Заяви голови Центрального банку в Адені розкривають реальність англо-американського економічного конфлікту в Ємені

Ємен
Друкарня

В інтерв’ю Єменській газеті «AsharqAl-Awsat» голова Центрального банка Ємену в Адені д-р Мухаммад Заммам, говорячи по економічну ситуацію у країні та труднощах, з якими вона стикається, направив стріли у бік Британії, сказавши, що її Центральний банк здивував свого Єменського колегу політичними вимогами в обмін на розморожування активів Ємену.

Але він порахував за краще не згадувати ці умови, заявивши: «На жаль, Сполучене Королівство, яке дуже хоче допомогти Ємену і попереджає про голод, не дозволяє ЦБ Ємену використовувати свої активи. У нас є рахунок у Банку Англії і є гроші, що належать Ємену. Рахунок був заморожений через деякі обставини. Після повернення Центрального банку і визнання його легітимності з боку усіх країн, після розморожування більшості рахунків, у тому числі у Федеральному резервному банку Нью-Йорка, після виконання усіх вимог до травня 2018 року, а потім, очікуючи рішення місії МВФ по діагностиці ЦБ, — після усього цього ми були здивовані листом від 3 жовтня 2018 року, у якому містились політичні вимоги Банку Англії, не пов’язані з банківською діяльністю, метою яких є запобігання використання Єменом своїх грошей для купівлі продовольства, необхідного єменському народу».

Д-р Мухаммад Заммам також розкритикував британського посланця ООН в Ємені Мартіна Гріффітса, який з самого початку показав свою байдужість до економічних справ, тому що його зусилля зосереджені на політичних діях. Заммам вказав на те, що Гріффітс передав Центральному банку Ємену листа, що суперечить незалежності банку та його законам, заявивши: «Г-н Гріффітс упевнений у важливості економіки та її ролі у полегшенні страждань народу. Це позитивні змінення. Раніше він сам попросив зустрінутись зі мною і сказав, що економічні проблеми виходять за межі його місії, оскільки його місія пов’язана з політичним аспектом. Іще більш важливе — знання причин цього великого зрушення. Ми у Центральному банку не співпрацюємо з посланцем ООН, оскільки це — відповідальність керівництва (країни — ред.) і міністерства закордонних справ.

МВФ передбачив необхідність відправлення членів робочої групи у філіал Центрального банку у Сані у складі групи, яка займалась діагностикою поточної ситуації для підготовки проекту по підвищенню ефективності банку в усіх провінціях республіки. Також відбулась зустріч по підготовці до проведення технічної наради між керівництвом Центрального банка та членами його робочої групи у Сані, і були вжиті усі заходи, включаючи порядок денний засідання, яке відбудеться під наглядом Міжнародного валютного фонду та Всесвітнього банку. На тлі усього цього Центральний банк отримує із офісу спецпосланця листа, у якому відкидаються усі вжиті заходи і навіть пропонуються пункти, що суперечать законам Центрального банка та його незалежності, якою ми дорожимо. Ми готові продовжувати співпрацю, але лише згідно з законами Центрального банку і зберігаючи незалежність його рішень».

Ми вже говорили про те, що в Ємені одночасно з конфліктом між Британією та США відбувається економічна боротьба за багатства країни. Британія діє через спецпосланця ООН в Ємені, спричиняючи економічний тиск на хоусітів, яких Америка хоче долучити до правління. У той же час Америка працює над тим, щоб долучити Всесвітній банк та МВФ до рішення економічної кризи шляхом об’єднання Центрального банку в Адені та Сані і щоб відвести економіку від конфлікту. Метою цього є послаблення тиску на хоусітів. Так вчиняють усі колонізатори, не піклуючись про лиха жителів Ємену. Досить поглянути на ОАЕ, англійського агента, який не дозволив Ємену експортувати нафту та газ, а також запустити порти у надії на те, що єменський ріал рухне, а хоусіти здадуться або повернуться до переговорів.

Усе це співпало з військовим конфліктом, розв’язаним Британією через агентів — ОАЕ та сили Хаді, які воюють проти хоусітів, особливо у місті Ходейда, порт якого є останніх оплотом ополченців. Проамериканський голова ЦБ Мухаммад Заммам, нав’язаний уряду Хаді, сказав, що ОАЕ не вклали ніяких засобів у Центральний банк Адена, і у той же час високо оцінив роль Саудівської Аравії та її 2 млрд. дол., а потім — іще 200 млн. дол. Він викриває Британію і бажає надати можливість Всесвітньому банку та Міжнародному валютному фонду — двом колоніальним інструментам Америки — взяти контроль над економікою та багатством країни. До того ж, саме пропозиція Всесвітнього банку по обмеженню частки використання нафтопродуктів у часи правління Басіндва стало приводом для хоусітів у встановленні свого контролю над країною.

О жителі Ємену! Колонізатори та їх агенти розривають на частини вас і вашу країну. Вони прирекли вас на страх та голод. Вони перетворили ваші дома у руїни, а ваше життя — на жах. Не обманюйтесь їх гуманітарною допомогою, крихтами, які вони пропонують, і організаціями, які закликані очистити обличчя колонізаторів та отруїти вас своєю отрутою. Припиніть міжусобиці, не здавайте колонізаторам свою країну і багатства. Зупиніть конфліктуючих зрадників, які заклопотані лише догоджанням своїм хазяям та збереженням своїх постів. Розпочніть роботу по встановленню Праведного Халіфату за методом пророцтва, який поверне владу Ісламу, як того бажає для вас Всевишній Аллах.

 

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір, Ємен
№ H.T.Y. 212
Середа, 26 Зуль-хиджа 1437 р.х.
28.09.2016 р.

Головне меню