Перемогти корупцію неможливо, коли правлячий режим сам корумпований

Кенія
Друкарня

Прес-реліз

Другий строк президента Кенії Ухуру Кеніата здригнувся низкою корупційних скандалів в різних міністерствах . П’ять обнародуваних мегакрупних скандалів свідчать про те, наскільки корупція проникла у вищі ешелони влади. Останній скандал був навколо розливу нафти в Кенійській трубопровідній компанії, під час якої трапився «виток» 11 млн. літрів нафти. Хоча боротьба Кеніата з корупцією і завойовує громадську підтримку,проте ми в Хізб ут-Тахрір хочемо згадати наступні моменти:

1) Несправедливо, коли державні чиновники, які взяли на себе обов’язок представляти громадські інтереси, конкурують між собою за привласнення громадських ресурсів. І це відбувається замість того, щоб вести діяльність по покращенню рівня життя простих людей.

2) Арешт високопосадових офіцерів є лише політичним вивертом, щоб обдурити народ і примусити його повірити в те, що війна з корупцією може бути виграна під затишком капіталістичної ідеології . Фактично більшість підозрюваних, яким в нещодавньому минулому було пред’явлено звинувачення, живуть вільно через «відсутність» доказів . Кенія прийняла капіталістичну ідеологію, але вона повна прагнень за будь-яку ціну накопичувати багатства усім доступними засобами, тому війна з корупцією ніколи не буде виграна під затишком капіталізму. Система капіталізму просякнута духом матеріального вдоволення як єдиного критерію в житті. Цей дух штовхає суспільство (особливо державних чиновників) утамувати свою пристрасть у накопиченні багатств через різного роду корупційні угоди.

3) Покінчити з корупцією серед державних чиновників можливо лише під затишком держави Халіфат, в якому будуть запроваджуватись закони Шаріату. Закони Шаріату чітко вказують, як держава повинна збирати і витрачати свої ресурси. Окрім того, Іслам наказав оцінити ступінь багатства державного службовця до вступу на посаду і після його уходу з посту. Будь-яке неприродне збільшення багатств правителя чи державного службовця тягне за собою конфіскацію з подальшою передачею в Байт уль-Маль. Тому ми хочемо нагадати, що тільки Другий Праведний Халіфат покладе край хабарам і незаконним придбанням в Кенії зокрема, і у світі — у цілому.

 

Шабан Муаллім
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір в Кенії
Понеділок, 3 Рабі уль-ахіра 1440 р.х.
10.12.2018 р.

Головне меню