Виплата дії сріблом

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Один із шабабів бажає виплатити дію (спокутування за вбивство), яка дорівнює 12 тисяч дирхамів, сріблом, щоб полегшити положення людей.

Звідси питання: чи дозволено так вчинити? Адже сьогодні люди не використовують срібло у якості виплати дії, виплати махра, не використовують його у якості заощаджень. Єдине, де використовується срібло, і то у малій кількості, так це для прикрас.

Варто відзначити, що факіхи визначили виплату дії тим, що є у людей. Наприклад, володарі верблюдів виплачують дію верблюдами, володарі золота виплачують дію золотом, володарі паперових грошей виплачують дію паперовими грошима.

Нехай Аллах воздасть Вам благом за Вашу старанність.

Відповідь: Так, дійсно, володарі верблюдів виплачують дію верблюдами, і вона дорівнює 100 верблюдам; володарі золота виплачують дію золотом, і вона дорівнює 1000 динарів, володарі срібла виплачують дію сріблом, і вона дорівнює 12 тисячам дирхамів.

Проте сучасні паперові гроші не підкріплені ані золотом, ані сріблом, тому їх володарі не відносяться ані до тих, хто володіє золотом, ані до тих, хто володіє сріблом. Але при цьому паперові гроші вважаються грошима за допомогою кияса, оскільки в цих грошах присутній іллят грошей, виведений із шаріатських текстів. Цим іллятом є здатність бути засобом розрахунку і обміну. Про це роз’яснено в наших книгах, зокрема — у книзі «Майно в Державі Халіфат».

Враховуючи, що сьогодні виплата дії зв’язана з паперовими грошима, то це вже переходить у площину іджтіхада. У даному випадку я вважаю, що можна оцінювати дію у сріблі, якщо було ненавмисне вбивство, тому що той, хто скоїв ненавмисне вбивство, не скоював гріха. Дія виплачується не тому, що він скоїв харам; в ній є деяка мудрість, яку знає тільки Аллах. Тому виплата дії за ненавмисне вбивство відбувається по металу, який менше по вартості, тобто сріблом, і це буде доречним, адже людина не скоїла харам.

Що стосується виплати дії за навмисне вбивство, то я вважаю, що вона повинна бути виплачена золотом, оскілки вбивця скоїв харам, і тут буде недоречним пом’якшення. Замість цього належить призначити більш суворе покарання у якості виплати дії золотом.

Проте, якщо паперові гроші забезпечені золотом чи сріблом, то людина повинна виплачувати тим металом, який вони заміщають.

Я прошу Всемогутнього Аллаха, щоб моя думка була правильною.

16 Рамадана 1433 р.х.
04.08.2012 р.

Головне меню