Останні політичні зміни на сирійській арені

Відповіді на питання
Друкарня

Питання:

США і Туреччина підписали домовленість про підготування бойовиків так званої «поміркованої сирійської опозиції». Чи означає це, що Америка практично знайшла заміну для Башара і розпочала підготування відповідної сили на землі, яка, на додаток до цього, буде підсилена з повітря? Або це звичайне зайняття часу шляхом підготування загонів агентів на протязі одного або двох років, поки Америка не звільниться від пошуку заміни? Іншими словами, чи вказує це на те, що заміна Башару відбудеться незабаром, і вони готують до нього підтримку, або заміна буде ще нескоро, і поки вона виявиться, вони вирішити зайнятися підготуванням цих загонів? Хай винагородить Вас Аллах благом!

Відповідь:

Для повної зрозумілості відповіді розглянемо позицію США та дії, які вони проводять з державами регіону:

1 – У своїй промові перед членами Конгресу президент США Барак Обама сказав: «Ми також підтримуємо помірковану опозицію у Сирії, яка може допомогти нам у цьому, і підтримуємо людей в усьому світі, які повстали проти неспроможної ідеології жорстокого екстремізму. Ця боротьба займе час. Вона вимагає уваги». Та додав: «Замість того, щоб відправляти великі сухопутні сили за кордон, ми працюємо у партнерстві з країнами Південної Азії та Північної Америки для того, щоб вони відмовляли у притулку терористам, які погрожують Америці» (див. інформацію на сайті Центру наукової політичної думки та ідеології ім. Сулакшина під статтею: «Виступ Обами перед Конгресом США 20 січня 2015 року»).

З подібних заяв стає зрозуміло, що Америка не бажає повторювати минулі експерименти, коли вона відправляла велику кількість сил до регіону. Скоріше, вона вирішила використати регіональні держави та сформувати з місцевих жителів (даного регіону) так звані «помірковані сили», які діятимуть за її підтримки та під її диктовку з метою здійснення американських інтересів. Американський президент прийняв це у якості політичної стратегії для своєї країни у зовнішній політиці. А тому можна сказати, що Америка не планує у межах своєї війни відправляти великі підрозділи суходільних військ до близькосхідного регіону для протистояння поверненню Ісламу у владу і для захисту свого впливу там, а також для розграбування багатств цього регіону. Однак вона бажає використати мусульман одне проти одного у цій зловісній американській війні. І тому вона обмежується відправленням обмеженого контингенту суходільних військ для проведення певних допоміжних операцій, тобто для підготування боїв та керування ними у поєднанні з підтримкою з повітря.

2 – Америка вирішила тренувати так звану сирійську «помірковану», тобто лояльну до неї опозицію з літа минулого року. І вона проголосила про це офіційно восени минулого року. 13 червня 2014 року президент Обама погодився негласно озброїти цю опозицію за допомогою ЦРУ. Потім, 20 вересня 2014 року Обама відкрито заявив: «Вашингтон вже надає допомогу, у тому числі військову, сирійській опозиції. Але нові зусилля передбачають надання спорядження та навчання бійців сирійської опозиції, щоб вони стали сильніше та могли дати відсіч терористам всередині Сирії» (див. «Associated Press of America» за 20.09.2014). Раніше, 18 вересня, Конгрес схвалив цей план президента Обами. Генерал Мартін Демпсі – голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, сказав: «У випадку, якщо командування суходільних військ попрохає мене або міністра оборони відправити спеціальні війська для надання допомоги іракцям або новим сирійським силам, і, якщо ми порахуємо, що це необхідно для здійснення наших цілей, тоді ми вимагатимемо цього від президента Барака Обами» (див. «Sky News» за 05.03.2015).

До цього Америка намагалася урегулювати ситуацію за допомогою переговорів, таких як «Женева» №1 та №2, не вдаючись до формування подібних сил. Вона утворила коаліцію для того, щоб вона представляла революціонерів. Однак ця коаліція не заручилася народною підтримкою у Сирії та не змогла отримати присутність всередині Сирії, що стало причиною її провалу. Потім Америка вирішила, що формування лояльних до неї сил зміцнить позицію перемовників, яких вона виставить у якості представників революції.  Тоді вона прийняла ідею формування сирійських поміркованих сил, яких вона буде тренувати для боротьби з тими революціонерами, які відкидають її проекти, а зовсім не для того, щоб боротися з режимом. Як відомо, сирійський режим та діюча навколо нього партія є агентами Америки. Але жителі Сирії, які повстали проти цього режиму, не симпатизують їй, а скоріше, виступають проти неї. З цієї причини Америка хоче створити для себе агентів та сили, які не мали б зв’язку з режимом, для того, щоб утвердити їх присутність всередині Сирії і запустити за допомогою них нові перемовини. При цьому вона не може цілком відсторонити своїх агентів, діючих всередині режиму, поки не переконається у тому, що інші, окрім них, стали дійсною заміною, здатною узяти ситуацію у свої руки та загасити полум’я революції.

3 –Америка змогла досягнути з лояльним до неї режимом Туреччини домовленості з цього питання. Прес-секретар Держдепартаменту Джен Псакі заявила: «Я можу підтвердити, що ми досягли принципової згоди з Туреччиною з питання навчання та обладнання груп сирійської опозиції», - а потім додала: «Як ми казали раніше, Туреччина погодилася бути однією з країн регіону, де буде реалізована програма з підготування та постачання поміркованій сирійській опозиції. Ми очікуємо, що незабаром завершимо перемовини та підпишемо цю домовленість» (див. «Sky News» за 17.02.2015). Домовленість була прийнята після перемовин з американською військовою делегацією, яка складалася з 30 генералів, які прибули до Анкари за кілька днів до того, як міністерство оборони США заявило про те, що планує направити більше 400 військовослужбовців для підготування сирійських опозиціонерів у тренувальних таборах на території Туреччини, Саудівської Аравії та Катару. З нагоди цього, прес-секретар Держдепартаменту Джен Псакі заявила: «У нас є група, яка працює з саудівцями з метою підготування спеціальних команд для програми з навчання, озброєння та визначення додаткових коштів, необхідних для тренування і подібного до того». Генерал Мартін Демпсі – очільник Об’єднаного комітету начальників штабів США, сказав: «Процес запуску програми може зайняти 3-5 місяців, а саме підготування 5000 бойовиків поміркованої сирійської опозиції, здатних битися з організацією «ІДІЛ», а потім – з режимом Асада, може зайняти від 8 до 12 місяців» (агентство «Anadolu» за 16 жовтня 2014 року). Представник зовнішньополітичного відомства США Мері Харві від 10 жовтня 2014 року заявила: «Туреччина погодилася підтримувати роботу з тренування та обладнання сирійської поміркованої опозиції» (агентство «Reuters» за 10.10.2014). Держави регіону, чи це Саудівська Аравія, Туреччина або інші близькосхідні держави, вкрай занепокоєні ситуацією у Сирії. Усі ці держави хочуть покінчити з таким положенням у Сирії через те, що воно впливає на них. І тому вони співпрацюють з Америкою та підтримують ідею утворення поміркованої опозиційної сили. Також, поряд з цим, вони усіма можливими шляхами намагаються приборкати революціонерів. Усе це робиться для того, щоб завдати удару по щирих революціонерах та зірвати будь-який ісламський проект.

4 – Потім відбулося підписання даної домовленості на офіційному рівні між Америкою та Туреччиною. Представник зовнішньополітичного відомства США у інтерв’ю агентству “France Presse” у день підписання – 19 лютого 2015 року, сказав: «Я можу підтвердити, що сьогодні увечері дана домовленість була підписана в Анкарі». Документ підписали заступник міністра закордонних справ Туреччини Ферідун Сінірліоглу та посол США в Анкарі Джон Басс. Агентство «Anadolu» від 19 лютого 2015 року оприлюднило заяву міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу: «Сторони підписали домовленість, яка передбачає навчання та забезпечення сирійської опозиції з метою боротьби як з елементами режиму, так і з терористичною організацією «ІДІЛ» та іншими терористичними угрупуваннями у регіоні». Він також відзначив: «Ми вітаємо припинення вогню, навіть якщо воно проголошене всього на шість тижнів». На сайті «Turkey News» (akhbarturkiya) від 20 лютого 2015 року було оприлюднено наступну заяву міністра закордонних справ Туреччини Чавушоглу:  «Дана домовленість передбачає реалізацію справжнього політичного перетворення на основі Женевської домовленості з питання Сирії, а також підтримання сирійської опозиції у боротьбі проти тероризму та войовничого екстремізму, у тому числі – бойовиків, які становлять загрозу сирійській опозиції». Також турецький міністр відзначив, що «Саудівська Аравія та Катар погодилися з тим, щоб навчання та обладнання сирійської опозиції проходили також і на їх територіях». Агентство «Reuters» за 19 лютого 2015 року з посиланням на трьох американських високопосадовців, які попрохали не називати їх імен, повідомляє їх слова:  «Навчання, можливо, почнуться у середині майбутнього березня. Усього розраховується, що щорічно навчатимуться та обладнуватимуться 5000 бойовиків, з них – 2000 на території Туреччини у відповідності з планом підтримки поміркованої сирійської опозиції». Отже, міністр закордонних справ Туреччини відкрито заявляє про те, що метою навчання та обладнання цих сил так званої «поміркованої опозиції» є реалізація політичного перетворення на основі Женевської домовленості та ліквідація усіх елементів, які не згодні з цим політичним перетворенням і бажають виконати щось інше.

5 – Заміна Башара Асада відбудеться тільки після ліквідації тих сил, які виступають проти американських проектів та мають реальну вагу у Сирії, а на їх місце прийдуть лояльні сили, які отримали назву «поміркована опозиція». Дана програма розрахована на три роки до повної її реалізації, коли буде готова заміна Асаду. І тому можна зі впевненістю сказати, що у справжній час заміна ще не готова, а серйозні переговори не входять у порядок денний сьогоднішнього дня. Скоріш за все, про них (переговори) серйозно заговорять лише після ліквідації сил, які вони назвали екстремістськими, або нейтралізації їх всередині Сирії з тим, щоб позбавити їх будь якого впливу. Для цього вони, за своїми підрахунками, відвели три роки, навчаючи та озброюючи щорічно по 5000 бійців. Саме у цьому контексті турецький президент Ердоган здійснив візит до Саудівської Аравії на початку цього місяцю (тобто березня 2015р.). За повідомленнями інформагентств, сирійська тема була предметом обговорення між головами двох країн. Скоріш за все, вони розглядали питання координації роботи зі зміцнення сирійської поміркованої опозиції та з підтримки майбутньої заміни Асаду, яку висуне Америка. На сайтах «Turkey News» та агентства «Anadolu» від 2 березня 2015 року з посиланням на джерело в адміністрації президента Туреччини повідомляється: «Саудівський король Сальман Абдуль-Азіз зустрів турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана у понеділок 2 березня 2015 року у королівському палаці в Ер-Ріяді. Сторони домовилися про посилення підтримки сирійської опозиції, щоб добитися відчутних результатів». Іншими словами, ці дві лояльних до Америки держави – Саудівська Аравія в особі Сальмана та Туреччина в особі Ердогана – хочуть успішної реалізації ідеї поміркованої опозиції. Для цього вони координують одне з одним свої справи, докладаючи максимум зусиль, щоб добитися відчутного результату і не допустити повторення випадку з проектом «коаліція». Адже тоді їм не вдалося добитися запланованих відчутних результатів. Сьогодні на порядку денному стоїть утворення ними дієвої сили. І будучи разом з Америкою, вони вважають, що без утворення сили, яка могла б мати переважаючу присутність на територіях Сирії та претендувати на те, що вона представляє революціонерів, неможливо добитися відчутних результатів. Іншими словами, якщо вони не утворять реальну силу у Сирії, то зазнають провалу. Що ж стосується теми висунення заміни Асаду та проведення переговорів, конференцій та самітів на подобу женевських зустрічей, то про це можна буде казати лише після утворення цієї лояльної сили в обличчі поміркованої опозиції.

6 – Для того щоб покінчити з дією революціонерів, що мають провідну присутність на територіях Сирії, Америка зараз старається зупинити битву, щоб була можливість натренувати обрані нею війська та зробити їх здатними завдати поразки непоміркованим «екстремістським» силам та посісти їх місце. У той самий час це припинення військових дій проти режиму приведе до міжусобної боротьби всередині повстанців, що послабить їх та допоможе ворогам подолати їх. Саме тому американський план передбачає припинення боротьби під приводом заморожування військових дій, щоб впровадити підготовані та натреновані Америкою помірковані сили, а потім вже почати переговори між владою та поміркованою опозицією. Це чітко простежується у словах спецпосланця ООН Стефана де Містури, який є людиною Америки та носієм її проекту. Після свого дводенного візиту до Дамаску де Містура сказав: «Президент Асад є частиною рішення. Я продовжу з ним дуже важливі перемовини. Він як і раніше вважається президентом Сирії. Також функціонує сирійський уряд, і більша частина Сирії усе іще знаходиться під його контролем». Він відзначив: «Єдиним рішенням (криза у Сирії) може стати лише політичне рішення. А єдиною стороною, якій вигідна відсутність мирної домовленості, є екстремістське угрупування- «ІДІЛ»» (див. «France Presse» від 13 лютого 2015 року). Америка в обличчі де Містури визнає президента Башара Асада і бажає вести з ним переговори для досягнення мирного рішення. І тому вона старається припинити боротьбу проти її агента Башара. Вона буде вирішувати долю Башара лише після успішного проведення переговорів з натренованими нею силами, але не зараз. Вона не збирається усувати його, доки не припиняться військові дії, а помірковані сили не отримають переважаючої присутності у Сирії. Лише після усього цього вона висуне заміну Асаду та відновить перемовини між режимом та поміркованою опозицією.

7 – Отже, ми не можемо стверджувати, що заміна вже готова, а дні Башара Асада – злічені. Ймовірно, він продовжить перебувати при владі у цей період, поки не відновляться переговори і не буде досягнуто рішення з перевлаштування положення справ. Навряд чи помірковані сили будуть готовими у короткий період часу, скоріше, це займе як мінімум один рік, тобто після завершення першого періоду підготування 5000 бойовиків. Ось тому Америка і хоче заморозити військові дії, щоб дозволити цим поміркованим силам утвердити свою присутність всередині Сирії і почати боротьбу з угрупуваннями, які вона вважає радикальними. Потім вона планує відновити перемовини між її агентами в асадівському режимі та сирійською поміркованою опозицією. А у підсумок – висунути заміну Асаду та розпочати формування уряду з обох сторін з усіма наслідковими процесами.

Це планує Америка разом зі своїми прибічниками та союзниками. Це їх підступи, змови та хитрування. Однак є вірні Аллаху мужі, які вдень і вночі з усією щирістю та правдивістю до Всевишнього Аллаха та Його Посланця ﷺ стараються на шляху виконання обіцянки Всевишнього Аллаха і доброї звістки Посланця Аллаха ﷺ про встановлення Праведного Халіфату після деспотичного правління, яке виконується серед нас. Тоді змови та підступи ворогів Ісламу стануть нікчемним пилом, кинутим на вітер. Всевишній Аллах каже:

وَقَدْ مَكَرُوا مَكْرَهُمْ وَعِنْدَ اللَّهِ مَكْرُهُمْ وَإِنْ كَانَ مَكْرُهُمْ لِتَزُولَ مِنْهُ الْجِبَالُ

«Вони будували свої підступи, але їх підступи були в Аллаха. А адже їх підступи здавалися такими, які можуть зрушити гори» (14:46).


22 Джумаду аль-Авваль 1436 рік
13 березня 2015

Головне меню