Суперечки мусульман відносно завершення посту. Суперечки у самому баченні Місяця або ж у чомусь іншому?

Туніс
Друкарня

Ввечері 03.06.2019 муфтій Тунісу виступив, щоб об’явити, що Місяць місяця Шавваль було неможливо побачити, тому вівторок є продовженням місяця Рамадан.

Звідси виникає питання: чи дійсно неможливо було побачити новий Місяць? Проте дійсність є такою,що багато мусульман, які заслуговують на довіру, побачили новий Місяць, при цьому це трапилось у різних мусульманських країнах. У результаті у дійсності вівторок був днем Ураза-Байраму(Ід аль-Фітр).

О, мусульмани! Правду неможливо приховати, адже Посланець ﷺ сказав:

صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وَأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِهِ فَإِنْ غُمَّ عَلَيْكُمْ فَأَكْمِلُوا الْعِدَّةَ ثَلَاثِينَ

«Починайте поститись, коли побачите його (Місяць), і закінчуйте поститись, коли побачите його (Місяць). Якщо ж він (Місяць) буде прихований від вас (з причини хмарності), то відрахуйте  30-ий день».

Фрази «Починайте поститись … і закінчуйте поститись …» є зверненням до усіх мусульман. При цьому немає різниці, живуть мусульмани у Тунісі, Марокко, Алжирі, Мавританії, Індонезії, Туреччині, Єгипті … Адже бачення Місяця місяців Рамадан чи Шавваль приймається від будь-якого мусульманина, який свідчить «لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ», і це зобов’язує решту інших почати пост або завершити його. І тут немає значення, у якій країні він проживає, адже той, хто побачив Місяць, стає доводом, і його свідчення приймається, а ті, хто не бачив, — їх думка не береться у розрахунок. Приводиться від Ібн Аббаса:

جَاءَ أَعْرَابِيٌّ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ إِنِّي رَأَيْتُ الْهِلَالَ فَقَالَ أَتَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ قَالَ نَعَمْ قَالَ أَتَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ قَالَ نَعَمْ قَالَ يَا بِلَالُ أَذِّنْ فِي النَّاسِ أَنْ يَصُومُوا غَدًا

«Один бедуїн прийшов до Пророка ﷺ і сказав: «Я бачив молодий Місяць (тобто новий Місяць місяця Рамадан)». На що Пророк ﷺ спитав:«Чи свідчиш ти, що немає нікого гідного поклоніння, окрім Аллаха?». Той відповів: «Так». Він ﷺ спитав:«Чи свідчиш ти, що Мухаммад — Посланець Аллаха?». Той відповів: «Так». Тоді Пророк ﷺ сказав:«Білял! Об’яви людям про те, що вони повинні почати поститися завтра»(Хакім).

Приводиться від Абдуллаха ібн Умара:

تَرَاءَى النَّاسُ الْهِلاَلَ فَأَخْبَرْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنِّي رَأَيْتُهُ فَصَامَهُ وَأَمَرَ النَّاسَ بِصِيَامِهِ

«Люди зібрались, щоб постаратися побачити Місяць. Коли я побачив його, то повідомив Посланцю Аллаха ﷺпро це, і тоді він ﷺ велів людям почати поститися» (Абу Дауд).

Немає основи тому, що свідчення мусульманина в одній країні більше переважне свідчення мусульманина в іншій, а встановлені кордони у землях мусульман з боку невірних навіть не беруться до уваги.

Таким чином, якщо в одній місцевості мусульмани побачили Місяць місяця Рамадан, то усі мусульмани повинні почати пост, навіть якщо в іншій місцевості чи країні люди не побачили Місяць. Таке положення загальновідомо у малакітському мазхабів від Імама Маліка. Так Ібн Абд аль-Барр у свої книзі «Аль-Істізкар» пише, що Ібн аль-Касім та єгиптяни передають від Імама Маліка таке рішення. Тому правильна думка у малікітів полягає у тому, що як тільки буде бачення Місяця Рамадану і Шавваля в одній із територій її жителями, то решта територій повинні як почати пост, так і закінчити його разом з тими, хто побачив Місяць. І якщо така думка є правильною у малікітському мазхабів, то як можновладці та муфтій можуть цьому суперечити? Але ж вони скрізь заявляють, що невідступно слідують по стовпам малікітського мазхабу.

О, народ Тунісу! Істина більш гідна, щоб їй слідувати, і ви це чудово знаєте! Що стосується держав шкоди (які з’явились після підписання угоди Сайкс–Піко), то вони не упустять можливості втрутитись у ваші справи, вони вже передали наші землі у руки ворогів, а тепер втручаються у ваше поклоніння. Ці псевдоправителі співпрацюють з іншими в усіх гріхах і злочинах. Вони ведуть діяльність по розчленуванню Умми, по вашому роз’єднанню, вони псують ваше життя, втручаються у ваше поклоніння. Ви бачите, як вони віддаляються від Ісламу, від його законів, використовують придворних вчених для видання вигідних фетв.

О, мусульмани! Ваш пост — це ваше поклоніння. Ваше розговіння по завершенню посту — це ваше поклоніння. Більше того, усе ваше життя — поклоніння Всевишньому Аллаху. Пам’ятайте, що ви предстанете перед Аллахом і будете запитані за усе, у тому числі — і за підкорення нікчемним правителям, які віддалились від вашої релігії і роз’єднали ваші крани.

Знайте, що немає підкорення тому, що веде до непослуху Аллаху. Для вас є ваджибом виконувати ваші поклоніння досконало, проте це можливо лише при наявності правління Ісламу у виді Другого Праведного Халіфату. Саме Халіфат об’єднає мусульман в одну державу, саме під його правлінням мусульмани будуть одночасно починати і закінчувати пост. Саме він піднесе мусульман у цьому і Наступному світах.

وَلِلَّهِ ٱلۡعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِۦ وَلِلۡمُؤۡمِنِينَ وَلَٰكِنَّ ٱلۡمُنَٰفِقِينَ لَا يَعۡلَمُونَ

«Могутність притаманна Аллаху, Його Посланцю і віруючим, але лицеміри не знають цього» (63:8).

 

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір у Тунісі
№ 29/ 1440
Вівторок, 1 Шавваля 1440р.х.
04.06.2019 р.

Головне меню