Різанина у Малі, жертвами стали 160 людей

Жіночий відділ
Друкарня

Військові джерела у Малі повідомляють, що 5 осіб було заарештовано за підозрою у причетності до бійні, внаслідок якої було вбито 160 людей із народу фульбе.

Це трапилось 23.03.2019 у селищі Огоссагу, яка розташована недалеко від міста Мопті. У цьому селищі проживають представники народу фульбе. Припускається, що у бійні брали участь загони самооборони мисливців-догонів (DanNanAmbassagou). Місцевий радник Амаду Дьялло (AmadouDiallo) розповів інформаційному агентству «AFP» наступне: «Число загиблих досягло 160 осіб, і, швидше за усе, це число збільшиться.». Також він додав, що напад був рівносильний «етнічній чистці».

Журналіст агентства «AFP» бачив, як багато домів були спалені, а тіла жертв розкидані по околиці. Один очевидець, який брав участь у підрахунку жертв кривавої розправи, розповів, що дітей і жінок зачинили у домах, а потім підпалили. Також він додав: «Вони нікого не пожаліли. Вони спалили усе і усіх, використовуючи бензин, вони вбили усе, що рухалось, використали зброю». 75-річний Алі Дьялло, який залишився у живих, розповів: «Я ніколи не бачив нічого подібного у своєму житті. Вони прийшли і відкрили вогонь на поразку, спалили дома, вбили дітей». нападники розстрілювали своїх жертв, відрізали їм голови. І це трапилось, незважаючи на присутність у країні регулярних малійських сил і миротворців ООН, відомих під назвою «MINUSMA». Кількість миротворців ООН у Малі досягає 15 тисяч солдатів, і їх основна задача полягає у забезпеченні безпеки і стабільності у Малі.

Президент Мали Ібрагім Бубакар Кейта виступив з метою черговий раз повторити свої обіцянки по забезпеченню безпеки: «Ми потребуємо безпеки тут … Це наша головна задача». Також він пообіцяв, що справедливість восторжествує.

І замість того, щоб забезпечити народ безпекою, Ібрагім Бубакар Кейта зве по допомогу західного колонізатора, попереджаючи його про те, що якщо трон президента Малі перекинеться, тоді він не зможе оберігати інтереси Заходу у регіоні. У той час як міністр закордонних справ Малі проявляв настирливість, щоб миротворчі сили ООН залишились у Малі (і це незважаючи на повну поразку їх місії), Ібрагім Бубакар Кейта попередив, що навіть часткове виведення сил «MINUSMA» поставити під загрозу і без того ламкі успіхи які були осягнуті у ході припинення конфлікту у Малі. Прем’єр-міністр Саумейлу Баубай Мейга, виступаючи у Радбезі ООН, заявив: «Наша країна діє як гребля проти терористичної небезпеки. І ми не повинні недооцінювати масштаби або здатність цього руху виходити за межі наших кордонів або навіть за межі континенту». Виникає питання: про яку безпеку він говорить, якщо уряд втратив контроль над значною частиною країни?

Варто відзначити, що насильство у Малі не є чимось новим, воно трапляється регулярно з початку появи озброєного конфлікту на півночі країни у 2012 р. і взяття під контроль крупних міст, озброєними антиурядовими групами. Потім була французька інтервенція при підтримці міжнародних сил, як підвищила градус напруженості у регіоні. Нещодавно ситуація на Малі перейшла із стану напруженості у стан жорсткого етнічного конфлікту. Варто згадати, що мусульмани-фульба також наразились на катування у Центральноафриканській Республіці під час етнічних чисток у 2012 р. Ці чистки проводились таким же чином: озброєні люди вбивали неозброєних цивільних, спалювали деревні і селища. І це коїлось, незважаючи на французку інтервенцію і присутність більше 14 тисяч миротворців ООН.

Подібні трагедії повторюються у кожній мусульманській країні, де головує колонізатор, будь то Боснія чи Герцеговина, Індонезія, Бірма або інші наші землі. Необхідно зрозуміти, що ніколи не набудуть успіху ті лідери, які вдаються по допомогу до невірних, які віддають свою країну у лапи колонізатора, де він поширює порочність і хаос, расизм і міжетнічну ненависть.

Лише втілення ідей Ісламу у суспільстві і їх головування над взаємовідносинами людей може покласти край міжетнічному протистоянню та міжрегіональній ненависті, а також забезпечить безпеку і мир у мусульманських країнах. Проте це можливо лише:

— шляхом усунення тиранів від влади,
— шляхом запровадження Шаріату Аллаха на наших територіях.

Лише так ми зможемо досягнути вдоволення Всевишнього і набути успіху в обох світах
О Аллах, не піддай нас Своєму гніву, захисти нас і наші землі!


Жіночий відділ Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Середа, 27 Раджаба 1440 р.х.
03.04.2019 р.
№ 028 / 1440 х.

Головне меню