Американсько-російський саміт у Хельсінки

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Президенти США та Росії провели свій саміт у столиці Фінляндії Хельсінки у понеділок 16 липня 2018 року. Чи означає це, що напруженість між двома державами закінчилась?

Чи вказує проведення цього саміту після саміту держав НАТО 12 червня 2018 року на що-небудь, а саме — на загострення відносин між Америкою та її європейськими союзниками? Чи буде мати вплив цей саміт на російсько-китайські відносини, а також на врегулювання сирійської кризи?

Відповідь:

Напруженість в американсько-російських відносинах почалась відносно давно, у 2014 році, коли Росія приєднала до себе Крим, а Америка та Європа у відповідь на це ввели економічні санкції у відношенні Росії. Напруженість між двома країнами загострилась наприкінці правління адміністрації Обами, який звинуватив Росію у втручанні в американські вибори на користь кандидата Трампа. З того часу зустрічі на вищому рівні між двома сторонами фактично не проходили. Незважаючи на те, що обидва президента двічі зустрічались перед цим самітом зокрема, у кулуарах саміту G20 у Гамбурзі у Німеччині у липні 2017 року та у кулуарах саміту Азіатсько-Тихоокеанської Економічної Співпраці (АТЕС) у В’єтнамі у листопаді 2017 року, усе ж таки, ці зустрічі неможна назвати зустрічами на вищому рівні. Швидше, це були швидкоплинні зустрічі, у ході яких сторони не могли обговорити між собою гарячі питання.

На протязі півтора років правління Трампа Росія активно добивалась зустрічі на вищому рівні між двома президентами, проте США відстрочували цю зустріч і використовували цю відстрочку як засіб тиску на Кремль. Росія очікувала реалізації ініціативи Трампа про покращення відносин, але вона усвідомлювала труднощі, пов’язані з цим, через серйозну хвилю опозиції, яка виступала проти політики президента Трампа, яка  показала себе у відкритих розслідуваннях проти Росії і відставках членів команди Трампа з причини підозр у зв’язках з Росією.

Таким чином, проведення такої повноформатної зустрічі на вищому рівні було російською мрією, яку їй не вдавалось реалізувати та яка здійснилась лише після того, як Америка вирішилась на це, тобто після повідомлення прес-секретаря Ради національної безпеки США Харрієт Маркіз про те, що «радник президента США по національні безпеці Джон Болтон збирається відвідати Москву на наступному тижні. Там він обговорить майбутню зустріч голови Білого дому з президентом РФ Володимиром Путіним» (див. російське інформагентство «Супутник» за 24.06.2018). Тому найважливіше, на що варто звернути увагу у цьому саміті, який відбувся 16 червня 2018 року, це те, чому Америка (а не Росія) вирішила провести цей саміт між двома президентами, а саме: чого хоче Америка від цього саміту ? Для повної ясності наведемо наступне:

1 — Усі показники вказують на продовження тиску Америки на Росію. За два дні саміту США звинуватили російських розвідників у змові з метою втрутитись у президентські вибори у США у 2016 році. Міністерство юстиції США звинуватило 12 співробітників російського Головного слідчого управління (ГРУ) у волосі сервісів комітету Демократичної партії. За словами замголови мінюсту Рода Розенштайна, звинувачені використовували спеціальне програмне забезпечення та розсилали фітингові імейли та шкідливі програми для злому комп’ютерів та крадіжки імейлів. Тим не менш, Білий дім заявив, що очікувана зустріч Трампа та Путіна у понеділок не відміняється (див. єгипетську газету «Elghad» за 14.07.2018).

Одразу услід за завершенням у Хельсінки саміту Трамп-Путін інформагентство «Aljazeera» 16 липня 2018 року повідомило про арешт у Вашингтоні росіянки по звинуваченню у шпигунстві на користь Росії. Ці дії, здійснювані американськими державними апаратами, вказують на те, що послаблення тиску на Росію не очікується, як цього бажає Росія, незважаючи на проведення зустрічі на вищому рівні між двома президентами. Це означає, що є деякі інші чинники, які спонукали Америку взяти до уваги прохання Росії щодо проведення цієї зустрічі президентів. Ці чинники проливають світло на обставини проведення саміту.

2 — Американсько-російський саміт відбувся у ту мить, коли Америка веде торгову війну проти двох великих суперників — Європейського Союзу та Китаю. І, судячи з усього, Америка вирішила провести саміт, щоб пустити у хід російську карту проти цих двох суперників одночасно!

Що стосується Європейського Союзу, то Америка обрала час американсько-російського саміту одразу ж після саміту країн НАТО, який проходив у Брюсселі на тлі великих суперечок між Європейським Союзом та Америкою. «У столиці Бельгії Брюсселі стартував саміт НАТО. Очікується, що він пройде вкрай напруженим, зокрема — між Вашингтоном та його європейськими союзниками на тлі суперечок відносно міжнародної торгівлі та витрат на оборону, а також відносно іранської ядерної угоди. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг визнав існування «розбіжностей та різних поглядів серед союзників», повідомляє «RT» за 11.07.2018. Американський президент Трамп уперше за усю історію північноатлантичного альянсу публічно назвав Європейський Союз «супротивником». Таким чином, стає ясно, що американсько-російський саміт є одним із найважливіших інструментів тиску США на європейців. Нижче ми приведемо пояснення:

а) Американський лідер закликав європейців укласти мир з Росією відносно України. Дональд Трамп заявив голові Європейської ради Дональду Туску, що йому цікаві мотиви політики Росії у відношенні України, а до самої України президент США відчуває менше ентузіазму. Про це в ефірі телеканалу «TVN24» розповів сам Туск. «У декількох бесідах зі мною президент Трамп не приховував, що відчуває менше ентузіазму відносно України та більше розуміння того, що зробила Росія на Україні», — цитує «Європейська правда» Туска. Підлила масла у вогонь і заява американського президента на саміті «Великої сімки» у червні поточного року, що Крим належить Росії, тому що більша частина його жителів говорить на руській мові.  (див. «RT» за 15.07.2018). Це дуже чутливе питання для Європи. Європейці вважають, що дії Росії в Україні несуть загрозу усій європейській безпеці, що не варто ігнорувати їх у жодному разі. А заяву Трампа європейці оцінили вкрай небезпечною для Європи і сприйняли це як дозвіл Росії перекроювати європейські кордони та карту з боку сходу.

б) Американський лідер пригрозив Європі тим, що поверне Росію у «Велику сімку». Повідомляється, що президент США Дональд Трамп у п’ятницю 8 червня 2018 року закликав своїх колег у «Великій Сімці» розглянути питання про повернення Росії у групу «Великої Сімки» (G7). «Вони виключили Росію, і вони повинні повернути Росію, тому що Росія повинна бути з нами за столом переговорів», — сказав Трамп прямо перед своїм вирушенням до Канади на саміт «Великої сімки» у провінції Квебек (див. «Al Arabiya.net» за 08.06.2018).

в) Одразу після завершення саміту НАТО 15 липня 2018 року «AlJazeeraNet» повідомила, що «європейські лідери стурбовані зближенням Росії з Америкою». Це вказує на велику європейську стурбованість з приводу американського зближення з Росією, як про це заявили перші особи Німеччини. Міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас застеріг президента США Дональда Трампа від однобічних угод з Росією, які можуть бути здійснені за рахунок інших західних союзників Сполучених Штатів. При цьому в інтерв’ю газеті «BildamSonntag» Маас додав: «Той, хто ображає своїх партнерів, ризикує врешті решт програти. Однобічні угоди за рахунок власних партнерів врешті решт також нашкодять США» (див. «RT» за 15.07.2018). Зближенні США та Росії може завдати шкоди ЄС, оскільки європейські санкції, введені проти Росії та оновлювані кожні шість місяців з причини Криму та України, виявляться неефективними, і Росія облишить переживати за свої відносини з державами ЄС.

г) Нинішній американський президент Дональд Трамп, якому не вистачає політичної мудрості, продовжує нападати на Європейський Союз на публіці, особливо на Німеччину, і зокрема — щодо питання купівлі російського газу, як про це ми писали у «відповіді на питання» 17.07.2018. Іноді він називає ЄС «ворогом», іноді підбурює інші країни проти нього, як, наприклад, його порада британському прем’єр-міністру Терезі Мей під час зустрічі на вищому рівні у Лондоні. «Під час інтерв’ю ведучий «ВВС» Ендрю Марр спитав Терезу Мей, прем’єр-міністра Британії, що це була за порада, і вона відповіла: «Дональд Трамп сказав, що їй краще подати у суд на Євросоюз, а не вести переговори» (див. «BBC» за 15.07.2018). Незважаючи на свої заявлені наміри покинути Європейський Союз, Британія розділяє позицію європейських держав відносно Росії. І не виключено, що політ літака Королівських військово-повітряних сил Британії біля берегів Криму з метою розвідки, як про це повідомляє моніторинговий ресурс «MilRadar», був зроблений спеціально для того, що спровокувати Росію перед американсько-російським самітом (див. «RT» за 15.07.2018).

Таким чином, тиск Америки на Європу, її погрози поверненням Росії у «Велику сімку», натяки на американське визнання Криму частиною Росії, а також американська байдужість до наданню підтримки Україні перед агресією проросійських сепаратистів на сході України (у Донецьку і Луганську ) та покращення відносин США з Росією за допомогою саміту — усе це слугує непрямим тиском на Європу, щоб остання підкорилась вимогам Америки та збільшила свої оборонні витрати у НАТО. Іншими словами, Америка спричиняє тиск на інші держави ЄС за допомогою зближення з Росією. І це — одна із головних американських цілей проведення зустрічі на вищому рівні між Трампом та Путіним.

3 — Що стосується Китаю, то ситуація виглядає наступним чином:

а) Американсько-російський саміт відбувся також на тлі торгової війни, яка проводиться Вашингтоном проти Пекіну. Варто було Америці вичерпати китайські послуги у пом’якшенні позиції Північної Кореї, переорієнтуванні останньої на шлях мирних рішень та усуненні привиду війни на Корейському півострові, які увінчались американсько-північно-корейським самітом у Сінгапурі 12 червня 2018 року, де президент США виразив Китаю слова подяки за зусилля — варто було усім цим справам здійснитись, як Америка вдалася до реалізації своєї антикитайської політики, яку проголосив Трамп іще до того, як президентом США. Так, Америка ввела митні збори на китайський імпорт на суму 50 мільярдів доларів на рік. Китай відповів на це введенням митних зборів у тій же сумі на американський імпорт. Потім Америка об’явила новий план введення митних зборів на китайський імпорт на суму 200 мільярдів доларів. На цей хід Китай не зміг відповісти аналогічним чином, тому що загальний імпорт із Америки складає 130 мільярдів доларів, а експорт в Америку — 500 мільярдів доларів. Це примусило Китай думати та шукати інші способи реагування на торгову війну з Америкою.

б) Одним із китайських способів було зближення з Росією. Шанхайська організація провела свою останню зустріч у Китаї 10 червня 2018 року. У цей же час у Канаді 9 червня 2018 року почався саміт «Великої сімки» (із якої була виключена Росія у 2014 році). Ці дві зустрічі показали розділення світу. Захід зустрічається у Канаді, а Схід — у Китаї, що не подобається Америці, яка встановила своє глобальне панування після розпаду Радянського Союзу у 1991 році. Немає сумнівів у тому, що Америка чудово розуміє, що у Шанхайській організації існують дві активних держави — це Китай, з яким Америка веде торгову війну, і Росія, у відношенні якої США ввели жорсткі та зростаючі санкції. З іншого боку, Америка розуміє, що Росія та Китай можуть іще більше зблизитись одна з одною перед обличчям американської політики проти них та перед визнанням їх супротивниками, що безчинствують на арені міжнародної торгівлі та політики. Америка помітила, що ця політика спонукає обидві держави до подальшого зближення та співпраці, особливо у військовій сфері.

Росія та Китай вважають, що вони стоять перед одним супротивником — США, і що їх співпраця підсилює їх міць. Голова китайського оборонного відомства зробив ясну заяву, що виражала це почуття. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу особисто зустрів свого китайського колегу генерал-полковника ВейФенхе, який прибув на чолі військової делегації у Москву для участі у VII Московській конференції по міжнародній безпеці. ВейФенхе зазначив, що китайська делегація приїхала на захід у Москву — для того, щоб продемонструвати США існування тісних зв’язків між арміями Китаю та Росії, особливо у нинішніх реаліях». Китайський міністр підкреслив: «Ми приїхали, щоб підтримати вас. На міжнародних майданчиках китайська сторона готова з російською стороною виразити нашу спільну заклопотаність та єдину позицію по гострим питанням» (див. «RT» за 03.04.2018).

в) У зв’язку з цим Америка вирішила подати Кремлю надію на зближення Росії з Америкою, вважаючи, що це віддалить Росію від Китаю і врешті решт призведе до розколу і без того ламкого альянсу до здійснення намічених задач, зокрема — військових. Америка знає, що у Росії є певний військовий потенціал. І якщо цю енергію або частину цього потенціалу об’єднати з Китаєм, то це зміцнить останнього і надасть йому сил для того, щоб відкинути американську політику, а саме — не виконувати американські вимоги. Вашингтон розуміє, що Америці нескладно переманити Росію, оскільки Росія скерувалась у бік Китаю у якості своєї нової стратегії через його погані відносини з Заходом. І якщо Америка продемонструє зближення з Росією та послабить тиск на Росію, то остання відмовиться від свого курсу у бік Китаю.

Враховуючи усе це, Америка вирішила відкрити Росії двері надії на повернення своїх відносин з Америкою на колишній рівень шляхом американсько-російського саміту між двома президентами, щоб зупинити російське скерування у бік Китаю. Незважаючи на те, що іще рано судити про досягнення американських цілей від цього саміту з Росією,оскільки ці цілі залежать від наступних кроків по зближенню Вашингтона с Москвою, тим не менш, Америка вже вдалась до поступового руйнування цього ламкого та темного «союзу» між Росією та Китаєм. Для реалізації цього Америка здійснює численні кроки, іноді на російському боці, як у ході саміту, що розглядається у цій відповіді, а іноді на китайському боці,оскільки для Китаю інтереси торгівлі з Америкою є найбільш пріоритетними, ніж будь-які відносини Китаю з Росією.

4 — Для більш сильного впливу своїх гарячих посилів на адресу ЄС та Китаю Трамп вирішив зробити цей саміт відкритим, щоб використати його кожного разу по необхідності. Іншими словами, це початок наступних кроків. Саме тому після своєї закритої зустрічі з Путіним у Хельсінки президент Трамп заявив, що цей саміт став «хорошим початком», як про це передає «RT» за 16 липня 2018 року. На прес-конференції, що транслювалась російським телеканалом «RT», Трамп об’явив про те, що обидві держави (Америка та Росія ) погодились почати переговори по продовженню підписаної у 2010 році угоди про ядерне роззброєння, строк дії якої завершується у 2021 році. Американський президент Дональд Трамп заявив, що відносини з Росією залишали бажати кращого чотири години том назад, але тепер змінились.

Усе це є узагальненою мовою, яка повністю відповідає тому, що було заявлено Джоном Болтоном, радником по національній безпеці Білого дому, у програмі «На цьому тижні» на телеканалі «CBS» 1 липня. «Ми звернулись з пропозицією, і росіяни погодились з тим, щоб «зустріч двох президентів» проходила у відкритому форматі. Але я не думаю, що ми чекаємо яких-небудь конкретних результатів». «Ми не шукаємо конкретних результатів», — сказав в інтерв’ю «NBC» посол США у Росії Джон Хантсман. «Це не саміт. Це зустріч. Це спроба побачити, чи можна щось зробити, щоб зняти напруженість та збавити емоції і, відверто кажучи, деякі ризики в американсько-російських відносинах у справжній час» (див. «Reuters» за 16 липня 2018 року).

5 — Вищезгадане показує те, що Америка іще не планує покращити свої відносини з Росією і не має намір відмовитись від своєї політики тиску на Росію. Проте, у силу певних причин, пов’язаних з геополітичними обставинами та торговою війною США з Європейським Союзом та Китаєм, Америка вирішила налякати Європу своїм зближенням з Росією та відкрити перед Росією двері надії, щоб вивести останню із міжнародної ізоляції та покращити її відносини з Америкою лише для того, щоб віддалити Росію від Китаю, з одного боку, або підкорити Росію американським вимогам в інших міжнародних питаннях — з іншого. Адже Росія вже зробила це у минулому, коли підтримала американську політику у Сирії, що передбачає утримання проамериканського режиму Башара при владі у країні.

Тому саміт був організований не стільки для вирішення конкретних міжнародних проблем, скільки для того, щоб дати гарячий посил на адресу Китаю та Європейського Союзу. Про решту усього іншого було сказано у загальних рисах і без усілякої конкретики. І на це вказують заяви обох сторін. Так, Дональд Трамп, президент США, сказав: «У нас є величезна кількість тем для розмови, починаючи з торгівлі, до військових питань, ракетної та ядерної сер Китаю … Ми трохи поговоримо про Китай, про нашого спільного друга президента Сі». Між тим, Володимир Путін, президент РФ, сказав: «Звичайно, настав час поговорити докладно як про двобічні відносини (між Москвою та Вашингтоном), так і про різноманітні больові точки у світі, а їх досить багато, для того, щоб ми звернули на це увагу» (див. «Reuters» за 16.07.2018).

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що на Хельсинському саміті будуть розглянуті «усі складні питання, де наші позиції розходяться, щоб ми змогли зблизити наші погляди до вирішення цих проблем», і виключив досягнення яких-небудь домовленостей (див. «AlJazeeraNet» за 16.07.2018). Наприклад, обидві сторони погодились з необхідністю забезпечення безпеки сіоністського утворення. Трамп сказав: «Створення безпеки для Ізраїлю» — це те, що нам з Путіним хотілось би побачити» (див. «Reuters» за 16.07.2018).Обидві сторони вимагають, щоб сирійська сторона повернулась до тієї розстановки сил, яка була досягнута у 1974 році після завершення бойових дій на півдні Сирії. Усе це не є чимось новим. Америка та Росія вже давно говорять про це перед усім світом. І це не те, що могло б стати приводом зустрічі на вищому рівні голів Америки та Росії.

Аналогічним є проблема ядерного роззброєння. Президент Дональд Трамп сказав, що проблема ядерного роззброєння є основною проблемою, яка повинна бути вирішена між російськими та американськими сторонами. В інтерв’ю «FoxNews» Трамп сказав, що 90% ядерної зброї у світі належить Росії та Сполученим Штатам, зазначивши те, що його попередник, президент США Барак Обама, вважав проблему глобального потепління та підвищення температури найбільш актуальною проблемою, на якій треба зосередити увагу світової спільноти (див. «RT» за 17.07.2018). Як би там не було і що б не говорили, кожен політики зі здоровим глуздом чудово розуміє, що Америка та Росія ніколи не зійдуться на добровільній відмові від ядерної зброї, скільки б вони про це не говорили. Тому дана зустріч цих двох президентів не передбачає цю мету.

6 — Що стосується впливу саміту на сирійську арену, то можна сказати, що на цьому саміті не було нічого нового у відношенні політики США та Росії по Сирії. Як Америка, так і Росія прагнуть повністю покінчити з сирійською революцією. Вони одностайні у цьому і разом працюють над виконанням цього. Більше того, з часу зустрічі Обами та Путіна 29 вересня 2015 року Росія проводить американську політику у Сирії у чіткій координації з США. Поки Росія веде прямі військові дії, такі як обстріл Дара та її околиць, Америка підтримує її. Як це було сказано у посланні, яке Америка направила сирійській опозиції на півдні Сирії: «Америка не буде надавати ніякої допомоги їм перед російськими ударами по Дара». І немає нічого нового відносно російських зусиль щодо утискання сирійської революції у військовому плані та американської підтримки цього плану.

Що стосується політичного врегулювання у Сирії, то Америка відкладає його до того часу, поки режим у Дамаску та Росія повністю не покінчать з озброєною опозицією. Тоді Америка запустить свій всебічний політичний процес у Сирії згідно своїм інтересам з прокресленою роллю Росії або без усілякої ролі останньої. Минулий саміт не зачепив цей політичний процес, що вказує на те, що Америка відкладає його або не хоче давати Росії ніякої ролі у ньому (або обидві причини разом). Малоймовірно, що Росія розуміє той факт, що цілі американської політики не дозволять Росії брати участь у політичному процесі. Проте Росія сподівається, що Сполучені Штати не будуть створювати їй проблеми в Україні, особливо по кримському питанню. Трамп утішає Росію своїми заявами з приводу Криму.

Так, американський лідер заявив лідерам держав «Великої сімки», що Крим є російським, тому що там усі говорять на руській мові. Про це повідомляє портал «BuzzFeed» з посиланням на два дипломатичні джерела. Відомо, що американський президент зробив таку заяву 8 червня під час саміту G7 у канадському Квебеку (див. «RT» за 15.07.2018). Це дуже чутливе питання для Європи, яка вважає, що Росія несе загрозу європейським кордонам і на карті зі сходу. Такі заяви Трампа заведуть Росію у пастку робленого нею зла. І, швидше за усе, вона вже загрузла у своїх злодіяннях, очорнивши своє обличчя перед мусульманами з причини здійснюваних нею злочинів проти них на благо Америки. Мусульмани ніколи не збудуть злочинів Америки, Росії та їх приспішників. Адже дні чергують один з одним, і злочини не залишаться безкарними. Усі винуватці будуть відповідати за свої злодіяння! Всевишній Аллах говорить:

سَيُصِيبُ الَّذِينَ أَجْرَمُوا صَغَارٌ عِنْدَ اللَّهِ وَعَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا كَانُوا يَمْكُرُونَ

«Тих же, які коїли злочини, спіткає приниження перед Аллахом і тяжкі муки за те, що вони плели підступи» (6:124).

 

8 Зуль-Када 1439 р.х.
21.07.2018 р.

Головне меню