англійський вплив. Саме Обасанджо обрав Джонатана, щоб він склав компанію Умару у якості віце-президента на президентських виборах у 2007р. У приведеній ВВС біографії Гудлака Джонатана сказано: «Містер Джонатан був губернатором, а двома роками пізніше був обраний колишнім президентом Олусегуном Обасанджо на посаду віце-президента від партії на виборах 2007р.». («Біографія: нігерієць Гудлак Джонатан», «BBC News Online»,18 квітня 2011 р.). Згодом Обасанджо організував прихід Джонатана на посаду президента. За думкою газети «Vanguard Newspaper», саме він сприяв сходженню Джонатана на посаду президента. Газета стверджує: «Із зайняттям посади очільника партії, Обасанджо використав свій вплив, щоб звалити на себе усі справи партії. Коли Яр-Адуа став важко хворіти на другий рік свого чотирирічного перебування на посаді президента, Обасанджо був першим, хто відвідав хворого президента в саудівській лікарні. Він повернувся, щоб почати кампанію з принесення присяги віце-президенту Гудлаку Джонатану у якості нового президента, оскільки Яр-Адуа не передав йому владу, перед тим як відправився на лікування за кордон»». (Clifford Ndujihe: «Obasanjo’s resignation: What next for PDP, Jonathan», «Vanguard Newspaper Online», 4 квітня 2012 р.).

Таким чином, Америка досягла успіху в отриманні величезної громадської підтримки для Гудлака Джонатана, яка дозволила йому переобиратися під час виборів президента у 2011р. Джонатан використав ЗМІ для того, щоб достукатися до народних мас Нігерії, чим і забезпечив собі 77,7% голосів. Це було значним покращенням результатів перемоги Умару…

Таким чином, у нас були видання про Нігерію. Хоча їх було менше, ніж про деякі інші регіони, але усе ж, як я вже казав Вам раніше, ми «за видання прокламації про ту чи іншу країну, беремо до уваги деякі міркування та пріоритети…».

Але як там не було, хай винагородить Вас Аллах благом за Вашу турботу та інтерес, хай сприяє Вам Він у благу і допоможе Вам.

По-друге, відповідь на Ваше питання щодо переносу виборів, наступна:

Щоб відповідь була зрозумілою, я нагадую вам наступне:

1. Америка нещодавно проголосила про плани зі зміцнення свого впливу в Нігерії, деякі з яких були оприлюднені у «The New York Times» від 07.06.2014 року, де було надруковано: «США прийняли рішення профінансувати телеканал, який буде працювати 24 години на добу у північній частині Нігерії, щоб протистояти заколоту руху «Боко Харам» та іншим радикальним ісламським групам». Газета цитує заяву офіційного представника США про те, що «цей проект був результатом дискусій з представниками Нігерії, що проводяться починаючи з кінця 2012 року з приводу шляху співпраці проти руху «Боко Харам»» і що «виробництво передач та програм каналу буде в Нігерії». Газета повідомляє, що «офіс по боротьбі з тероризмом держдепартаменту США буде фінансувати цей канал, який, як очікується, буде коштувати близько шести мільйонів доларів».

2. Великобританія колонізувала Нігерію до 1960 року і мала в ній цілковитий вплив, і досі вона має вплив у Нігерії, хоча і слабше, ніж будь-коли раніше. Америка прийшла в Нігерію, щоб конкурувати з Британією у впливі, а тому вони обидві мають там вплив та конкурують між собою. Великобританія підштовхнула Францію, яка боїться втратити свій вплив у сусідній країні, разом ввести війська Чаду, розгорнуті на кордоні Камеруну та Нігерії; це сталося у вівторок вдень 03.02.2015, вони зайшли у нігерійське місто Гамбору, яке після запеклих боїв було захоплене місяць тому «Боко Харам» (AFP 03.02.2015). Чад увів свої війська у Камерун у середині минулого місяцю. Згідно з інформаційним агентством «Reuters» 03.02.2015, «французька авіація виконує розвідувальні задачі, надаючи допомогу країнам, які межують з Нігерією та протистоять бойовикам «Боко Харам»». Великобританії не подобається відкрито протистояти Америці згідно з британською політикою, яка проводиться останнього часу і яка показує, що вона йде разом з Америкою, і навіть показує, що вона приймає рішення разом з Америкою у низці міжнародних питань. Вона боїться протистояти Америці відкрито, щоб не втратити свої інтереси з нею і свій вплив у колишніх колоніях. У той самий час, Великобританія підбурює Францію, яку вона використовує з давніх часів для досягнення своїх цілей, тим паче що Франція любить відкрите протистояння, щоб показати свою велич, і завжди робить усе, щоб підтвердити її. В тому у Британії виходить використовувати Францію для досягнення своїх цілей, тим паче що Франція не вправна у політичних маневрах. Але, не дивлячись на усе це та на інші фактори, конфлікт насправді відбувається між Америкою та Великобританією.

3. Що стосується самої Нігерії, то уряд Нігерії завдає удари по мусульманах, які складають більшість населення країни. У лютому 2014р. уряд проголосив про заборону носіння вуалі (нікабу) у державних школах. Держава за допомогою Америки підтримує християн, вони роблять це відверто і явно. Західна навчальна програма була нав’язана мусульманам Нігерії. Збільшилася жорстокість держави у відношенні до мусульман. Нігерійські солдати відмовилися виконувати ці злодіяння, які чинить режим проти мусульман, і їм було винесено смертний вирок. «Sky News» 18.12.2014 повідомила історію, у якій «військовий суд Нігерії 18.12.2014 виніс вирок смертної кари 54 солдатам спецназу, які відмовилися брати участь у боротьбі проти «Боко Харам»».  А у вересні минулого року було страчено 12 нігерійських солдатів, які влаштували заколот і стріляли у свого командира в Майдугурі на північному сході країни. Усе це показує невдоволення урядом Джонатана і ненависть значної частини громадян і військових до його правління, що значно вплине на голоси виборців у тому випадку, якщо вибори будуть проведені своєчасно.

4. Це – те, що відбувається з одного боку, а з іншого боку ми бачимо те, що суперником Джонатана на виборах є колишній президент Мухаммад Бухарі, який належить до племені Хауса, а воно є найбільшим племенем у Нігерії і складає чверть населення, переважна більшість представників даного племені є мусульманами. Він користується популярністю у північній частині Нігерії. Також він був конкурентом Джонатана на виборах 2011 року. Тоді було проголошено, що Мухаммад Бухарі виграв, отримавши 32% голосів, а потім було повідомлено, що результати виборів були підроблені (сфальсифіковані) «використанням комп’ютерних програм з боку центральної виборчої комісії Нігерії». Це обвинувачення було адресовано також і Америці, непрямо, що вона надала технічну допомогу комісії, а також фінансувала та контролювала ситуацію. Джонні Карсон, помічник держсекретаря США, похвалив у той час цю комісію. Потім нігерійські посадовці провели переговори на високому рівні у Вашингтоні 09.12.2010 з американськими посадовими особами з приводу виборів, які відбулися у квітні 2011 року, а також із технічних питань і про фінансування та контроль виборчого процесу.

Мухаммед Бухарі – агент Великобританії, був раніше військовим правителем, влаштувавши переворот у 1983р. проти Шеху Усмана Алію Шагарі, який очолив громадське правління у 1979 році. Мухаммад Бухарі боровся з генералом у відставці Олусегуном Обасанджо на виборах 1999 року, а також – на виборах 2003 року. А у 2007 році Обасанджо висунув на вибори проти Мухаммада Бухарі кандидата зі своєї партії, Умару Яр-Адуа, який належить до племені Масляма, і Бухарі програв ці вибори, після чого режим на чолі з Обасанджо стали звинувачувати у шахрайстві, як вже згадувалося вище. Мухаммад Бухарі доволі популярний, особливо на півночі Нігерії, що робить його і його партію «Конгрес прогресистів Нігерії» реальними конкурентами, які у змозі витіснити Джонатана і його «Народно-Демократичну партію» з влади.

5. На основі цього Америка відчула, що вибори пройдуть не на користь Джонатана, і Керрі почав готувати все для їх відтермінування:

– Зустрівся з міністром закордонних справ Великобританії Філіпом Хеммондом 23.01.2015, як повідомляє «Agence France-Presse»: це відбулося за два тижні до відтермінування виборів, і немає сумніву у тому, що тема виборів була найважливішим питанням їх обговорення, адже Америка знає, що у Британії є свої люди в Нігерії.

Потім Керрі зустрівся з лідерами опозиційної партії «Конгрес прогресистів Нігерії» і їх кандидатом – Мухаммадом Бухарі. Керрі після цієї зустрічі сказав, що «президент США Барак Обама попрохав його повідомити нігерійським політичним діячам, що Америка готова брати участь у підготуванні виборів і надавати підтримку Нігерії, але процес повинен бути демократичним та таким, що заслуговує на довіру» (Fb 25.01.2015).

Потім він зустрівся з президентом Нігерії Джонатаном, який висловив «свою прихильність до того, щоб провести вільні та справедливі вибори, які заслуговують на довіру» (AFP 25.01.2015).

Ці візити були пов’язані з президентськими виборами. «Agence France-Presse» повідомило у новинах про візит Керрі до Нігерії 25.01.2015, сказавши: «Керрі також обговорить президентські і парламентські вибори, які відбудуться 14 лютого».

6. Здається, що Керрі під час цих офіційних та неофіційних зустрічей намагався знайти рішення і згоду усіх сторін для того, щоб відкласти вибори на деякий час, однак він не зміг вирішити це питання і наказав Джонатану, не чекаючи згоди усіх сторін, відкласти вибори на півтора місяці. Так, комісія Нігерійських виборів проголосила 08.02.2015 про відтермінування президентських та парламентських виборів, намічених на 14 лютого, на 28 березня під приводом гарантування безпеки. І, скоріш за все, Америка зробила це, щоб показати себе далекою від втручання у це питання, а також – щоб показати, що це рішення – виключно рішення уряду Джонатана. Джон Керрі сказав у своїй заяві, що «Вашингтон глибоко стурбований рішенням Нігерії відкласти вибори» («Reuters», 08.02.2015). Керрі каже, що це питання відкрите для всіх, й усі бачать, що відбувалися наради, зосереджені на питанні виборів, як повідомляє «Agence France-Presse». Затримка була здійсненна за рішенням США, і виключено те, що Джонатан виступить проти Америки, адже він є її людиною і спирається на підтримку Америки. Агентство «Reuters» 08.02.2015 процитувало, що комітет з нігерійських виборів «поступився тискові з боку правлячої Народної партії, ймовірно, щоб спровокувати опозицію».

7. Що стосується аргументів про те, що затримка проведення виборів пов’язана з питанням безпеки, то це також можна спростувати, оскільки з’явилися суперечності та коливання у позиціях режиму Джонатана в аргументації відтермінування виборів. Очільник незалежної національної виборчої комісії «Attahiru Muhammadu Jega» сказав: «Ми не можемо відкинути поради лідерів із безпеки в країні і запропонувати людям здійснювати свої демократичні права у ситуації, коли ми не можемо гарантувати їм безпеку. У результаті наша комісія прийняла рішення встановити нову дату виборів, всезагальних виборів – президентських виборів та виборів до Національних зборів. Вибори відбудуться 28 березня 2015, а вибори губернаторів і членів губернаторських зборів відбудуться 11 квітня». Також він додав, що «радник з національної безпеки спрямував листа до виборчої комісії минулого тижня, у якому говорилося, що він не може гарантувати безпеки на ймовірну дату проведення виборів…», і доповнив: «Ніхто не змушує нас приймати це рішення». Подібно до прислів’я «крадій голосніше за всіх кричить «Тримай крадія!»», він заперечує примушення, підтверджуючи те, що воно було! Окрім того, минулого місяцю радник з національної безпеки Самбу Дасукі закликав «відкласти вибори через побоювання, що у наявності є недостатньо бюлетенів, щоб провести вибори своєчасно» («Reuters», 08.02.2015). Місяць тому радник з національної безпеки закликав до відтермінування виборів, стверджуючи, що у наявності він не має необхідної кількості бюлетенів, а виборча комісія проголосила, що затримка сталася через міркування безпеки! Суперечність між цими вдома твердженнями  - явна!

Таким чином, затримка проведення виборів відбулася не з тих причин, які проголосив уряд Джонатана. Це рішення є рішенням США, тому що їх агент, нинішній президент Джонатан, у справжній час знаходиться у скрутному положенні. І є побоювання, що він не переможе на виборах, як згадувалося вище – аналітики та оглядачі вказують на те, що його суперник Мухаммад Бухарі та його партія мають велику можливість витіснити Джонатана і його Народно-Демократичну партію з влади.

8. Що стосується аналізу, то можна очікувати один з наступних результатів:

А. За період відтермінування виборів, за допомогою Америки, Джонатан намагається досягти якихось перемог, забезпечити деякі аспекти створення безпеки, у результаті чого буде менше насилля. І його успіх буде більшим, якщо, підтримуючи міжнародні домовленості, Америка допоможе знайти якісь рішення з питання викрадених учениць.

Б. Або Америці вдасться знайти компроміс з Великобританією, і Джонатан разом з Мухаммадом Бухарі візьмуть участь у правлінні: один буде президентом, а інший – прем’єр-міністром. Або повернеться форма, яку визнав недійсною Джонатан, коли один – християнин, а інший – мусульманин, і тут, звісно ж, роль буде грати сила обох конфліктуючих сторін в Нігерії, тобто Америки та Великобританії.

В. Можливо, повториться відтермінування виборів, або будуть складності з новою датою, або з нав’язуванням Америкою свого кандидата, використовуючи у цій справі комп’ютерні програми, як це сталося на минулих виборах, що в усіх випадках може привести до ескалації насилля, особливо – у відношенні до мусульман.

Г. Або Всевишній Аллах винагородить Умму встановленням праведного Ісламського Халіфату на території ісламської землі, і тоді жах поселиться в серцях невірних колонізаторів. І вони не наважаться піти на змову проти Ісламу і мусульман, і більше того, мусульмани в Нігерії та в інших країнах набудуть славу:

وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ ٤٠

«…Аллах неодмінно допомагає тому, хто допомагає Йому. Воістину, Аллах – Всесильний, Могутній» (22:40).


26 Рабі ус-Сані 1436 р.х.
15.02.2015

Головне меню