Підвищувати голос на батьків

Відповіді на питання
Друкарня

від Lamis Sh

Питання: Ассаляму алейкум.

Яким є хукм того, хто злиться, показує своє роздратування у відношенні батьків, а також підвищує на них голос? Я питаю про ситуацію, коли батьки створюють багато проблем, а їх сину доводиться їх вирішувати. Така поведінка спостерігається, коли батьки, замість того, щоб бути тими, хто піклується про сина з малих років, стали джерелом проблем, і внаслідок цього їх син вимушений займатись виправленням їх ставлення і поведінки. Чи вважається грубість і підвищення голосу у відношенні батьків проявом неповаги до них, за яким слідує відсутність тауфіка (сприяння Аллаха) у цьому житті?

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Аллах заборонив говорити батькам навіть: «Уф!», — і як можна злитись, показувати своє роздратування і підвищувати на них голос? Аллах сказав:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلا تَعْبُدُوا إِلا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاهُمَا فَلا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلا كَرِيمًا

«Твій Господь приписав вам не поклонятись нікому, окрім Нього, і робити добро батькам. Якщо один із батьків чи обидва досягнуть старості, то не кажи їм: «Уф!», —і не кричи на них і обходься з ними шанобливо» (17:23).

Ми бачимо, як а аяті добре ставлення до батьків згадується у зв’язку з поклонінням Аллаху. Це показує велич даного фарду (добре ставлення до батьків). Існує багато шаріатських текстів про послух батькам. З дозволу Аллаха, послух батькам полегшує шлях до Раю. У достовірному хадісі від Абу Хурайри говориться, що Пророк ﷺ сказав:

رَغِمَ أَنْفُ ثُمَّ رَغِمَ أَنْفُ ثُمَّ رَغِمَ أَنْفُ قِيلَ مَنْ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ مَنْ أَدْرَكَ أَبَوَيْهِ عِنْدَ الْكِبَرِ أَحَدَهُمَا أَوْ كِلَيْهِمَا فَلَمْ يَدْخُلِ الْجَنَّةَ

«Нехай спіткає приниження, нехай спіткає приниження, нехай спіткає приниження!». Його ﷺ спитали: «Кого, о Посланець Аллаха?», — на що він ﷺ сказав:«Хто застав своїх батьків, одного чи обох, у прихильному віці, і не зміг увійти у Рай!» (Муслім).

Знайте, що блаженства Рая отримає той, хто застав своїх батьків у прихильному віці, проявив послух належним чином, говорив їм добрі слова, і вони послужили причиною для його входження у Рай. Кожен із нас повинен прагнути найкращим чином ставитись до своїх батьків і схилити перед ними крило смирення по милосердю своєму.

Кожного разу, коли хтось злиться, демонструє роздратування своїм батькам, він повинен розкаятись перед Аллахом, повинен шукати прощення і вдоволення батьків. Не забувайте, що їх серця поблажливі і милосердні, вони прощають вчинки своїх дітей, коли останні просять у них пробачення.

 

21 Шабана 1434 р.х.
30.06.2013 р.

Головне меню