Різке падіння цін на нафту!

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Ціни на нафту продовжують падати, вартість одного бареля впала нижче $40 за барель. При цьому Саудівська Аравія не скоротила видобуток нафти, щоб зупинити падіння цін і стабілізувати ситуацію, адже вона є найбільшим виробником серед країн ОПЕК. Це було помітно на засіданні ОПЕК 4 грудня 2015. Крім того, Америка збільшила свою здобич замість того, щоб скоротити її з метою протистояння низьким цінам. Які причини такого падіння цін на нафту?

Хай винагородить  Аллах Вас благом.

Відповідь: Для повної ясності картини необхідно переглянути ціни на нафту протягом минулого року в сполученні з політичними подіями і різними мінливими факторами, щоб зрозуміти причини зростання і падіння нафти в близьких один одному проміжках часу:

1 - У період правління Абдуллаха ібн Абдуль Азіза, незадовго до його смерті, ціни на нафту різко впали. Це пояснювалося тим, що Британія за допомогою свого агента Абдуллаха ібн Абдуль Азіза бажає завдати удару по американських інтересах, пов'язаних з виробництвом сланцевої нафти (як це наводилося у відповіді на питання за 7 січня 2015). Ціна на нафту продовжувала падати вниз до смерті Абдуллаха ібн Абдуль Азіза і до приходу до влади американського агента Сальмана ібн Абдуль Азіза 23 січня 2015 року. Незважаючи на заяви міністра нафти Саудівської Аравії про те, що держава не буде змінювати свою нафтову політику, проте, в реальності ціна на нафту почала поступово зростати з приходом до влади Сальмана. І в травні 2015 ціна досягла позначки $60 за барель. Це те, що очікувалося, як наводилося це у відповіді на питання за 25 січня 2015: «Такий розклад справ знизить напруженість між Америкою і Саудівською Аравією. Можливо, це вплине певною мірою на падіння цін на нафту, тому що колишній король і англійці, що стоять за ним, намагалися опустити ціни на нафту, щоб зробити нерентабельним видобуток сланцевої нафти для Америки».

2 - Наприкінці червня 2015 ціни на нафту почали потроху опускатися вниз, поки не опустилися в середині серпня до позначки $40 за барель. Цей період часу збігся з укладенням угоди з Іраном щодо ядерної програми. Було видно, що Америка прагне знизити ціну на нафту у період переговорів, щоб допомогти своїм агентам в Ірані піти на потрібні поступки для підписання угоди, тому що падіння цін на нафту чинить тиск на іранську економіку, що слугує виправданням перед народом за виказувані поблажливості (поступки) на тлі економічних труднощів, які переживає іранський народ. Потім ціни на нафту трохи піднялися до кінця вересня, торкнувшись позначки $50 за барель.

3 - З початку жовтня ціни на нафту почали стрімко опускатися вниз, впавши до позначки $34 за барель 18 грудня 2015. Це різке падіння цін на нафту зі своїх причин відрізняється від попередніх падінь. Це пояснюється наступним чином:

При виникненні фінансової кризи в Америці у 2008 році Америка прийняла політику кількісного пом'якшення для того, щоб вийти з фінансової кризи, що охопила країну. Вона почала вливати величезні маси доларів, щоб врятувати фінансову систему, послабила долар і надалі продовжувала дотримуватися цього. Проте з середини минулого року Америка помітила негативний вплив політики кількісного пом'якшення. І цим негативним впливом було наступне:

Країни світу стали страждати від цієї політики, особливо - Китай, де падіння долара суттєво вплинуло на його величезний доларовий капітал. Внаслідок цього стали з'являтися заклики відмовитися від долара і вибудувати нову фінансову систему. Цей заклик сильно проявив себе в Європі вустами французького міністра фінансів Мішеля Сапена в газеті «Financial Times» за 06.07.2014, у статті під заголовком: «Франція виступила проти домінування долара» («France hits out at dollar dominance»).

У цій статті Сабан каже: «Ми в Європі продаємо самі собі в доларах, наприклад, коли ми продаємо літаки. Необхідно це? Я так не думаю. Я думаю, що зміна балансу можлива і необхідна, і це стосується не тільки євро, але і валют «emerging markets», на частку яких припадає все більш і більш значна частка світової торгівлі». В інтерв'ю газеті Сапен пообіцяв, що поставить питання про необхідність створення більш вагомої альтернативи долару в ході зустрічі з міністрами фінансів країн єврозони в Брюсселі у понеділок. При цьому він відмовився вдаватися в подробиці про те, які практичні кроки він має намір зробити. За Європою пішов і Китай. В інтерв'ю інформаційному агентству «Сіньхуа» Андрій Костін, президент-голова правління другого за величиною кредитного банку в Росії «ВТБ», сказав: «Світова фінансова система як і раніше підпорядковується пануванню американського долара. Необхідний більш різноманітний механізм, який знизить залежність від єдиної валюти». Він додав, що Китай як друга за величиною економіка в світі може співпрацювати з кількома країнами з метою створення нової системи, і Росія готова підтримувати провідну роль Китаю на глобальній фінансовій арені (див. Китайську газету «Женьмінь жибао» онлайн за 10.11.2014).

Незважаючи на те, що цього цілком достатньо для того, щоб Америка залишила політику зниження курсу долара, все ж вона наполягла на продовженні тієї ж політики, тобто на зниженні курсу долара. Також вона намагалася підняти ціну на нафту, тому що це призведе до зниження курсу долара. Потім вона продовжила усувати решту наслідків фінансової кризи. Одночасно з цим збільшення ціни на нафту сприяє зростанню видобутку сланцевої нафти через високі ціни на нафту. Саме тому держсекретар США Керрі здійснив візит до Саудівської Аравії 11.09.2014 і провів зустріч з королем Абдуллахом, концентруючи увагу на зниження видобутку, щоб підняти ціну на нафту, як це ми пояснювали у нашій відповіді за 7 січня 2015 року.

Однак Америка помітила в останні місяці цього року, що тенденція до дедоларизації (Dedollarization - відхід від долара) стала набирати обертів і застосовуватися на практиці. Долар почав відходити від статусу зберігача капіталу, а його місце почало займати золото. Китай почав обмінювати свої долари, яких у нього налічується майже чотири трильйони, на золото. ЦБ Китаю додає до свого резерву від 14 до 19 тонн золота щомісяця (див. «Рейтер» за 01.12.2015). Відповідно до неофіційної інформації, опублікованої в деяких російських газетах, Китай прагне збільшити свої резерви золота в ЦБ, щоб у найближчі роки зібрати 10000 тонн золота і перегнати США, які посідають перше місце, володіючи 8 тисячами тонн золота. В даний час Китай володіє золотим запасом в розмірі близько 1.700 тонн. Так само і Росія скуповує золото, і в даний час вона володіє золотим запасом у розмірі 1.275 тонн. Тільки за другу половину 2015 Росія купила 67 тонн золота. Саме це викликало занепокоєння за долар і стало великою загрозою для Америки, тому що долар є одним з найбільш важливих стовпів її панування над світом. Америка зацікавлена в тому, щоб долар залишався умовною грошовою одиницею тарифікації нафти і проведення фінансових розрахунків, бо хто володіє доларом, той може впливати на ціну нафти і світову торгівлю.

4 - Таким чином, Америка почала проводити політику зростання курсу долара, або, іншими словами, політику зниження ціни на нафту. Для цього вона здійснила ряд заходів:

а) Запустила політику збільшення видобутку нафти всіма доступними засобами. З них:

- Америка і Канада збільшили видобуток нафти від 10300000. Барелів на день у 2005 році до 18 млн. Барелів на день у цьому році.

- Американські агенти в ОПЕК, зокрема - Саудівська Аравія, Іран і Ірак, почали збільшувати свій обсяг видобутку нафти:

Що стосується Аравії, то «влада Саудівського королівства довела до відома Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), що вона підняла видобуток нафти з вересня 2015 року на сто тисяч барелів на день» (див. «Аль-Джазіра» за 10.10.2015). Також влада повідомила про те, що видобуток нафти цього року підніметься до 10,1 млн. барелів на день (див. «Аль-Арабія аль-Джадід» за 14.12.2015).

Що стосується Ірану, то інформаційне агентство «Reuters» з посиланням на джерело у сфері нафтовидобутку, яке має інформацію про завантаження танкерів країн-учасників Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), повідомило наступне: «У цей місяць Іран намагається підняти експорт своєї сирої нафти до 1,26 млн. барелів на день. Ця цифра є найвищою позначкою за останні два місяці» (див.«Аль-Арабі аль-Джадід» за 14.12.2015). Деякі експерти прогнозують, що Іран буде експортувати більше, ніж ця цифра. На сайті «Ас-Сабах аль-Джадід» публікується наступне: «Скасування економічних санкцій і дозвіл Ірану експортувати свою нафту - в даний час Іран видобуває до 3,7 млн. барелів на день, в той час як експортує близько 1,7 млн. барелів на день - збільшить обсяг світового видобутку нафти, оскільки Іран може збільшити свій видобуток нафти до 600 тис. барелів на день до кінця 2015 року. І це відбувається враховуючи те, що обсяг надлишку нафти на ринку коливається від 1,5 до 2 млн. Барелів на день» (див. Сайт« Ас-Сабах аль-Джадід» за 09.12.2015).

Що стосується Іраку, то заступник міністра нафти Іраку Файяд аль-Німа сказав: «На даний час на нафтовому родовищі «Румайла» видобувається 1350000. Барелів на добу, що становить 40% видобутку в Іраку». За його словами, «міністерство планує довести видобуток до 2,1 млн. Барелів на добу». Агентство «Reuters» повідомляє з посиланням на трейдерів, що Ірак «визначив 3017000. Барелів сирої нафти марки «Басра» в день для експорту у вересні, хоча минулого місяця видобувалося лише 2520000. Барелів на добу» (див. Сайт «Ас-Сабах аль-Джадід» за 15.08.2015).

- Америка зняла заборону на експорт американської нафти за кордон. «Палата представників прийняла новий проект закону на зняття сорокарічної заборони на експорт сирої нафти ... Президент США Барак Обама в п'ятницю, 18 грудня, підписав цей проект, який став вже законом» (див. Агентство «BBC» за 19.12.2015).

Що стосується сланцевої нафти, то Америка вирішила це питання так, що виробники сланцевої нафти не виступали проти нової американської політики підйому курсу долара і зниження цін на нафту. Ряд інвестиційних компаній відмовилися від цього сектора. Чимало нафтових свердловин, вартість видобутку нафти в яких перевищує ринкову вартість нафти, було законсервовано. Тільки ті компанії, які здатні витримувати низькі ціни і використовувати економічні інноваційні технології, залишилися на плаву, а потім збільшили виробництво сланцевої нафти в Америці в допустимих межах. І це мало великий вплив на експорт після зняття заборони... У звіті департаменту енергетики США, як повідомляє сайт «Realist Market», наводиться, що в США видобуток сирої нафти за цей тиждень, а точніше - 11 грудень, майже стійкий. У поточному місяці видобуток склав близько 9170000. барелів на день. Це пов'язано з падінням вартості видобутку американської сланцевої нафти і зростанням продуктивності заморожених раніше свердловин, які виробляли нафту незважаючи на закриття інших нерентабельних свердловин. Аналітик американської фінансової групи «Citigroup» Ерік Лі з цього приводу говорить: «На сланцевому  родовищі «Баккен» в Північній Дакоті собівартість видобутку впала до $ 20 в деяких місцях. Міністерство у справах мінеральних ресурсів повідомило минулого місяця про те, що виробництво одного бареля нафти залишається прибутковим в межах $ 24, незважаючи на падіння ціни до $ 29 доларів за барель у жовтні минулого року» (див. Том Дей Крістофер на сайті «CNBC» за 20.08.2015).

Таким чином, Америка та її агенти сприяли збільшенню видобутку нафти, що призвело до пересичення на нафтовому ринку. Деякі звіти вказують на те, що «в даний час на ринку існує надлишок нафти, оцінюваний в 4-5 млн. барелів на день» (див. Сайт «Бета Альфа» за 15.12.2015). На додаток до цього спостерігається значне зниження світового споживання нафти, яке слугує основним чинником зміни нафтового попиту. Згідно з прогнозами Міжнародного Валютного Фонду, очікується падіння глобального внутрішньовалового продукту (ВВП в усьому світі) з 3,4% до 3,3% на тлі спаду в індустріально розвинених країнах в Європі і в Японії, а також на тлі зниження зростання країнах, особливо в Китаї - другому за величиною споживачі нафти в світі. Ситуація ще більше ускладнюється на тлі хвилювань на фінансових ринках, викликаних падінням курсу китайської валюти - юаня. На ринку це призвело до зниження попиту на нафту з боку цієї ключової держави (тобто Китаю). Таким чином, великий надлишок нафти збігся з сильним скороченням попиту. І все це призвело до різкого падіння цін на нафту і разом з цим - до зростання курсу долара.

б) Є ще один фактор, а саме - підвищення лихварської відсоткової ставки. Незважаючи на те, що економічні показники США не свідчать про реальне відновлення американської економіки, проте, Федеральна резервна система США оголосила 16 грудня 2015 про підвищення лихварської відсоткової ставки на чверть процентного пункту (це передбачає чотири підвищення по ставці на чверть процентного пункту в наступному році, чотири підвищення в 2017 році і три або чотири підвищення в 2018 році). «Financial Times» повідомляє, що голова Федеральної резервної системи США Джанет Йеллен заявила 3 грудня 2015: «Сильний долар має на увазі поступове збільшення відсоткової ставки». До відома, лихварська відсоткова ставка ФРС в Америці була знижена майже до нуля, а точніше - до 0,25%. Причиною тому стала глобальна фінансова криза, яка вибухнула в США у 2008 році. Згідно з капіталістичною економікою, якщо лихварська відсоткова ставка буде залишатися низькою, то це означає, що криза не закінчилася і економіка ще не оговталася, що є спад і згасання динаміки ринку, купівлі-продажу, інвестицій та найму робочої сили, тому що капіталісти спираються на лихварські відсотки при зборі прибутку. Підняття лихварської відсоткової ставки збільшує прибутки банків і компаній та мотивує людей вкладати свої гроші у банки, щоб отримувати дивіденди з них. Це, у свою чергу, повинно буде вселити те, що американська економіка подолала у значній мірі наслідки глобальної фінансової кризи.

Після оголошення про підвищення лихварської відсоткової ставки ціни на нафту відразу впали на 3%. Підвищення лихварської відсоткової ставки зміцнює довіру до американської економіки, і створюється враження, що вона подолала наслідки фінансової кризи і збільшила свій політичний вплив на світ. Ціни на акції на фондовій біржі «Wall Street» різко підскочили до 1,28% після оголошення про підвищення лихварської відсоткової ставки з боку Центробанку США. Так само пішли вгору показники «Standard & Poor's» на 1,45% і «Nasdaq» на 1,52%.

5 - Потім Америка скористалась ситуацією, сприятливою для підняття курсу долара і підвищення лихварської відсоткової ставки. Варто відзначити, що підвищення лихварських відсоткових ставок передбачає збільшення витрат на утримання золотого резерву з причини зростання курсу долара, оскільки зростання курсу долара веде до падіння вартості золота, що заподіє шкоду тим країнам, які прагнуть спиратися на свій золотовалютний резерв, а не на американський долар . Америка хоче зберегти долар як світову валюту і валютний резерв для інших держав замість золота, щоб усі торгові операції по золоту стали збитковими, а золотовалютний резерв - нерентабельним. Вона не хоче повертатися до золотої системи і не бажає того, щоб світ повертався до цієї системи, яка може завдати їй непоправної шкоди, бо її паперова валюта, яка не варта чорнил, за допомогою яких вона друкується, купує всі багатства світу і фінансує американську військову машину та армію за кордоном, а також підкуповує людей і країни, надаючи їм так звану «допомогу», і завдає ударів по економіках інших держав. За допомогою цього долара Америка стверджує панування своєї економіки над усіма державами, міжнародними фінансовими інститутами та фінансовими ринками.

6 - Виходячи з вищевикладеного, ми можемо сказати, що найбільш ймовірна причина падіння ціни на нафту полягає в американській внутрішній і зовнішній політиці, яка спрямована на:

а) Підняття розміру лихварської відсоткової ставки всередині країни. Це стало для Америки майже доленосним питанням, щоб продемонструвати всьому світу, що вона позбулася від наслідків фінансової кризи, що її економіка сильна і вселяє велику довіру, що її політичний вплив на держави світу збільшується.

б) Посилення довіри до долара, щоб він міг протистояти своїм конкурентам, зберегти зони міжнародної торгівлі в доларах і займати статус резервної валюти в інших держав. Своїм доларом Америка хоче тримати світ залежно від неї, не даючи йому спиратися на золото в якості резерву замість долара. Особливо це б'є по Китаю та Росії, які намагаються позбутися засилля долара і спиратися у своєму резерві більше на золото.

7 - Таким чином, Америка повновладно розпоряджається міжнародним економічним становищем, особливо такими впливовими товарами, як нафта. Все це відбувається тому, що її валюта - долар - є критерієм в купівлі-продажу цього товару. Факт того, що операції по нафті проводять в доларі, і визнання його визначником цін на нафту та інші метали (а також на всі важливі товари) слугує підтвердженням, прямим або непрямим, міжнародної залежності від Америки. Ціни опускаються і піднімаються в залежності від її долара і лихварської відсоткової ставки, яку визначає її Центробанк. І якщо щось погане осягає американську економіку, то це негативно відбивається на економіках усього світу. Необхідно відмовитися від прив'язки місцевої валюти до долара і не робити його резервною валютою для інших держав. Слід спиратися на золото поряд зі сріблом і зробити їх двома валютами для укладання угод, ведення купівлі-продажу товарів та оцінки заробітної платні, а також визначити їх у якості єдиного валютного резерву. І цей великий крок не зможе зробити ніхто, крім Праведного Халіфату, якому Аллах наказав використовувати як гроші тільки золото і срібло. Тоді долар стане звичайним папером, який він був  початково і який він  є за своєю сутністю зараз. Всевишній Аллах говорить:

إِنَّهُمۡ يَرَوۡنَهُۥ بَعِيدٗا ٦  وَنَرَىٰهُ قَرِيبٗا ٧

«Вони вважають його далеким. Ми ж бачимо, що воно близько (70:06,07).


12 Рабі уль-авваль 1437 року
23 грудня 2015 року

Головне меню