Хізб ут-Тахрір завершив кампанію по проблемі поширення наркотиків в Судані

Судан
Друкарня

На початку місяця Раджаб 1444 року хіджри Хізб ут-Тахрір в Судані провів прес-конференцію в інформаційному агентстві SUNA в Хартумі, яка ознаменувала початок потужної кампанії, скерованої проти проблеми наркотиків, які усе більше поширюються в країні і спричиняють руйнівний вплив на суспільство, особливо на молоде покоління.

Поширення наркотиків — це не проголошена війна проти мусульман, зокрема народу Судану, з метою стерти з лиця землі ціле покоління. Цим самим колонізатор хоче не допустити повернення Праведного Халіфату за методом пророцтва. Наркотики, як в натуральній, так і в хімічний частині, становлять велику небезпеку для молоді. Уражаючи, у першу чергу, найдорогоцінніше, що є у людини — розум, який грає ключову роль у виконанні доручень Аллаха, Захід руйнує життя людини. В новому звіті ООН говориться, що регулярне вживання каннабіса, яке помітно зросло в результаті того, що деякі регіони, в тому числі окремі штати США, легалізували його вживання, спричинило, аналогічно заходам карантину зв’язаним з COVID-19, зворотний ефект, збільшивши ризики депресії і самогубств.

Управління ООН по наркотикам і злочинності заявило в своїй щорічній доповіді, що каннабіс довгий час є найбільш вживаним наркотиком у світі, і сьогодні його поширення на ринку набирає силу через вміст в каннабісі тетрагідроканнабінолу (ТГК). Різні штати США легалізували вживання каннабісу в немедичних цілях, починаючи з Вашингтону і Колорадо в 2012 році, потім Уругвай легалізував його его в 2013 році, як і Канада в 2018 році. Інші країни вжили аналогічні кроки, але у звіті основна увага приділялась цим трьом країнам. Згідно звіту Управління ООН по наркотикам і злочинності, розташованого у Відні, «легалізація вживання каннабісу, по-видимому, прискорила ріст зареєстрованого щоденного вживання наркотиків».

В нещодавніх міжнародних звітах вказувалось, щоб обсяг світової торгівлі забороненими наркотиками і препаратами складає 800 мільярдів доларів щорічно, що перевищує суму бюджетів десятків країн, які розвиваються, і бідних країн. Ця цифра охоплює тільки те, що відстежувалось, тобто не більше третини фактичного розміру нелегального ринку, не говорячи вже про те, що воно навіть не мало на увазі включення п’янких речовин, які не класифікуються на міжнародному рівні як заборонені наркотики, таких як гашиш і опіум. В репортажі аль-Джазіри говориться, що винний магнат Пьєр Кастель, який виснажує Африку і володіє найбільшими виноградниками у Франції, розширив виноробну промисловість і плантації сахарної тростини для виробництва етанолу приблизно в 21 африканській країні. Звіти всесвітніх медичних закладів свідчать про те, що більше одного мільярда людей щорічно вживають наркотики або стають залежними. Молоді люди складають більшість жертв цього лиха, яке щорічно обходиться країнам більше аніж в 150 мільйонів доларів які виділяються на програми лікування і роз’яснення небезпеки наркозалежності.

Наркотики — це речовини, які негативно впливають на розум і тіло людини, притупляють свідомість, вводять в несвідомий стан і викликають у людини галюцинації. Вони діляться на два типи: перший тип — натуральні (рослинні), як гашиш, опіум, тютюн і галюциногенні гриби. Другий тип — ненатуральні (синтетичні), як героїн, кокаїн та ін. Наркотики містять натуральні інгредієнти, хімічні елементи і галюциногенні речовини, які викликають звикання за рахунок їх впливу на функції організму і нервову систему. Наприклад, наркотичні сполуки, такі як, морфін, марихуана, мак, тютюн і конопля, як випускаються у виді таблеток, ін’єкцій, порошку, поштових марок і суміші. Наркотик викликає спазми і порушує здатність нервових клітин функціонувати протягом певного періоду часу. Якщо доза перевищує крайню межу, якій організм здатен чинити опір, це приводить до миттєвої смерті. Наркотики негативно впливають на усі сторони життя і на здоров’я людини. До наслідків вживання наркотиків відносяться такі симптоми як втрата апетиту, слабкість, відсутність активності і імунодефіцит, на додаток до судом і труднощів в дикції. А також такі розлади, як респіраторні захворювання, руйнування і збільшення печінки, порушення роботи травної системи, розлад нервових клітин головного мозку, погіршення роботи пам’яті і органів чуття. Вживання цих отрут викликає порушення сердечного ритму і впливає на емоційний стан, викликаючи перепади настрою і роблячи людину замкненою і ізольованою, а також вводячи її в стан депресії, суму і нервозності, що приводить до багатьом психічним захворюванням.

Хізб ут-Тахрір, усвідомлюючи свою велику відповідальність за стан суспільства і виправлення людей, не упускає можливості зламати змови і схеми невірних проти Умми. Тому він звертається на основі великого Ісламу до суданському народу. Хізб показує, яку позицію необхідно займати і роз’яснює відповідальність по боротьбі з наркотиками, яка лежить на плечах суспільства. Люди повинні вийти із стану апатії і зайняти тверду позицію на основі Ісламу. Вони повинні побачити милість, яка міститься в Ісламі, і високі поняття, здатні викоренити це нове явище. Ісламський народ повинен прагнути до світовому лідерству і створенню Праведного Халіфату з методом пророцтва.

В ході кампанії були організовані публічні виступи, бесіди в мечетях, візити до офіційних осіб, семінар для молоді, п’ятничні проповіді та інші заходи. Хізб ут-Тахрір докладає усіх зусиль і використовує усіх можливих засобів, які наближають Умму до встановленню своєї держави. Наша кампанія справила велике враження на людей і показала їм важливі істини. Вона мотивує до невідкладної діяльності по відродженню Умми і не дозволяє покладатись на беззаконників, спонукаючи вживати кроки на шляху до великої слави. Ісламська Умма — це єдина Умма, і вона вихована на живій акиді; так що вона легко встає на той шлях, який вказує їй Іслам. Умма вже шукає того, хто візьме її за руку і поведе до порятунку від зла беззаконників, які не виступають належним чином проти наркоманії і впадають в зрадництво.

Кампанія також показала масштаби відповідальності носіїв заклику, і що в заклику у них немає помічника, окрім великого Ісламу. Головна мета — щире вивчення Ісламу, і порятунок Умми на основі цієї релігії. Кампанія проти наркотиків показала, що Хізб ут-Тахрір є ідеологічною партією, мислить глибоко і спонукає мислити Умму. Він знає, як вирішити проблеми суспільства в Халіфаті. І він знає, що цінності Умми як і раніше чисті і тому мусульмани нададуть підтримку у вирішенні проблем.

Ця кампанія продемонструвала, що носії заклику відрізняються тим, що відповіли на заклик Господа світів, який говорить:

وَلۡتَكُن مِّنكُمۡ أُمَّةٞ يَدۡعُونَ إِلَى ٱلۡخَيۡرِ وَيَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِۚ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ

«Нехай серед вас буде група людей, які будуть закликати до добру, наказувати схвалюване і забороняти засуджуване. Саме вони виявляться тими, хто набув успіху» (3:104).

Вони не упускають блага і не відмовляються від роботи, як наближає Умму до відновленню ісламського образу життя, щоб не опинитись серед тих, хто бездіяльний, як звичайні мусульмани, які чекають допомоги від інших. Цей шлях довгий і нелегкий, але, по ньому веде сам Аллах. І тільки вставши на цей шлях, ми очистимо свою совість перед Аллахом. Відмова ж означає – взяття на себе гріха. Вже давно ясно, що порятунок Умми тільки у встановленні Халіфату. Це єдиний шлях захистити Умму від зла ворогів, які не припиняють здійснювати спроби зіпсувати мусульман. Хізб ут-Тахрір підняв факел, щоб осяяти шлях для Умми. Аллах говорить:

لَا يَسۡتَوِي مِنكُم مَّنۡ أَنفَقَ مِن قَبۡلِ ٱلۡفَتۡحِ وَقَٰتَلَۚ أُوْلَٰٓئِكَ أَعۡظَمُ دَرَجَةٗ مِّنَ ٱلَّذِينَ أَنفَقُواْ مِنۢ بَعۡدُ وَقَٰتَلُواْۚ وَكُلّٗا وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلۡحُسۡنَىٰۚ

«Не зрівняються люди з тими із вас, хто витрачав і бився до перемоги над Меккою. Ці вище ступенем, аніж ті, які витрачали і бились після цього. Але кожному із них Аллах обіцяв найкраще» (57:10).

Ворог замислює і будує плани. І це вимагає негайної дії згідно з темпами задумів. Необхідно спонукати Умму до роботи разом зі згуртуванням, щоб дати гідну відсіч і не уступити ворогам. Більше того, потрясіння, які повторюються, корисні для Умми, якщо їх правильно використовувати в своїх інтересах, проголошуючи істину і спростовуючи брехню. Робота в групі заклику вимагає настирливості і великого терпіння. Давайте ж будемо рішучими. І тільки після того, як ми побачимо, що Умма готова до протистояння, ми зірвемо плоди: згуртування підійде до етапу, коли требу буде взяти на себе повну відповідальність вести людей до величі і слави, після встановлення Праведного Халіфату.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Шейх Мухаммад ас-Саммані — Ньяла, Судан
20 Шабан 1444 р.х.
12.03.2023 р.