«Невже вони не бачать, що кожен рік вони зазнають випробування один чи два рази?

Прес-релізи ЦІО
Друкарня

«Невже  вони не бачать, що  кожен рік вони зазнають випробування один чи два рази? Вони не каються після цього та не поминають назидання» Сура Тауба, 126.

Першого жовтня 2012 року міністерство фінансів Єгипту об’явило, що воно реалізувало довгострокових казначейських облігацій на суму 2 млрд. єгипетських фунтів, що складає біля 330 млн. доларів. На сайті міністерства була оприлюднена інформація про те, що «сьогодні були реалізовані п’ятирічні, семирічні та десятирічні казначейські облігації вартістю 2 млрд. єгипетських фунтів із загальної кількості тендерів, які були виставлені сьогодні на торгах та вартість яких складає 3,5 млрд. єгипетських фунтів». Окрім того, міністерство повідомило, що прибуток від продажу п’ятирічних казначейських облігацій (строк погашення 21-го серпня 2019 року) склав 500 млн. єгипетських фунтів при середній відсотковій ставці 15,573%, яка коливається від 15,1 до 15,9. Стосовно прибутку від продажу десятирічних казначейських зобов’язань (строк погашення 3-го квітня 2022 року), то він склав 750 млн. єгипетських фунтів при середній відсотковій ставці 16,24%, яка коливається від 16,55% до 15,9%.

Крім цього, на сайті газети «аль-Яум ас-Сабі» була приведена інформація від 2-го жовтня про те, що міністерство фінансів виставляє казначейські облігації та векселя вартістю 85 млрд. єгипетських фунтів протягом поточного місяця жовтня, при цьому міністерство буде пропонувати казначейські векселя строком на 91 день, 218, 273 та 364 дні вартістю 5 млрд., 10 млрд., 14,5 млрд. та 17,5 млрд. єгипетських фунтів відповідно. Цим самим післяреволюційний режим показує, що він перебуває в омані та крокує по стопах своїх скинутих попередників. З усього видно, що за два останніх роки нинішній режим не зробив висновку ані з того, що відбулося з його попередниками, ані із щирих порад, які йому були дані. Аллах каже у Корані:

أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَّرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لَا يَتُوبُونَ وَلَا هُمْ يَذَّكَّرُونَ
«Невже  вони не бачать, що  кожен рік вони зазнають випробування один чи два рази? Вони не каються після цього та не поминають назидання» Сура Тауба, 126.

Хіба їм не відомо, що казначейські векселя – це одне із двох:

1 –  Це борг під відсотки: «Кредит –це сума, яку покупець сплачує за вексель, а відсоткова ставка – це різниця між сумою, яка сплачується при покупці та сумою, яка виплачується при погашенні».  Це визначення не інакше як має відношення до одного з різновидів боргу під відсотки і відповідно є прямим порушенням шаріатського правила, яке проголошує, що кожен борг, який приносить прибуток – харам.  

2 – Це продаж  певної  суми у відстрочку за меншу суму готівкою на місці, де сума у відстрочку – це номінальна вартість векселя, яку сплачує держава при приході строку погашення.  А що стосується суми, яка сплачується на місці, то це та сума , яку сплачує покупець у мить здійснення угоди. І це класифікується не інакше як «продаж грошей за гроші», тому що об’єктом продажу є не вексель сам по собі, а його грошовий еквівалент. Ця характеристика означає, що векселя містять у собі два види  лихварства:  приріст на обмін (ріба фадль), тобто суми, які підпадають під обмін, не рівні, та приріст на борг (ріба насія), з тієї позиції, що це кредит, у якому відсутній взаємообмін на мить здійснення угоди.

І, незважаючи на те, що нам відомо про те, що уряд, подібний до нинішнього, так само як і попередній, не дотримується норм шаріату у ділових стосунках та знехтував нашими попередженнями про недозволенність самого кредиту у Міжнародного Валютного Фонду вартістю 4,8 млрд. , з приводу якого уряд Єгипту провів переговори, і не зважаючи на те, що уряд крокує тим же самим шляхом, який приведе країну до розрухи та поставить її у залежність від Америки –попри усе це ми не облишимо розтлумачувати положення шаріату стосовно усіх дій, які вчиняються  урядом, щоб люди ясно усвідомлювали, що про це мовчати не можна, що цей режим не відрізняється від попереднього, який ми за допомогою Аллаха змогли скинути. Але, не дивлячись на це, цей режим зміг обдурити нас та предстати перед нами у новому обличчі, яке ззовні виглядає як милість, але під цим приховані муки.

І, якщо ви заявляєте, що відсоткова ставка 1,1% насправді лише  «бюрократичні витрати» або «служба релігії», то що ви скажете стосовно ставки у 15% та 16%? Хіба президент Мухаммад Мурсі не об’явив під час церемонії святкування Перемоги 6-го жовтня, що він не допустить, щоб єгиптяни  вживали  отримане шляхом лихварства? Країна не зможе правильно відродитися, окрім як  шляхом повного запровадження ісламської економічної системи у межах повного, а не часткового втілення ісламської системи правління, у межах ісламської  держави Халіфат – це те, що нам велів Господь світів, і ми повинні працювати для цього, а не вдовольнятися красномовними промовами, які ідуть всупереч до самих справ.   

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ
 «О ті, які увірували! Бійтеся Аллаха та не беріть решту частини лихви, якщо тільки ви є віруючими. Але якщо ви не зробите цього, то знайте, що Аллах та Його Посланець проголошують вам війну». Сура Бакара, 278,279.

Шаріф Зайд, керівник прес-служби Хізб ат-Тахрір, Вілаят Єгипет
Середa, 7 Мухаррам 1434
21 Листопада 2012

Головне меню