Патріарх Раї закликає Іслам змінитися, відійти від життя і політики, а також підкоритися Західній культурі та світськості

Ліван
Друкарня

Патріарх Маронітської католицької церкви в Лівані Бешар Бутрос Раї виступив перед європейськими парламентаріями в Брюсселі з доповіддю «Наслідки близькосхідного конфлікту для християн і їх майбутнє».

В ході свого виступу патріарх поклав на Іслам відповідальність за загрозу, що нависла над християнами, і в закінченні свого виступу висунув ряд рекомендацій, назвавши їх «довгостроковим рішенням» і закликавши міжнародне співтовариство допомогти Ісламу здійснити ті кроки, які раніше здійснило християнство, а саме - відділення релігії від життя. Бутрос Раї «закликав Іслам» до наступного:

А) звільнитися від фундаменталізму і не звертатися до принципів шаріату, який, на його думку, «вийшов за рамки коранічного послання».

Б) увійти в сучасний світ з «позитивним обличчям» і бути відкритим по відношенню до цінностей глобалізації, існуючим заради розвитку всіх держав.

В) прийняти і втілити Загальну декларацію прав людини з метою забезпечення добробуту всіх громадян країни, не допускаючи расової та релігійної відмінності, а також виявляти повагу до кожної людини (Ліванське національне інформагентство «NNA» - 28.04.2016).

Навіть якщо промова, з якою виступив патріарх Бешар Бутрос Раї, хоч і виглядає виголошеною у «повчально-бережливому» тоні, однак вона вказує на те, що патріарх, по суті, вкрай зухвалий у відношенні до Ісламу і принижує мусульман. Він дозволив собі «наставляти» Іслам, видаючи себе і міжнародне співтовариство за його «хранителів» і виставляючи Іслам в образі жалюгідного жебрака, який потребує допомоги оточуючих для того, щоб знайти «повагу» і «зрілість». Так хто ж уповноважений допомогти Ісламу? Міжнародне співтовариство, представлене європейськими парламентаріями, перед якими виступив патріарх, і західні держави, що жодного дня не припиняють ворожості і війни по відношенню до Ісламу і мусульман?!

Шановний патріарху, Іслам не потребує будь-чиєї допомоги. Іслам - це релігія Всемогутнього Аллаха, послана для того, щоб допомогти людям, у якості вірного шляху з темряви до світла. А міжнародне співтовариство, до якого Ви звертаєтеся, саме потребує допомоги Ісламу, в його керівництві і його законах. Аллах звертається до вас у Своїй Книзі, називаючи вас «людьми Писання»:

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَاءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيرًا مِمَّا كُنْتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ قَدْ جَاءَكُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُبِينٌ * يَهْدِي بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلَامِ وَيُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ

«О люди Писання! До вас з'явився Наш Посланник, який роз'яснює вам багато чого з того, що ви приховуєте з Писання, і утримується від багатьох чинників. Прийшли до вас від Аллаха світло (Мухаммад) і ясне Писання. За допомогою нього Аллах веде по шляхах смиру віту тих, хто прагне здобути Його вдоволення. Він виводить їх за Своїм рішенням з темряв до світла і наставляє їх на прямий шлях»(05: 15,16)

Таким чином, Він наставляє Вас на прямий шлях, а не Ви Його! Поряд з цим, те, чого сьогодні потребують мусульмани, а не Іслам, - це відновлення їх ісламського способу життя і відновлення втілення ісламських законів для того, щоб вийти з тривалого занепадницького стану і вивести Вас і решту людства з гніту капіталістичної цивілізації, її глобалізації і міжнародних законів.

 Що стосується Вашого заклику відокремити Іслам від політики, то це відбувається не через ваше переживання за Іслам або його носіїв, а через спроби підмінити, спотворити Іслам і покінчити з його правом, а також через прагнення підкорити Іслам західній секуляристській культурі, яка раніше розгромила християнство.

Іслам, шановний патріарху, - це повноцінна культура, яка несе всеосяжну систему для життя, суспільства і держави, і згодні Ви з цим чи ні - не має значення. Аллах сказав:

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِكُلِّ شَيْءٍ

«Ми послали тобі Писання для роз’яснення всілякої речі» (16:89)

Що стосується політики, то це – справа всіх пророків, посланих до людей у якості керівництва. Пророк ﷺ сказав: «Іудеями правили пророки, і щоразу коли помирав один пророк, його замінював інший. А після мене не буде пророків, але будуть правителі (халіфи), і їх буде багато» (Муслім, Бухарі).

Також Аллах, звертаючись до Свого Посланника Давуда (а.с.), сказав:

يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُمْ بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ

«О Давуд (Давід)! Воістину, Ми призначили тебе намісником на землі. Суди ж людей по справедливості»(38:26)

Вам, шановний патріарху, відомо про те, що пророк Давуд (а.с.) і його син Сулейман (а.с.) були правителями держави, де над жителями застосовувався шаріат, посланий посланнику Аллаха Мусі (а.с.), якому Аллах послав Письмо - Тору. Ваша церква досі спирається на деякі частини цього Писання в Біблії під назвою Старий Завіт. Якщо церква вирішила відокремити релігію від життя через її фіаско перед філософами Епохи Просвітництва і секуляризму, то це - її справа. А у Ісламу - своя справа. Зрозумійте і Ви і Захід, де ви звернулися до європейських парламентаріїв, що Іслам - це релігія Аллаха до Дня Воскресіння, яка не схожа і не наслідує ані вашу церкву, ані інші релігії і конфесії. Іслам височить над усіма, і ніхто - над ним. Він ніколи не здасться ані перед філософом, ані перед законодавцем, як і не складе зброю перед будь-якими принципами людської законотворчості!

Коли Ви, шановний патріарху, закликаєте Іслам «звільнитися від фундаменталізму», а це ясно вказує на те, що Ви ототожнюєте його з Ісламом, то відповідно, Ваші безперервні нападки на фундаменталізм насправді становлять з себе нападки на Іслам!

Далі, найнебезпечнішим і найогиднішим Вашим закликом до Ісламу є заклик відмовитися від Шаріату, де Ви намагаєтеся нав'язати нам те, що Ісламський Шаріат «вийшов за рамки коранічного послання»! Таким чином, Ви навчаєте нас тому, що «відповідає» Корану, а що «переступає» його, немов Коран вручений Вам на збереження, а Ви бережете його і наставляєте мусульман в тому, як його читати і як втілювати! Тоді, шановний патріарху, дозвольте навчити Вас деяким обставинам з нашого Шаріату.

 Ісламський шаріат - не результат законотворчості людей, сподвижників, муджтахідів, знавців ісламського права або інших. В Ісламі, на відміну від християнства, немає релігійного інституту або ж духовного верховенства, що дозволяє собі законотворчість, поправки, реформи, підміни або спотворення! Насправді, Іслам засуджує послідовників попередніх релігій за їх спотворення релігії Аллаха, за те, що вони забороняли або дозволяли що-небудь на свій розсуд. Аллах сказав:

فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَكْسِبُونَ

«Горе тим, які пишуть Писання власними руками, а потім кажуть: «Це від Аллаха», - щоб купити за це нікчемну ціну. Горе їм за те, що написали їх руки! Горе їм за те, що вони придбавають!» (02:79),

وَلاَ تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَـذَا حَلاَلٌ وَهَـذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُواْ عَلَى اللّهِ الْكَذِبَ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللّهِ الْكَذِبَ لاَ يُفْلِحُونَ

«Не вимовляйте своїми вустами брехню, стверджуючи, що це – дозволено, а те – заборонено, і не зводьте наклеп на Аллаха. Воістину, не досягнуть успіху ті, хто зводить наклеп на Аллаха» (16:116)

Ісламський Шаріат - це зведення законів, витягнутих мусульманськими муджтахідами (знавцями іджтіхаду) з текстів одкровення Господа - Корану і Сунни Посланника ﷺ, тобто знавці ісламського права і муджтахіди не внесли і не вносять від себе нічого в цьому процесі. Що стосується іджтіхаду в нашій ісламській культурі, то це не означає, що муджтахіди винаходять закони і що Шаріат - це дітище їх думок. Точне визначення іджтіхаду - це докладати зусилля в розумінні законів Шаріату з його докладних доказів. Тобто це означає докласти всіх можливих зусиль для того, щоб детально зрозуміти звернення Аллаха в Корані і Сунні для подальшого виведення шаріатського закону з цього звернення. Аллах Тааля сказав у благородному Корані:

ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلَى شَرِيعَةٍ مِّنَ الْأَمْرِ فَاتَّبِعْهَا وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاء الَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ

«Потім Ми наставили тебе на шлях із повеління. Йди по ньому і не потурай бажанням тих, які не володіють знанням»(45:18)

Так краще Вам відкинути своє жало, перестати нав'язувати нам теорію «відділення Шаріату від Корану» і залишити справу виведення шаріатських законів знавцям цієї справи.
Що стосується Вашого заклику «бути відкритим по відношенню до цінностей глобалізації», то ця глобалізація - воістину, зло, що поширюється по землі, і біда, яка спіткала людство сьогодні. Це - система, яка не зупиняється перед будь-якими межами, політичними системами або законами і поневолює держави всього світу, підпорядковуючи їх одному економічному законодавцю - капіталістичній системі під егідою «Світової організації торгівлі» (СОТ). Так, велика риба поглинає дрібну, і, в підсумку, багатства всього людства зосередяться в руках жменьки людей, що не перевищують одного відсотка населення землі. Глобалізація, шановний патріарху, робить економіку і багатства вразливих народів, а серед них - і ваш ліванський народ, об'єктом грабунку великих корпорацій, що належать США. Маючи на увазі глобалізацію, чи не перед нею Ви закликаєте Іслам здатися і не в ній Ви закликаєте його розчинитися?!

А якщо Ви під словом «глобалізація» маєте на увазі не класичний сенс, а трансформацію людства в єдиний звід переконань і понять, цінностей і законів, що по-вашому, безсумнівно, буде засновано на західній культурі - а ви ясно продемонстрували це, закликавши Іслам «прийняти і втілити Загальну декларацію прав людини», - то це - явний заклик стерти Іслам, який сам по собі є відмінною культурою, і розчинити його в західних культуроутворювальних системах. Звичайно ж, такий заклик - аж ніяк не заклик щирої людини, яка дорожить Ісламом і мусульманами щиру людину, патріарху!

Потім, шановний патріарху, хіба Ви не ризикуєте, закликаючи Іслам перед європейськими парламентаріями «розчинитися» в процесі західної культурної глобалізації, викликати обурення слухачів, серед яких є делегати, що видали книги і статті і б'ють тривогу навколо «чудовиська глобалізації», яке не залишить жодному народу ні особливості, ні святості, ні незалежної індивідуальності?!

Ми обіцяємо Вам, патріарху, про те, що західна культурна глобалізація не досягне своєї мети, а ісламська культура, завжди виступала в якості непримиренного конкурента західної культури, готова зайняти її місце і відправить її в історію зовсім скоро, з дозволу Аллаха. Так краще б Вам не паплюжити своє ім'я і обмежитися своєю маронітською паствою, а не вчити мусульман їх релігії і наставляти їх.

У завершення ми приводимо слова Аллаха Тааля:

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْكِتَابِ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَكَفَّرْنَا عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَأَدْخَلْنَاهُمْ جَنَّاتِ النَّعِيمِ * وَلَوْ أَنَّهُمْ أَقَامُوا التَّوْرَاةَ وَالْإِنْجِيلَ وَمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَأَكَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَمِنْ تَحْتِ أَرْجُلِهِمْ مِنْهُمْ أُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌ وَكَثِيرٌ مِنْهُمْ سَاءَ مَا يَعْمَلُونَ

«Якби люди Писання увірували і налякалися, то Ми пробачили б їм злодіяння і ввели б їх у сади блаженства. Якби вони керувалися Тауратом (Торою), Інджілем (Євангелієм) і тим, що було послано їм від їх Господа, то вони харчувалися б тим, що над ними, і тим, що у них під ногами. Серед них є помірний народ (праведники, що увірували в Пророка Мухаммада), але погано те, що роблять багато з них» (05:65,66)

Хізб ут-Тахрір Ліван
22 Раджаб 1437
29.04.2016

Головне меню