Падіння турецької ліри до максимально низького рівня і позначання цього на майбутні президентські вибори в 2023 р.

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Турецька ліра у стислі строки впала до максимально низької позначки. Менше аніж з два місяці вона втратила більше 30% своєї вартості, а з початку цього року втратила понад 45%.

Інфляція в країні зросла вдвічі, і ціни значно виросли. Примітно те, що з 2013р. турецька ліра незмінно падає В чому причина? Як вирішується ця криза і як зупинити спад? Як те, що відбувається, може позначатись на виборах в 2023 р.?

Відповідь:

Для того, щоб зрозуміти причини того, що відбувається, і наслідки цього, давайте розглянемо наступне:

1. Так, турецька ліра втратила біля 45% своєї вартості відносно долару з початку цього року і біля 30% своєї вартості відносно долару з кінця жовтня. Усе це трапилось у зв’язку з підвищенням заборгованості, з приходом строку погашення термінових боргів і з нездатністю виплатити борг до оговореному часу. Усі ці обставини грають важливу роль в падінні вартості валюти. Зовнішній борг, заявлений міністерством фінансів Туреччини 31 березня 2021 р. склав біля 448,4 млрд. доларів.

Основний борг складає 262,1 млрд. доларів, проте з причини відсоткових кредитів (ріба) борг збільшився удвічі, не говорячи про виплату страховки за борги. Із цього сума термінових боргів, які Туреччина повинна була виплатити за рік, склала 168,7 млрд. доларів. Для того, щоб погасити борги, Туреччина потребує того, щоб запозичувати в інших сторін, зберігаючи тим самим цикл виплати боргів. По усій видимості, Туреччина не здатна виплатити термінові борги. Як відомо, борги вона виплачує в іноземній твердій валюті. Графік виплати боргів спричиняє тиск на турецьку економіку. Так платіжний дефіцит (нездатність виплатити борги) з жовтня по листопад піднявся з 3,7 млрд. доларів до 12 млрд.

Очікується що в поточному грудні місяці цей дефіцит підвищиться до 10,4 млрд. доларів. Згідно прогнозам деяких турецьких економістів, працюючих в банках, до майбутніх літніх місяців дефіцит буде складати 9 млрд. доларів. У тому, що відбувається, Ердоган намагається звинуватити невідомі сторони, які купують іноземну валюту і виводять її з ринків так, що вона не доходить до Центрального банка. «Ердоган доручив Державній наглядовій раді виявити організації, які купили іноземні валюти в крупних обсягах, і визначити, чи ведуть вони з ними які-небудь маніпуляції». Ердоган заявив:

«Наша країна веде війну за економічну незалежність і ніколи не піддасться тиску тих, хто хоче змінити наш курс. Ми стали свідками маніпуляцій з обмінним курсом, з підвищенням кредитних ставок і з підвищенням цін тими, хто бажає вивести Туреччину із гри» aawsat.com, 27.11.2021

Заяви Ердогана — це усього лише спроба втекти від відповідальності, приховавши правду. Туреччина не може виплатити зовнішні борги — ось в чому правда. Щоб виправити ситуацію, Туреччина вирішила влізти в нові борги, набираючи відсоткові займи звідусіль, як у держав, так і у корпорацій і приватних осіб за допомогою карт. Борги виплачуються в іноземній валюті, і саме це є істинною причиною кризи турецької ліри, яка втрачає вагу. В цьому ж причина росту бідності. Банки і організації, які дають кредити, будуть збільшувати своє багатство, особливо ті із них, хто зв’язаний з колонізаторами, які за допомогою них збільшать ступінь втручання у внутрішні справи Туреччини і іще сильніше нав’яжуть їй свою гегемонію.

2. В результаті ціни в країні помітно зросли. Головне управління статистики в Туреччині 03.12.2021 заявило про те, що рівень річної інфляції в країні склав у листопаді 21,31% (aa.com.tr, 03.12.2021). Починається економічний спад, тому що заявлена цифра в чотири рази перевищує ту планку, яку запланував уряд Ердогана. Вартість життя для багатьох звичайних родин стає дуже високим. Багато людей виявляються нездатними виплачувати борги.

Управління бюджету країни і стратегії при президенті Турецької республіки від 02.12.2021 заявило про те, що «кількість боргів споживачів, нездатних виплатити борги по відсотковим кредитам, піднялась в цьому році до позначки в 127,2% порівняно з минулим роком. При цьому кількість користувачів кредитними картами або тими, хто користується відсотковими кредитами в Туреччині складає 35 млн. людей. Міністр казначейства і фінансів Лютфі Ельван заявив про те, що «кількість користувачів кредитними картами складає 34119205 людей. Їх сумарний борг складає 874,3 млрд. турецьких лір» (bbc.com/turkce, 14.09.2021).

3. Держава, кабінет президента і держінститути спонукають людей до споживанню, щоб тим самим добитись економічного росту. Для цього вони закликають людей брати кредити, причому тільки з відсотками, адже інших немає, а це — харам, який не стане меншим від того, що Центральний банк при Ердогані знижує відсоткові ставки з 24% до 19%, а потім — до 15%, як в останні місяці. Ердоган намагається використати почуття мусульман.

Наприклад,виступаючи перед парламентською групою своєї партії 17.11.2021, він заявив: «Лихварство — це причина, а інфляція — це результат. Тому у майбутньому ми будемо боротись з інфляцією і не дозволимо лихварству утиснути наш народ». Немає ніякої різниці в лихварстві між 24%, 19% і 15%. Великий лихварський відсоток чи малий — усе одно це харам. І хто споживає цей харам, дозволяє його споживати і спонукає до цьому, Аллах і Його Посланець ﷺ об’являють війну.

Ердоган за 19 років правління його особисто і його партії — з 2002 р. — втягнув велику кількість людей в лихварські операції під приводом демонстрації себе ісламським діячем! Він продовжував заохочувати ссуди, які є лихварством, під гаслом підсилення економіки і підвищення її росту, що повинно було привести до розвитку ринку, до збільшення обсягів купівлі і продажу, до росту інвестицій і до скороченню безробіття. Але усе це обернулось проти населення Туреччини, коли люди погодились займатись споживанням з використанням відсоткових займів.

Бідність і зубожіння в народі врешті решт підсилились, а багатше стали тільки капіталісти. Люди почали скаржитись, незадоволені голоси почали лунати усе частіше, і популярність Ердогана з його партією почала падати до рекордно низького рівня при тому, що президентські вибори вже не за горами, тому що час їх проведення призначений на 18.06.2023. Світська демократична капіталістична система, яка запроваджується сьогодні в Туреччині, і є тим основним збудником поширення лихварства, бо є центральним стовпом діючого режиму.

4. Президент Ердоган звільнив 19.03.2021 колишнього голову Центрального банку Наджі Ікбаля, який виступав за політику підвищення кредитних ставок, і замінив його на Шахапа Кавджіоглу, давши йому завдання знижувати відсоткові ставки, працювати над відновленням стабільності цін і підтримувати життєдіяльність економіки до майбутніх парламентських і президентських виборів. Новий голова Центрального банку Шахап Кавджіоглу заявив:

«Мета втручання Центрального банку у справи валютного ринку полягає у тому, щоб покінчити з коливаннями ринку. Підсумки нашого сфокусованого впливу на поточну грошово-кредитну політику будуть видні в першій половині 2022 р.» aa.com.tr, 02.12.2021

Також Ердоган звільнив Лютфі Ельвана з посту міністра казначейства і фінансів і призначив на цю посаду Нур ед-Діна Небаті, про що було заявлено в офіційних турецьких газетах 02.12.2021. Лютфі Ельван займав цю посаду усього лише рік, замінивши до цього свого зятя Берата Албайрака 09.11.2020. Такі часті перестановки вказують на нестабільність політики управління економікою і на плутанину, яку намагаються вирішити призначенням усе нових і нових людей.

5. Ердоган як і раніше служить американській політиці в регіоні і захищає її інтереси, рухаючись в орбіті інтересів США, за що Америка різними способами допомагає йому. Тому міжнародні рейтингові компанії, які насправді є американськими, поширюють позитивні звіти про об Ердогана. Так американське рейтингове агентство «Standard & Poor's» 01.12.2021 опублікувало прогноз росту турецької економіки:

«Агентство підвищило прогноз росту турецької економіки в цьому році на 1,2 пункти, тобто на 9,8%, і в той же час підвищило прогноз росту в 2022 р. на 0,4 пункти, тобто іще на 3,7%. Агентство опублікувало свою доповідь у вересні 2021 р., заявивши про прогноз росту турецької економіки на 8,6%» aa.com.tr, 01.12.2021

За ним відбулась доповідь американського агентства кредитних рейтингів «Fitch» 02.12.2021, в якому була опублікована заява з позитивними оцінками економіки Туреччини. «В доповіді говориться про очікування росту турецької економіки в цьому році на 10,5% замість 9,2%, які агентство опублікувало у вересні. Також агентство підвищило прогноз росту турецької економіки в 2022 р. з 3,5% до 3,6%. Кредитний рейтинг Туреччини був збережений на рівні «BB». В доповіді було вказано на те, що «ріст турецької економіки більш інтенсивний порівняно з сусідніми країнами, але при цьому прибуток на душу населення в доларовому еквіваленті — нижче,аніж в 2013 г.» (aa.com.tr, 03.12.2021).

Потім вже 03.12.2021 американське рейтингове агентство «Moody's» заявило про те, що зберігає рейтинг Туреччини на рівні «B2» з негативним прогнозом. Агентство зазначило, що

«небезпека зовнішнього послаблення Туреччини знизилась з причини дефіциту рахунку поточних операцій, що дозволить підтримати поступову реструктуризацію іноземних валютних резервів на валовій і чистій основі, незважаючи на поточну слабкість місцевої валюти — турецької ліри. Туреччина користується сильною і різноманітно економікою, і тому очікується, що економіка країни виросте на 11% у цьому році і на 4% наступному 2022 р.». В опублікованій доповіді агентство очікувало росту економіки Туреччини у листопаді на 9,2%» aa.com.tr, 04.12.2021

Дані доповіді американських рейтингових компаній виступали у підтримку економічної політики Ердогана, а це означає, що Америка хоче успіху Ердогану на майбутніх виборах, за що він у відповідь надає їй послуги, і в Туреччині не з’являється по сей день ніякого суперника, рівного йому.

6. Президент Туреччини намагається допомогти економіці своєї країни і зберегти вартість національної валюти, займаючись пошуком іноземних інвестицій, для чого скеровує свій погляд на країни Перської затоки. Саме тому він почав загравати з ОАЕ,з якими раніше часто сварився. Наслідний принц ОАЕ Мухаммад ібн Зейд прибув 24.11.2021 з офіційними візитом в Туреччину по запрошенню Ердогана. До цього 31.08.2021 вони удвох провели телефонну розмову, під час якої обговорювали двобічні відносини між країнами і регіональні питання. Потім міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив про те, що в останній час у відносинах між ОАЕ і Туреччиною виникла позитивна атмосфера.

Туреччина і ОАЕ підписали 10 угод в різноманітних областях у присутності Ердогана і Ібн Зейда. Також після цієї зустрічі Ібн Зейд на своїй сторінці в «Твіттері» написав: «Сьогодні я зустрівся в Анкарі з президентом Туреччини Ердоганом, і у нас відбулись плодотворні обговорення, які були зосереджені навколо можливості зміцнення економічних зв’язків». У той же час голова ради директорів корпорації «Abu Dhabi Developmental Holding Company» Мухаммад Хасан ас-Сувейді заявив: «ОАЕ прийняли рішення виділити 10 млрд. доларів у якості інвестицій в Туреччину». Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що прибуде з візитом в Абу Дабі в наступному місяці» (aa.com.tr, 24.11.2021).

Після цього вартість турецької валюти відносно долара трохи піднялась, а потім знов почала падати. Більше року Ердоган працював над примиренням з регіональними режимами, з якими він раніше сварився, тому що суперечки з ними були не на ідеологічній основі, а на корисній. Тоді було вигідно сваритись з ними, тим більше, що американська політика в регіоні спонукала до цьому, а Туреччина — сателіт США. Тепер вигода від суперечок минула. ОАЕ нормалізували відносини з єврейським утворенням, і Ердоган теж хоче їх нормалізувати, про що і заявив. Що режим Туреччини, що режим ОАЕ, що інші режими в регіоні — усі вони так чи інакше беруть участь у змові проти Палестини і мовчать у відношенні її узурпації євреями.

7. Президент Туреччини відвідав Катар 06.12.2021, хоча офіційно його візит відбувся по запрошенню еміра Катара для участі в сьомому засіданні комітету вищої стратегії між двома країнами. Перед від’їздом в Катар Ердоган заявив на прес-конференції: «Об'єм проектів, реалізованих турецькими бізнесменами в Катарі, складає 15 млрд. доларів». Також він заявив: «Обидві країни зміцнили своє партнерство на основі взаємної вигоди у багатьох областях — від економіки до оборони, від торгівлі до інвестицій». Також він заявив: «Ми продовжимо розвивати відносини з нашими братами в Перській затоці, без відмінності між ними, в наших інтересах і з взаємною повагою» (aa.com.tr, 06.12.2021).

Також міністр закордонних справ Катару Мухаммад ібн Абдурахман Аль-Тані на прес-конференції з його колегою Мевлютом Чавушоглу заявив: «Очікується підписання 12 угод між Туреччиною і Катаром під час засідання сьомої сесії Стратегічного комітету», — до візиту Ердогана в Доху (aa.com.tr, 06.12.2021). Після цього було підписано 14 угод про співпрацю між Катаром і Туреччиною:

«Катар і Туреччина підписали 14 угод про співпрацю. Ердоган підтвердив зацікавленість Анкари в співпраці з країнами Перської затоки... Минула сьома сесія під головуванням еміра держави Катар шейха Таміма ібн Хамда Аль-Тані і президента Ердогана, який прибув з візитом у столицю Катара Доху. Було підписано 14 угод про співпрацю у різноманітних областях, таких як економіка, інвестиції, виробництво, оборонна галузь, сфера безпеки, питання вакфів, ЗМІ, просвіта і спорт...» «Аль-Джазіра» + «Анадолу», 07.12.2021

Усе це — спроби Ердогана допомогти турецькій економіці і не дати рухнути лірі.

8. Неможливо зупинити падіння турецької ліри у найближчий час. Хоча і здійснювались — і по сей день здійснюються — спроби зупинити її падіння, усі вони безуспішні, тому що основа порочна і абсурдна. У минулому турецька ліра падала до рівня 1,797 млн. лір за 1 долар США аж до 2004р. Потім, 01.01.2005, було прийнято рішення усунути шість нулів, і нова ліра почала дорівнювати 1,79 лір за 1 долар. Але така ситуація не зберігалась довго. З 2013 року нова ліра почала падати, і з роками її падіння лише набирало обертів. Падіння ліри пов’язано з погіршенням стану економіки Туреччини. А погіршення турецької економіки напряму пов’язане з основами, на яких вона ґрунтується.

Відповідно, якщо не виправити ці основи, то люди будуть продовжувати згорати у вогні діючого режиму і страждати. Економіка Туреччини заснована основана на абсурдних принципах капіталізму, що полягають в ідеї збільшення виробництва як запоруці збільшення росту економіки, а також в заохоченні максимального споживання. Пійшовши по цьому шляху, Ердоган вирішив набрати максимум займів під відсотки, незважаючи на те, що вони в Ісламі категорично і суворо заборонені.

Окрім цього, Ердоган повністю відкрив двері своєї країни для іноземних інвесторів, тобто для іноземних корпорацій, щоб ті мали повну можливість зайнятись веденням громадських проектів, таких як будівництво доріг, мостів, тунелів, метро і аеропортів. Ці приватні компанії, в т.ч. іноземні, збирають гроші у турецького суспільства і від нього ж отримують прибуток, хоча ведення громадських проектів повинно знаходитись у руках держави, і держава повинна реалізовувати дані проекти безкоштовно для людей, як велить Іслам.

Вирішити економічну проблему Туреччини зможе політика розподілу громадського майна серед людей так,щоб кожен індивід міг ним скористатись або отримати від нього прибуток. Повинно бути забезпечено вдоволення усі основних потреб для кожного члена суспільства, а також кожному із низ повинна бути надана можливість для вдоволення другорядних потреб індивіда, як це передбачено в Ісламській Конституції, виведеної із текстів Корану і Сунни. У той же час необхідно розірвати зв’язок турецької ліри з доларом і прив’язати її до золоту і сріблу, як того вимагає Шаріат. Окрім цього, зв’язувати економіку з закордоном і влізати у борги — сама по собі згубна дія, тим більше, якщо це робиться з застосуванням відсоткових ставок (ріба). Відомо, що тим, хто займається лихварством, Аллах і Його Посланець ﷺ об’явили війну. Сказав Всевишній:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ ‎٢٧٨ فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ

«О, ті, які увірували ! Бійтесь Аллаха і не беріть решту частини лихви (ріба), якщо тільки ви є віруючими. Але якщо ви не зробите цього, то знайте, що Аллах і Його Посланець об’являють вам війну. А якщо ви розкаєтесь, то вам залишиться ваш початковий капітал. Ви не вчините несправедливо, і з вами не вчинять несправедливо» (2:278,279).

Тим, хто послідує керівництву Всевишнього, Він обіцяв щастя, а тим, хто відвернеться — горе.

فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَىٰ ١٢٣ وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكًا

«... усілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим і нещасним. А хто відвернеться від Мого нагадування, на того чекає тяжке життя» (20:123,124)

І на завершення хочеться слова Всевишнього:

هَٰذَا بَيَانٌ لِّلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِّلْمُتَّقِينَ

«Це є роз’яснення людям, верне керівництво і увещевання для богобоязливих» (3:138)

 

7 Джумада аль-уля 1443 р.х.
11.12.2021 р.

Головне меню