Неприпустимо вилучати газети та затуляти роти без рішення суду

Судан
Друкарня

Починаючи з двадцять шостого числа листопада 2017 року і до дати написання цього прес-релізу служби безпеки Судану переслідують деякі видання для вилучення газет.

На конфіскації наразились такі газетні видання, як «Ахіруль-Лахза», «Ат-Тайяр», «Аль-Джаріда» та «Аль-Ватан», яким представники служб безпеки так і не пояснили причини конфіскації і не пояснили того порушення, яке могло б стати підґрунтям для такого обходження. Таким чином, служби безпеки надали собі повноваження прокурора та судді, присудивши подібне покарання, що не допускається по закону і вважається порушенням вигаданої конституції держави. Така поведінка викликала у людей страх, зобразивши образ мафіозної політики та закону джунглів.

У результаті цієї конфіскації газетні видання втрачають величезні купи грошей, і вона робить марними зусилля редакторів, письменників та публіцистів. По усій видимості, саме цього добивається правлячий режим за допомогою такої поведінки, щоб вони не сміли говорити та публікувати правду, а навпаки, підкорились брехні.

У відношенні даного питання Ісламська держава Халіфат, яка дотримується Книги Аллаха, Сунни Його Посланця ﷺ і того, на що вони вказують, буде діяти наступним чином:

По-перше, держава не має права шантажувати кого-небудь і повновладно розпоряджатись ким-небудь,оскільки держава, у своїй основі є служителем Умми та виконавцем справедливого законодавства Всевишнього Аллаха. Держава повинна вислуховувати поради і з відкритим серцем приймати звіт на основі Ісламу. Це так, тому що Пророк ﷺ сказав:

أَفْضَلُ الْجِهَادِ كَلِمَةُ حَقٍّ عِنْدَ سُلْطَانٍ جَائِرٍ

«Найкращий джихад — справедливе слово, сказане перед деспотичним правителем».

По-друге, ніхто не повинен бути покараний без судового процесу та винесення постанови суду. Згідно статті №13 загальних законів у проекті конституції Халіфату за методом пророцтва, яку прийняла в основу своєї діяльності ісламська партія «Хізб ут-Тахрір», «будь-яка особа залишається невинною доти, доки не буде доведена її провина. Ніхто не може бути підданий покаранню без судового вироку. Відносно усіх заборонені будь-якого роду тортури. Ті ж, хто робить це, караються».

По-третє, держава повинна забезпечувати права громадян і не брати у них нічого без права. Держава не повинна вчиняти так, як робить вигаданий людиною режим Судану та інші правлячі режими у світі. Вилучення газет після їх друку та видання вважається поїданням майна людей не по праву та нанесенням шкоди, що відкидається Ісламом. Той, хто коїть такі заборонені дії повинен притягуватись до відповідальності та понести покарання. Посланець Аллаха ﷺ говорив:

لا ضَرَرَ وَلا ضِرَارَ

«Ні шкідництву та збитку».

Ісламська партія «Хізб ут-Тахрір» у Судані застерігає уряд від подібних свавільних заходів по придушенню гласності, сподіваючись на здоровий глузд та прислухування до назидання можновладців. Неможна віднімати законні права на інформованість, затуляти роти та приховувати істину. В історії був фараон, який відкрито вбивав дітей та спричиняв безчинства у відношенні жінок, щоб не народився той, хто покінчить з його сваволею та скине його владу. Проте, незважаючи на це, його ж вихованець — пророк Муса (а.с.)— повстав проти нього та зруйнував його правління.

Ісламська політична партія «Хізб ут-Тахрір» звертається д Ісламської Умми з закликом до вимоги звіту з правлячого режиму у Судані та поверненню прав їх законним володарям. Більше того, Хізб ут-Тахрір закликає усіх мусульман долучитись до діяльності по кардинальному зміненню, яку веде ця ісламська політична партія шляхом встановлення Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва. Адже лише така держава, яку Всевишній Аллах та Його Посланець ﷺ обіцяли людству, зможе бути гарантом справедливості та благополуччя в усьому світі. Всевишній Аллах говорить:

لِمِثْلِ هَذَا فَلْيَعْمَلْ الْعَامِلُونَ

«Заради такого нехай стараються сумлінні!» (37:61).


Ібрахім Усман (Абу Халиль)
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір у Судані
17 Рабі уль-авваль 1439 р.х.
05.12.2017 р.

Головне меню