Поширення коронавірусу підтверджує потребу людства у правителях, як звертались би до Аллаха по допомогу і сприяли людям

Пакистан
Друкарня

Коронавірус (COVID-19) відносно швидко поширився у Пакистані тому, що інфіковані знаходяться серед людей, не знаючи про свою хворобу, і тому, що часто симптоми вірусу проявляються досить пізно.

Більшість людей, заражених вірусом, переносить легку форму хвороби і може повністю перехворіти. Лише мала частина інфікованих переносить складну форму, при якій розвиваються хвороби легенів, і такі люди потребують серйозної медичної допомоги у лікарні.

Враховуючи всезагальний страх перед пандемією вірусу, треба у терміновому порядку вжити ефективні заходи, щоб запобігти паніці і необґрунтованого використання медичних послуг, а також усунути довгостроковий психічний тиск на людей, що може знизити імунітет проти захворювання. Мусульманські правителі повинні надати чиновникам, ЗМІ та вченим директиви, щоб ті концентрували увагу людей на ісламських концепціях, які виховують у суспільстві терпіння при будь-яких випробуваннях. Треба скеровувати мусульман до молитви за полегшенням і порятунком, нагадуючи, що за будь-яке випробування Аллах винагородить мусульманина у Майбутньому житті. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَا يُصِيبُ الْمُسْلِمَ مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حُزْنٍ وَلاَ أَذًى وَلاَ غَمٍّ حَتَّى الشَّوْكَةِ يُشَاكُهَا إِلاَّ كَفَّرَ اللَّهُ بِهَا مِنْ خَطَايَاهُ

«Що б не спіткало мусульманина, будь то втома, хвороба, тривога, сум, неприємність, скорбота і навіть укол колючки, Аллах неодмінно пробачить йому за це що-небудь із гріхів» (Бухарі).

Мусульмани повинні пам’ятати, що істинна причина смерті — це кінець строку життя (аджаль), який предопределений Аллахом, тоді як грип, тиф, малярія і коронавірус — це лише положення, в яких людину спіткає смерть.

При усьому цьому режим продовжує нехтувати запобіганням поширення коронавірусу, завдаючи шкоди населенню. Пакистанська влада затримала уражених, які повернулись із Ірану, в одному місці зі здоровими, а потім відпустила їх усіх, дозволивши повернутись у свої дома по усьому Пакистану, що різко збільшило поширення хвороби. Більше того, не засвоївши урок, режим досі нічого не вжив для того, щоб відокремити хворих від здорових. Влада повинна вжити ефективних заходів обережності, коли існує загроза здоров’ю людей. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ

«Не завдавай шкоди ані собі, ані іншим» (Ібн Маджа).

Також він ﷺ сказав:

لاَ تُورِدُوا المُمْرِضَ عَلَى المُصِحِّ

«Не пускайте хворого до здорового» (Бухарі).

Таким чином, мусульмани повинні стежити за тим, щоб уражені були відокремлені від здорових, і приділяти особливу увагу людям зі слабким імунітетом, літнім людям чи людям з вже існуючими легеневими захворюваннями.

Під час пандемії стала очевидною повна поразка застосовуваної у Пакистані капіталістичної системи охорони здоров’я. У нинішніх реаліях режим зосередився на тому, щоб витрачати лев’ячу частку бюджету на лихварські борги, а не на турботу про людей, працюючих у таких сферах, як охорона здоров’я. Колонізатор подбав про те, щоб Пакистан ніколи не розвивав промисловість, включаючи медичне устаткування. І на дану мить країна не може виробляти вкрай необхідний апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

فَالإِمَامُ رَاعٍ وَهْوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Правитель є пастирем, який несе відповідальність за свою паству» (Бухари).

Зі зникненням Халіфату мусульмани стали подібно сиротам, у яких немає дбайливого опікуна. У ці тривожні часи ми повинні звертатись до Аллаха по допомогу і порятунок, просити зцілення для наших хворих і можливості встановити Халіфат, який був втрачений 28 Раджаба 1441 року хіджри, тобто рівно 99 років назад. Мусульмани повинні прагнути до відновлення влади Ісламу, щоб отримати вдоволення Аллаха, а також виправити нинішнє положення.

 


Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Пакистані
№ 50/1441
Неділя, 27 Раджаба 1441 р.х.
22.03.2020 р.

Головне меню