Ісламська Умма — єдина Умма, бачення Місяця Рамадан єдино для усієї Умми

Пакистан
Друкарня

Сказав Посланець ﷺ:

صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وَأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِه فَإِنْ غُبِّيَ عَلَيْكُمْ فَأَكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلاثِينَ

«Постіться, побачивши його, і припиняйте поститись, побачивши його, а якщо ж він буде прихований від вас, до доведіть число (днів) місяця Шабан до тридцяти» (Бухарі).

Посланець Аллаха ﷺ велів усім мусульманам, де б вони не знаходились, починати пост в Рамадан тоді, коли молодий Місяць буде видно. Передається від Ібн бн Аббаса наступне: «Одного разу до Пророка ﷺ прийшов бедуїн і сказав: «Я бачив Місяць!» (мається на увазі молодий Місяць місяця Рамадан). На що Пророк ﷺ спитав:

أَتَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ

«Чи свідчиш ти, що немає нікого більш гідного поклоніння, окрім Аллаха?».Той відповів: «Так». Він ﷺ спитав:

أَتَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ

«Чи свідчиш ти, що Мухаммад — Посланець Аллаха?». Той відповів: «Так». Тоді  Пророк ﷺ сказав:

يَا بِلَالُ أَذِّنْ فِي النَّاسِ أَنْ يَصُومُوا غَدًا

«Білял! Об’яви людям про те, що вони повинні починати поститися завтра»(аль-Хакім).

Таким чином, якщо хто-небудь із мусульман у якому б то не було куточку світу побачив молодий Місяць місяця Рамадан, уся Умма повинна починати пост. Неможна порівнювати початок Рамадану з часом намазу, бо це зовсім два різних питання. Часи намазів відрізняються від регіону до регіону через розташування сонця, у той час як обов’язковість почати поститься для Умми у місяць Рамадан прив’язана до бачення Місяця в одному із регіонів світу.

О, мусульмани Пакистану, зокрема — вчені! У зв’язку з відсутністю Халіфату у нашому житті нинішні правителі ставляться недбало до питання бачення Місяця, що породжує розділення між нами, і це відбувається, незважаючи на те, що є гріхом починати поститися у різні дні. Те ж саме обстоїть і з завершенням місяця Рамадан.

Тому є ваджибом для мусульман опиратися на щирих із їх числа у визначенні початку Рамадану, у тому числі — опиратися і на тих, хто веде діяльність по встановленню Другого Праведного Халіфату. Сьогодні носії заклику присутні в усьому мусульманському світі, починаючи від Індонезії і закінчуючи Магрібом.

Ми закликаємо вас докласти максимум зусиль у спостереженні за новим Місяцем місяця Рамадан. Поява Місяця можлива 5 травня 2019 р., що відповідає 29 Шабана 1440р.х. Якщо хто-небудь із мусульман побачить новий Місяць, нехай відправить достовірне повідомлення через WhatsApp на номер +90-531-814-7385 бо на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

شَهۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِيٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدٗى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَٰتٖ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ ٱلشَّهۡرَ فَلۡيَصُمۡهُ

«У місяць Рамадан був ниспосланий Коран — вірне керівництво для людей, ясні докази із вірного керівництва і розрізнення. Той із вас, кого застане цей місяць, повинен поститись» (2:185).


Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Пакистані
№ 51/1440
Субота, 21 Шабана 1440 р.х.
27.04.2019 р.

Головне меню