Аль-Акса — третя із двох святинь

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: В деяких виступах наших шабабів та інших братів я почув, що мечеть аль-Акса є третьою із двох святинь (мечеть аль-Харам і Мечеть Пророка).

Звідси виникло питання: чи припустимо використовувати такий вираз, адже по суті шаріатські хукми мечеті аль-Акса відрізняються від хукмів мечеті аль-Харам і Мечеті Пророка?

Відповідь:

Якщо порядковий числівник (ададтартібій) буде доданий до кількісного числівника (ададаслій), то це дозволено, але при умові, що доданий числівник повинен бути із тієї ж категорії. І тут неважливо, вони із тієї ж категорії у прямому значенні (хакика), або у переносному (маджаз), головне — повинна бути присутньою явна каріна (посил). Ці речі заперечують лише ті, хто у цілому заперечує наявність маджаза в арабській мові.

Правильним буде те, що такий вираз припустимий, бо мечеть аль-Акса має важливий зв’язок з двома святинями (мечеть аль-Харам, Мечеть Пророка).

Наприклад, Ви про якогось сміливого і мужнього чоловіка говорите, що він — лев. Але у прямому значенні (хакика) він левом не є. Тут ми не хочемо поглиблюватись у тему маджаза, бо маджаз явно присутній в арабській мові у цілому, і у Корані — зокрема:

إِلَّا تَنصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللَّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِينَ كَفَرُوا ثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ

«Якщо ви надасте йому [Мухаммаду] підтримку, то адже Аллах вже надав йому підтримку, коли невіруючі вигнали його. Він був одним із тих двох, які знаходились у печері» (9:40).

Як ви бачите, Аллах говорить: «другим із двох». Тут мова йде про Посланця Аллаха ﷺ та Абу Бакра, при цьому усім відомо, що Абу Бакр не є посланцем. Але, незважаючи на це, Абу Бакр був віднесений до Посланця Аллаха через наявність між ними зв’язку у виді богобоязливості (таква), правдивості, праведних справ і т.д.

Я хотів би іще додати, що, коли Салах ад-Дін звільнив аль-Кудс від хрестоносців, першу п’ятничну проповідь у мечеті аль-Акса провів суддя Мухьі ад-Дін ібн Закі ад-Дін. У цій проповіді про аль-Аксу він сказав наступне: «… Це перша із двох кибл, одна із двох перших мечетей, третя із двох святинь. Єдина мечеть, яку можна відвідати після двох мечетей (у Мецці і Медині). І ніяка інша мечеть не згадується після цих двох, окрім аль-Акси...».

Ви можете звернутись до повної версії проповіді судді Мухьі ад-Діна, вона приводиться у книзі «Вафаят аль-айанваанбауабнаі аз-заман», 4 том, автор Ібн Халлікан.

 

2 Рабі ус-сані 1431 р.х.
16.03.2010 р.

Головне меню