До кого звернутий аят (47:7)?

Відповіді на питання
Друкарня

Від Mohamed Ali Bouazizi

Питання: Ассаляму алейкум.

Нехай Аллах направить кожного до тому, що несе користь Ісламу і мусульманам!

Аллах говорить:

إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і утвердить ваші стопи» (47:7).

Виходячи із цього аяту у мене виникли деякі запитання: дане звернення скероване тільки до Умми? Тобто Аллах допоможе Уммі тільки тоді, коли вона буде запроваджувати Іслам? Інакше кажучи, Аллах допоможе Уммі тільки тоді, коли вона надасть підтримку політичному згуртуванню, яке веде діяльність по відновленню ісламського образу життя і створенню можливості для обрання халіфа, який буде запроваджувати Іслам? Або ж аят так само стосується і самого політичного згуртування, яке веде діяльність по відновленню ісламського образу життя, а отож, допомога Аллаха буде у виді позитивної відповіді з боку володарів сили, як про це згадується в життєписі Посланця Аллаха ﷺ, адже коли Аллах побажав надати допомогу Своєму рабу ﷺ, то Він відправив до нього ﷺ групу із числа хусітів і хазраджитів?

Відповідь: Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху!

В благородних аятах:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ ‎٧‏ وَالَّذِينَ كَفَرُوا فَتَعْسًا لَّهُمْ وَأَضَلَّ أَعْمَالَهُمْ ‎٨‏ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ كَرِهُوا مَا أَنزَلَ اللَّهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ

«О, ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і утвердить ваші стопи. Загибель тим, які не увірували! Він зробить марними їх діяння. Це тому, що вони зненавиділи ниспослане Аллахом, і Він зробив марними їх діяння!» (47:7–9), — звернення прийшло у загальній формі (амм), оскільки воно починається з фрази «О, ті, які увірували!». Дана фраза стосується усіх мусульман, а не тільки тих, хто бореться, отож, вона охоплює як армії мусульман, так і партію, яка несе ісламський заклик. Дане звернення не містить в собі слова про битву, як це має місце в інших аятах:

وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ لِلَّهِ ۖ فَإِنِ انتَهَوْا فَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمِينَ

«Бийтесь з ними, поки не зникне спокуса і поки релігія цілком не буде присвячена Аллаху. Але якщо вони припинять, то посягати можна тільки на беззаконників» (2:193),

قَاتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللَّهُ بِأَيْدِيكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ

«Бийтесь з ними. Аллах покарає їх вашими руками, зганьбить їх і обдарує вас перемогою над ними. Він зцілить груди віруючих людей» (9:14). Тому 7 аят 47 сури не є текстом про битву, який не охоплює інші положення окрім битви, адже даний аят подібний наступному аяту:

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

«Воістину, Ми надамо допомогу Нашим посланцям і віруючим в мирському житті і в той день, коли предстануть свідки» (40:51). В даному аяті Аллах говорить, що надасть допомогу не тільки Своїм посланцям, але і віруючим, і допомога Аллаха буде не тільки «в той день, коли предстануть свідки», тобто в Судний день, але і «в мирському житті» за допомогою величі і встановлення їх влади на землі.

Деякі вчені сказали, що слова «допоможе вам і утвердить ваші стопи» вказують на перемогу у війні. І з цим ми згодні, але при цьому така думка ніяк не скасовує допомогу Аллаха носіям заклику в досягненні їх цілі, оскільки аят прийшов у загальній формі. Допомога Аллаха носіям заклику буде полягати в успіху в цьому світі і Подальшому житті. Підтримка Аллаха і є успіх. Окрім того, зміцнення стоп може бути і тоді, коли чоловік говорить слова істини:

يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ

«Аллах підтримує віруючих твердим словом в мирському житті і Подальшому житті» (14:27). В своєму тафсірі Ібн Касір писав: «Слова Всевишнього:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і утвердить ваші стопи» (47:7), — подібні Його іншим словам:

وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ

«Аллах неодмінно допомагає тому, хто допомагає Йому» (22:40). Це тому, що відплата пропорційна скоєному діянню, тому Аллах говорить: «і утвердить ваші стопи». Також в хадісі говориться:

مَنْ بَلَّغَ ذَا سُلْطَانٍ حَاجَةَ مَنْ لَا يَسْتَطِيعُ إِبْلَاغَهَا ثَبَّتَ اللَّهُ قَدَمَهُ عَلَى الصِّرَاطِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

«Хто передасть владу дбаючому про потреби того, хто не може цього зробити сам, в Судний день Аллах зміцнить його стопи на мосту Сірат» <…>

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху», — тобто релігії Аллаха і Його Посланцю ﷺ.

يَنصُرْكُمْ

«то і Він допоможе вам» проти ваших ворогів.

وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«і утвердить ваші стопи» на полях битви або [в досягненні] цілі Ісламу» (кінець цитати). Таким чином, зміцнення може бути як у війні, так і в несенні ісламського заклику. Аль-Куртубі в своєму тафсірі писав так: «Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам», — тобто, якщо ви допоможете релігії Аллаха, то Він надасть вам допомогу проти невірних. Даний аят подібний іншому аяту:

وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ

«Аллах неодмінно допомагає тому, хто допомагає Йому» (22:40). Кутрубі сказав: «Якщо ви надасте допомогу Пророку Аллаха ﷺ, то і Він надасть вам допомогу».

وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«і утвердить ваші стопи» під час битви. Другі сказали, що зміцнить стопи в дотриманні Ісламу. Треті сказали, що зміцнить стопи на мості Сірат. Четверті сказали, що зміцнить серця безпекою <…> Зміцнення стоп означає упевненість і відсутність слабкості (вахна) у чоловіка. Це подібно тому чоловіку, у кого ноги не ковзають, а міцно стоять на землі, оскільки ковзання ніг говорить про слабкість чоловіка. Саме тому такий вираз, як «ковзання ніг», носить вказівку на поразку, розчарування і помилковість. Аллах говорить:

فَتَزِلَّ قَدَمٌ بَعْدَ ثُبُوتِهَا

«щоб ваша стопа не послизнулась після того, як вона твердо стояла» (16:94)» (кінець цитати).

Підбиваючи підсумки: 7 аят 47 сури, хоча і стосується перемоги і стійкості у битві, але не скасовує допомоги Аллаха тим, хто несе заклик Його релігії, і не скасовує стійкості на істині. Саме тому носій заклику не боїться засуджування засуджуваного заради Аллаха.

Я сподіваюсь, що ця відповідь буде вичерпною, але Аллаху більш відомо!

 

25 Раджаба 1443 р.х.
26.02.2022 р.

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання,задані на його сторінці в «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню