Розтин могил і зведення на їх місці споруд

Відповіді на питання
Друкарня

Дорогий брате, вітаю Вас ісламським привітанням.

Відповідь:

Вивів Абу Дауд від Аіши (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

كَسْرُ عَظْمِ الْمَيِّتِ كَكَسْرِهِ حَيّاً

«Зламати кістку мертвого — те ж саме, що зламати кістку живому».

У книзі «Авну аль-мабудаляшархісунані Абу Дауд» приводиться: «Пояснюючи причину хадісу, імам ас-Суюті сказав, що Джабір (р.а.) передав наступне: «Ми пішли разом з Посланцем Аллаха ﷺ на джаназа (заупокійну молитву). (Коли ми були поруч з могилою) Посланець ﷺ сів на краю могили, і ми сіли разом з ним. Коли ж могильщик витягнув стару кістку чи передпліччя і почав ламати її, він ﷺ сказав:

لَا تَكْسِرْهَا فَإِنَّ كَسْرَكَ إِيَّاهُ مَيِّتاً كَكَسْرِكَ إِيَّاهُ حَيّاً وَلَكِنْ دُسَّهُ فِي جَانِبِ الْقَبْرِ

«Не ламай її! Зламати її мертвою — те ж саме. Що зламати живою. Закопай її поруч з могилою».

Це означає, що якщо там знаходилась кістка, то до неї треба віднестись обережно і залишити у землі.

Відповідно, розтинати могили мусульман не дозволено, доки кістки не перетворяться на прах. Лише після цього дозволяється обробляти ці землі під посіви, зводити на них споруди і тому подібні дії.

Якщо кістки іще присутні у могилах, то їх неможна розкопувати, неможна зводити на їх місці споруди чи проводити та або інші роботи. Виняток — приватні випадки, пов’язані з самим покійником, як про це пояснюється у шаріатських текстах.

Відносно того, скільки часу вимагається для визначення розпаду решток тіла до стану праху, то це повертається до спеціалістів та вивчення реальності (тахкик аль-манат).

Наприклад, могила, про яку говорилось у питання, що їй 500 років і від неї не залишилось і сліду, бо вона була знесена для побудови торгового ринку, то треба розуміти, що якщо при розтині були знайдені рештки, то гріх лягає на тих, хто її чіпав. А у цілому купувати чи продавати на цьому ринку не харам, тобто немає у цьому гріху.

Повторюсь іще раз, гріх лягає на тих, хто першим потривожив цю могилу, коли там були кістки.

11.07.2004

Головне меню