Наслідки президентських виборів у США

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Цього разу президентські вибори у США супроводжувалися напруженими відносинами між у президентом Трампом і його опонентом-демократом Байденом.

Потім ЗМІ об’явили про перемогу Байдена, але Трамп не визнав результати голосування. Як Ви думаєте, чи почне поступово вщухати напруженість, яка супроводжувала вибори, після перемоги Байдена? Чи відбудеться плавна зміна влади у Вашингтоні? Або хід подій має більш серйозні наслідки всередині і за межами США?

Відповідь:

Цього разу майже усі згодні з тим, що ці президентські вибори в Америці безпрецедентні, оскільки вони супроводжувались серйозною напруженістю, а президент США Трамп за декілька місяців до виборів допустив можливість свого програшу на виборах лише у випадку фальсифікації. Його настирливе прагнення зберегти за собою пост президента було настілки очевидним, що політики у Вашингтоні взялись обговорювати, які заходи можна вжити з Трампом, якщо той відмовиться покинути Білий дім. Отож, важливо з’ясувати обставини, які передували і послідували за виборами, а саме:

Перше: зухвала поведінка Трампа всередині і за межами країни одразу після приходу до влади 20 січня 2017 року

1 — У внутрішній політиці президент не надавав ніякої значущості своїм опонентам. Зміна чиновників через звільнення чи відставку була характерною рисою його адміністрації. Міністри і керівники його адміністрації змінювались декілька разів на протязі чотирьох років. І по сей день Трамп поводить себе таким чином. Він звільнив міністра оборони Марка Еспера 9 листопада 2020 року, тобто одразу після проголошення про перемогу Байдена на виборах. Відносно расистського обходження поліції США з афроамериканцями і масштабних мітингів протесту, які спалахнули проти нього, Трамп відкинув усі заклики спричинити тиск на поліцію або скоротити її бюджет. Навпаки, він робив такі заяви, які тхнули прихованим, а інколи явним расизмом. Він істотно скоротив податки для компаній під приводом створення робочих місць.

2 — У зовнішній політиці він розгорнув економічну війну з Китаєм і ознаменував нову еру Америки — початок протекціоністської економічної політики. Він вийшов із таких міжнародних договорів, як Паризька угода про змінення клімату, Північноамериканська угода про вільну торгівлю (NAFTA) та ін. Він вийшов із низки міжнародних організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ). Він відрікся від своїх союзників, зокрема — від європейців, і відкрито підтримав Британію, заявивши про готовність США надати допомогу виходу англійців із Європейського Союзу і підписати з ними велику торгову угоду. Він влаштував жорстку атаку на країни НАТО, вимагаючи від них збільшити витрати. Також Трамп зі зневагою ставиться до маріонеткових правителів і проамериканських правителів в ісламському регіоні.

Друге: розкол Америки

Внаслідок різких поворотів адміністрації Трампа в американському суспільстві почався розкол. За чотири роки правління Трампа в Америці з’явились і виплили на поверхню симптоми багатьох хвороб:

1 — Вже з початку виборчої кампанії у 2016 році Трамп експонував расистські тенденції, на які звернули увагу широкі прошарки населення. Голову підняли націоналістичні скін-рухи, що превозносять білу расу, які раніше мали скудну присутність в американському суспільстві, але з приходом Трампа почали процвітати і розвиватись. Трапились інциденти з вбивством темношкірих американців з боку світлошкірих поліцейських. Це призвело до розколу американців на білошкірих і темношкірих. З’явився громадський, а точніше — політичний рух «BlackLivesMatter» (BLM; с англ. — «Життя чорних важливі»), який виступає проти расизму і насильства у відношенні темношкірих, особливо — проти поліцейського насильства, а також вимагаюче рівноправності. У відповідь на це з’явились більш організовані озброєні ополченці із числа білошкірих американців і почали підготовку до дестабілізації ситуації у країні.

2 — Адміністрація Трампа продемонструвала своє зневажливе ставлення до європейських союзників. Навіть міністр оборони Меттіс у своєму листі про відставку розповів про те, що необхідно «ставитись до союзників з повагою» (див. «Youm7» за 21.12.2010).

3 — З приходом на пост президента у 2017 році Трамп закликав до протекціоністській економічній політики, а точніше — до захисту американської економіки від китайських і європейських товарів, які вторгаються у його країну. Він зупинив низку заводів, які закривались, через їх нездатність конкурувати на тлі свободи міжнародної торгівлі. Трамп дивився на це одним оком, не помічаючи другим, що своєю зухвалою поведінкою він породжує собі злісних ворогів всередині країни. Тому технологічні компанії були одними із його найлютіших ворогів, які усіма своїми силами виступили проти нього і вивели тисячі своїх співробітників на мітинги протесту проти нього по багатьом питанням, а також направили на нього свою зброю компрометуючих витоків.

Цього варто було очікувати, адже ці компанії по специфіці своєї глобальної діяльності є транснаціональними і не схвалюють кордонів, а також побоюються того, що інші держави можуть обмежити їх перешкодами у відповідь на політику Трампа. І тому, коли Китай почав погрожувати створенням перешкод тим компаніям, які добре розташувались на крупному китайському ринку, а Франція почала вимагати з них виплату податків за свою французьку продукцію, ці компанії вирішили позбутися від президента Трампа. Так це стало наріжним каменем кампанії проти Трампа і центром кампанії у підтримку Джо Байдена.

4 — Увесь світ стикнувся з важливістю громадської охорони здоров’я, профілактики і захисту людей від коронавірусу. Між тим президент Трамп своїм капіталістичним поглядом зосередився на важливості лікування і вакцин з точки зору комерційної конкуренції і величезного прибутку з виробництва ліків і права на франчайзинг. Цей стан президента виставив його у такому світлі, нібито він позбавлений дбайливих якостей господарника. Потім Трамп виступив проти закриття країни у боротьбі з коронавірусом під приводом економіки, що спровокувало війну різких заяв між лідерами американських демократів і президентом Трампом відносно закриття штатів для боротьби з коронавірусом.

Трамп був на боці нафтових, промислових і роздрібних компаній,які хочуть роботи економіки, а його опоненти, у т.ч. — лідери демократичної партії, стали на бік закриття економіки, посилаючись на стан паніки і страху який запанував у США внаслідок коронавірусу. Проте за закриттям економіки і прибічниками цього закриття, а також за противниками Трампа стояли сили, які не з’являлись на публіці.

Це були технологічні компанії по виробництву штучного інтелекту, які настирливо розвиваються і мають безпрецедентний успіх в історії економіки. Коли з’явився коронавірус, люди в усьому світі засіли перед телевізорами, комп’ютерами і смартфонами у своїх домах і взялись скорочувати свої витрати, що викликало нечуваний ріст капіталу технологічних компаній. Наприклад, прибуток і ринкова ціна такої компанії, як «Amazon», підскочили до непередбачуваних висот. «Amazon» є найбільшою у світі корпорацією, яка продає товари і послуги через Інтернет. Вона була заснована у 1994 році Джеффрі Безосом.

Ринкова капіталізація компанії зараз оцінюється приблизно у 1,52 трлн. доларів. Попит на послуги «Amazon» значно виріс на тлі пандемії нового коронавірусу. За повідомленнями деяких газет, деяким володарям «Amazon» вдалось заробити по шість мільярдів доларів за 24 години внаслідок росту ринкової капіталізації цієї компанії. За підсумками третього кварталу поточного року «Amazon» зафіксувала виручку у розмірі 96,1 млрд. доларів.

За тримісячний період, який завершився 30 вересня, виручка компанії виросла на 37% порівняно з результатами третього кварталу 2019 року. За аналогічний період минулого року компанія зафіксувала виручку у розмірі 70 млрд. доларів. Прибуток «Amazon» склав 6,3 млрд. доларів, тобто 12,37 доларів на одну акцію. Продажі на території Північної Америки виросли на 39%, а загальносвітові — на 37%. Американський підприємець Джеффрі Безос зазначив, що з початку року компанія створила принаймні 400 тис. нових робочих місць. Безос, за даними свого агентства Блумберг, зараз є найбагатшою людиною у світі. Його стан оцінюється приблизно у 180 млрд. доларів. (см «BBC» за 30.10.2020).

Ці астрономічні прибутки, досягнуті компаніями «Amazon», «Apple», «Alphabet», «Google», «Facebook», компаніями Ілона Маска та іншими американськими технологічними велетнями, викликають невдоволення компаній, які зазнають збитків, зокрема — через коронавірус, таких як нафтові і енергетичні компанії, а також туристичні компанії, в які інвестував президент США, починаючи з його Нью-Йоркської вежі і курорту у Флориді і закінчуючи спортивними інвестиціями у Британії, які також постраждали від пандемії коронавірусу.

Третє: американські вибори і фальсифікація

1 — Президентські вибори 2020 року в Америці не були схожими на минулі. Проголошення переможця було відкладено почти на тиждень через триваючий підрахунок голосів поштою, через яку в основному голосували демократи. Президент Трамп за декілька місяців до дати виборів виступив проти голосування поштою і назвав таке голосування найбільшою катастрофою в історії США, яка відкриває двері шахрайству. Він закликав своїх прибічників проголосувати напряму. Заміст цього демократи закликали до розширення заочного голосування (поштою) і усунення усіх юридичних перешкод для цього типу голосування. І, швидше, це було хитрістю, аніж шахрайством.

2 — Що стосується хитрості, то, як відомо, не усі прибічники Демократичної партії беруть участь у звичному голосуванні, і, як наслідок, партія втрачає частину голосів. З поширенням пандемії коронавірусу Демократична партія могла втратити немало голосів, якщо б не заочне голосування. Трамп не страждав такою проблемою, тобто його прибічники принципово брали участь у голосуванні і на ідеологічному рівні відстоювали його. Тому схвалення заочного голосування під приводом пандемії коронавірусу стало великою благодаттю для Демократичної партії. Ми бачимо, як результати, проголошені у перший день, рішуче схилялись на користь Трампа, але коли штати, які коливались, почали відправляти заочні голоси, то електоральна шкала почала істотно схилятись на користь демократа Байдена.

Такі результати були очікуваними. У Філадельфії, столиці Пенсільванії, прибічники Байдена вже святкували за межами головного центру підрахунку голосів, хоча Трамп усе іще перемагав Байдена на сто тисяч голосів. Вони були упевнені у тому, що решти заочних голосів буде досить для повороту ситуації на користь Байдена. Саме це і трапилось; ЗМІ об’являли про перемогу Байдена у цьому штаті, який коливався, що дозволило Байдену об’явити про свою перемогу на виборах,оскільки голоси виборців у Пенсільванії були останніми для доведення його до необхідної кількості (270 голосів) у Колегії виборців.

Четверте: траєкторія поточних подій

1 — Перемігший кандидат майже кожен день робить заяви, які підтверджують його перемогу на виборах, подібно тому, як об’являють статистку пандемії коронавірусу. Він заявляє про введення забороненої для польотів зони над своїм домом у якості перемігшого кандидата. Він отримує повідомлення з привітаннями від зарубіжних і місцевих політиків, налагоджує зв’язок зі світовими лідерами у якості обраного і наступного президента Сполучених Штатів. Між тим, Трамп не визнав його перемогу і вважає, що виборча кампанія продовжується з використанням судових позовів, які змінять хід подій.

На його думку, Байден навмисно намагається нав’язати себе шляхом передчасного проголошення про свою перемогу без відповідних законних голосів. Зі свого боку, демократи пригрозили примусовим видворенням Трампа із Білого дому, якщо той не визнає результатів виборів. Про це заявив напередодні представник штабу Джо Байдена Ендрю Бейтс, передає «BusinessInsider». «Як ми сказали 19 липня, на цих виборах рішення приймає американський народ. І уряд Сполучених Штатів цілком здатен вивести порушників із Білого дому», — сказав Бейтс у відповідь на повідомлення про те, що Трамп не планує визнавати поразку.

2 — Сьогоднішня ситуація в Америці дуже небезпечна. Міністр оборони Німеччини назвала її вибухонебезпечною. Деякі прогнозували, що озброєні ополченці із числа прибічників Трампа підуть на штурм виборчих штабів і посіють хаос. Проте цього не трапилось, незважаючи на часткові прояви подібних настроїв і інциденти у деяких штатах. І, здається, з цим сценарієм зачекали до певного строку, поки президент сподівається піти на другий строк за допомогою судових позовів і політичних маневрів.

З іншого боку, агентство «Al-JazeeraNet» за 10 листопада 2020 рік повідомило з посиланням на «TheWashingtonPost», що «Біли дім наказав федеральним агентствам уникати співпраці з перехідною командою обраного президента Джо Байдена». Адміністрація Трампа відмовилась витрачати гроші, передбачені законодавством США для перемігшого кандидата на оренду офісів та інші витрати. «Ми добиваємось великого прогресу.. Результати почнуть з’являтись на наступному тижні... Ми переможемо», — написав Трамп у «Twitter» 10.11.2020.

Держсекретар Помпео заговорив про другий строк президентства Трампа, що викликало різку критику у відповідь з боку сенатора-республіканця, який сказав, що подібні заяви із вуст держчиновника є вкрай небезпечними. Таким чином, Сполучені Штати впали у справжню кризу, яка загрожує їх стабільності і територіальній цілісності, і вона може перерости у серйозну загрозу. У штатах західного узбережжя, особливо у Каліфорнії, які з давніх пір є демократичними і володіють центрами технологічних компаній, не можуть дозволити Трампу пройти на другий строк президентства.

Що стосується республіканських штатів, особливо штату Техас на півдні країни, то вони представляють паралельну штату Каліфорнія силу і в них знаходяться найбільші американські нафтові і енергетичні компанії. Вони не приймають перемоги обраного президента Байдена, який загрожує їм тим, що, прийшовши до влади, він підпише наказ про повернення Сполучених Штатів до Паризької кліматичної угоди. З боку Трампа бути погрози, що якщо він отримає другий строк, то не буде ніяких поступок у відношенні технологічних компаній, які ігнорували значущість Трампа і піддавали цензурі його твіти.

П’яте: визначне у ході поточних подій

1 — Демократія, яку завжди плекала Америка, сьогодні явно руйнується під судовими і правовими приводами, щоб пом’якшити неподобство, що коїться президентом Трампом заради збереження влади. Америка знаходиться під ризиком усіляких можливих сценаріїв розгортання подій і актів помсти. Наступним президентом може стати як перемігший на виборах кандидат Байден, так і діючий президент Трамп, який не хоче визнавати свою поразку і жадає піти на другий строк. Хто б не став наступним президентом, він піде на жорстку помсту своєму опоненту, яка буде нагадувати більше ламання кісток,аніж згинання рук. Таким чином, Америка знаходиться на грані хаосу і занурення у хвилювання і внутрішні проблеми. Не варто виключати і сценарій розвалу Америки на підтримавший Трампа республіканський центр в Техасі підтримавший Байдена демократичний центр в Каліфорнії. Оскільки ця схватка не обмежиться рештою двома місяцями строку повноважень Трампа, швидше усього вона продовжиться і після цього.

2 — Злощасні пороки є невід’ємним атрибутом демократичної капіталістичної системи. Кожна розсудлива людина зі здоровим глуздом помічає це з крайньою ясністю. Найяскравішими цінностями демократичної капіталістичної системи є меркантильність і матеріальна вигода, яку прямо чи косвенно визначає президент згідно зі своїми повноваженнями і впливом його партії в законодавчих органах країни — парламентах. Тому рішення, які визначають ступінь і якість цієї меркантильності і вигоди, відрізняються від одного президента до іншого. Так, один президент вважає що-небудь корисним згідно зі своїми бажаннями і виносить позитивне рішення, а інший президент, який був до нього чи буде після нього, вважає це не тільки марним, а навпаки, шкідливим, і скасовує попереднє рішення президента. Кожен із них заявляє про своє виконання демократичної капіталістичної системи і дотриманні вигаданої людьми конституції, а на ділі кожен відштовхується від своїх меркантильних інтересів.

Наприклад, вступивши у владу 20.01.2017 як новий президент, Трамп взявся різко руйнувати те, що було побудовано адміністрацією колишнього президента Барака Обами. Трамп скасував медичну страховку «ObamaCare», вийшов із Паризької кліматичної угоди на благо інтересів американських нафтових і енергетичних компаній, відхилив судові позови відносно легалізації носіння холодної зброї в Америці, спробував накласти на американські технологічні компанії багато таких обмежень, як електронна цензура, і примусити останніх покинути Китай і так далі. Усе це трапилося у повному протиріччі з позицією попереднього до нього президента Обами і його конкурента на виборах Байдена, який заявляє про протилежне.

Перемігший на президентських виборах кандидат від Демократичної партії підтримує медичне страхування і відстоює посилення правил володіння зброєю. Байден також заявляє про принципову політику для своєї партії і своєї країни у випадку його приходу до влади, а саме — повернутись до політики захисту змінення клімату, тобто протидіяти інтересам нафтових компаній. Він обіцяє накласти на них додаткові податки, які знизив Трамп. Таким чином, ми бачимо, як технологічні компанії, які стоять за Байденом, вступили у запеклу схватку з нафтовими і енергетичними компаніями, а також з компаніями по виробництву озброєнь, з яких Байден планує вибити більшу частину державного бюджету, і так далі. Варто зазначити, що основні американські нафтові компанії зосереджені у Техасі, у той час як найбільші технологічні компанії зосереджені у Кремнієвій долині у Каліфорнії, і це залишило свій відбиток на погляді як республіканської, так і Демократичної партій на Техас і Каліфорнію.

Таким чином, інтереси капіталістів, володарів технологічних компаній, які хочуть «відкритості» і бути «глобальними», стикаються з нафтовими, промисловими і сільськогосподарськими компаніями, які хочуть захистити себе від китайської конкуренції, щоб зупинити свої втрати. Між тим, президенти та їх помічники підтримують ті чи інші компанії у тій мірі, в якій вони вважають доцільним досягнення своїх меркантильних інтересів, навіть якщо їх конкуренти вважають це шкідливим, при цьому кожен із них заявляє про своє виконання капіталістичної системи. Тому досить для цієї системи зла, що дві протилежності (користь і шкода) рівні і визначаються згідно бажанню виконавців.

3 — Що стосується того, чому ці недоліки проявлялись з такою ясністю у Сполучених Штатах тільки у випадку з цими двома суперниками — Трампом і Байденом, то це пояснюється наступними причинами:

а) Кожен із кандидатів, який перемагає чи програє, має широку аудиторію, яка підтримує його і вилучає вигоду із його присутності при владі, тому що вигода є головною цінністю в капіталізмі. У той же час, якщо опонент стає президентом, то необхідно придушити в собі прагнення до користі, а це складно для капіталіста.

б) Пануючі у світі режими — це капіталістичні системи, і вони набагато гірше, аніж американська капіталістична система. У зв’язку з цим, при будь-якому порівнянні, яке американський громадянин проводить з іншими системами, він знаходить у своїй системі менше пороків, аніж в інших, і погоджується з тим, що є, вибираючи менше із двох зол!

в) Сьогодні не існує правильної системи, яка могла б стати перед лицем Америки та усіх моделей капіталістичної системи,щоб останні могли побачити, якою повинна бути істина замість їх ущербного режиму. Якщо б система Ісламу була втілена у життя, то уся земля сповна відчула б благодать, добро, правосуддя і умиротворення, а люди перестали б покладати свої надії на капіталістичну систему і довіряти їй, бажаючи благодаті ісламського правління Халіфату під затишком бездоганного стягу «Ля іляхаілляЛлах, Мухаммад — Расулуллах».

На завершення хочеться зазначити, що якщо брехні вдається іноді взяти верхи, то істина завжди сходить над усім, особливо якщо врахувати, що в Ісламській Уммі вдень і вночі веде свою діяльність ісламська партія «Хізб ут-Тахрір», щоб знов зійшло світло Праведного Халіфату і були скинуті престоли беззаконників (тиранів і диктаторів) на Сході і Заході землі. Істину говорить Всевишній:

وَتِلْكَ الْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَتَّخِذَ مِنكُمْ شُهَدَاءَ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ وَلِيُمَحِّصَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَمْحَقَ الْكَافِرِينَ

«Ми чергуємо дні (щастя і нещастя) для людей, щоб Аллах знав тих, хто увірував, і обрав серед вас загиблих мучеників, адже Аллах не любить беззаконників,і щоб Аллах очистив тих, які увірували, і знищив невіруючих» (3:140, 141).

 

5 Рабіус-сані 1442 р.х.
20.11.2020 р.

Головне меню