Відкритий лист , ХТ Скандинавія, до міністра культури Беру Стідж Мюллера

Скандинавія
Друкарня

Бер Мюллер, у зв’язку з вашими заявами відносно форуму, присвяченому окупації Афганістану, проведення якого заплановано від егідою ХТ, відзначимо, що ваша реакція на повідомлення щодо проведення подібного форуму не примусили себе довго чекати та швидше нагадувала політичний пресинг, що зовсім не пасує для відповідальної особи.

Без яких-небудь поважних причин ви звертаєтесь до адміністрації королівської бібліотеки з проханням заборонити нам проведення даного форуму. Форум, як ми нагадуємо, має відкритий характер, на нього можуть прийти усі бажаючі та обговорити разом з нами роль скандинавських країн у справі окупації Афганістану.

 

Ваша реакція, воістину, викликає здивування. З одного боку, ви заявляєте щодо неможливості заборони проведення форуму, бо у Данії, за вашими словами,  «існує свобода у скликанні будь-яких спільнот, і королівська бібліотека не можу бути звинувачена у дискримінації легального громадського руху». У той же час, ви постійно підкреслюєте, що прохання, яке було вами передане до адміністрації королівської бібліотеки, виражає бажання «дізнатися щодо можливості повторного розглядання запиту на проведення форуму». Чи не називається це політичним тиском, мета якого – стати на заваді проведенню форуму без юридичних на те підстав, або йдеться все-таки про персональні амбіції та прагнення уподобитись колегам у їх не схвальному до Ісламу політичному курсі? Чи є це гідним для міністерства культури? Яку ж культуру представляють ті політики, які свідомо викривляють дійсність, вимагають протидіяти вільному обговоренню та обміну думками, не соромлячись проводити при цьому антиісламські випади та загрожуючи арештами.

Намагаючись надати законності перебуванню ваших військ в Афганістані, ви заявляєте, що військові дії в Афганістані проводяться «згідно до постанови ООН» з метою не допустити приходу до влади руху Талібан.

Вважаємо, що зайвим буде казати щодо правомочність постанов ООН, у той час, коли вони ґрунтуються на проханнях утвореного в умовах окупації, корумпованого афганського режиму, який не має фактично ніякої влади у країні, окрім як у зеленій зоні!

Про яку правомочність може йти мова, коли ООН є нічим іншим як інструментом у руках сильних миру цього та стоїть гарантом здійснення їх інтересів у регіоні? Наскільки правдива ООН у своїх заходах та резолюціях, коли вона не надає жодної уваги повідомленням про ворожі дії проти людяності та утисканні прав цілих народів в Афганістані , Іраку, Палестині та інших місцях? Усе це кидає велику тінь сумнівів на те, що саме ООН є тією міжнародною організацією, яка закликана забезпечити безпеку та справедливість у світі та захищати пригнічених від насильства та гонінь, чим і повинна займатися будь-яка організація, яка прагне бути міжнародною незалежною та чесною інстанцією.  

У випадку, коли постанови ООН є незаперечними постулатами для датських політиків, чому тоді датський військовий контингент приймає участь спільно з американською армією в іракській війні без отримання на те відповідних постанов ООН? Якщо ж ООН насправді є для вас тією самою інстанцією, чому тоді датські політики залишають без уваги обговорення та критику ООН на адресу наявної у Данії расової та національної дискримінації та несправедливих законів по відношенню до іноземців? Чому ви та ваші колеги намагаєтесь викривити та інакше розтлумачити право окупованих народів захистити себе, у той час як ООН залишає за ними це право?

Насправді,  кажучи по суті речей, варто відзначити, що ви зовсім не спираєтесь на постанови ООН. Ви всього лише працюєте заради інтересів Америки. Пишаєтесь, що ви зараз в одному ряду з призвідниками війни та корумпованими чиновниками та є «повноправними» співучасниками у знищенні нічим невинних душ, у звірських тортурах, є «творцями» агентурних маріонеткових урядів, які жодним чином не представляють свій народ! Усе це навряд-чи підлягає хоч якомусь виправданню!

У світлі прагнення НАТО сісти за переговори з рухом Талібан та здійснення тиску на останнього для участі в офіційному уряді, ваші слова про те, що мета війни – це відрізати шлях руху Талібан по досягненню влади в країні, не більше ніж погано прихований блеф! Не лічить такому досвіченому та обізнаному політику щодо геополітичних інтересів Америки у цьому регіоні, як ви, заявляти, що мет обмежується лише рухом Талібан. Підкреслимо, що соціологічні опитування серед афганського населення кажуть про те, що перебування військ НАТО у країні сприймається афганським народом як вкрай небажана окупація. Як  ви дозволили собі надати громадськості такі виправдання?

Ваші заяви, які викривляють справжню мету наших зборів, більше ніж дивні. Ми, у свою чергу, заявляємо, що не будемо мовчати, допоки відбувається окупація, яка поглинає усе більше і більше афганських життів та ризикує життями датських солдатів заради інтересів Америки. У даному контексті хотілося б іще раз відзначити, що окуповані народи  мають право на самозахист, що, відповідно,ставить під загрозу і життя датських солдатів, тому засудження у повній мірі повинно розповсюдитись і на датських політиків, які є співучасниками цієї несправедливої окупації.

Ми вважаємо, що подібні до ваших заяви,які викривляють реальний стан справ,намагаючись тим самим замовчувати щодо пролиття людської крові, закликані залякати тих, хто засуджує окупацію, за яку, врешті решт, будуть нести відповідальність політики у датському парламенті. Ми засуджуємо подібні кампанії по залякуванню. Примусити жителів Данії прийняти цю війну, та втягнення до неї датських солдатів, каже про те, що безпеку датського народу віддали у жертву задля здійснення планів та інтересів США. Усе це лише зайвий раз доводить щодо необхідності припинити чинити перешкоди на шляху до всебічного та обміркованого обговорення сьогоднішньої окупації. Ми, не дивлячись на тиск, загрози та переслідування, твердо маємо намір провести заплановані нами зустрічі, у королівській бібліотеці чи у будь-якому іншому місці.

Відсутність аргументів, які задовольнили б у такій важливій справі, як участь датської армії в озброєному конфлікті, накладає печатку ганьби на частину датської інтелігенції. Ми закликаємо подібних людей на підґрунті їх моральної відповідальності вимагати від уряду негайного припинення окупації та втручання до внутрішніх справ мусульманських країн. Це, у свою чергу, допоможе прибрати геть ту  ворожість, яка склалася в наслідок нерозважних дій політиків.

И в заключении, хотелось бы добавить, что ваша реакция, а также ответные действия ряда ваших коллег, в очередной раз подкрепляют  наши слова о том, что западные ценности это всего лишь пустые лозунги, не способные устоять перед любым идейным вызовом. Так же как и подобные действия открыто противоречат  заявлениям о том, что цель данной войны распространение свобод и демократии. Ведь это в первую очередь требует от вас практического их применения  в собственной стране, прежде чем начать  навязывать их  другим.

І на завершення, хотілося б додати, що ваша реакція, а також відповідні дії з боку низки ваших колег, вкотре зайвий раз підкріплюють наші слова про те, що західні цінності – це усього лише порожні гасла, які неспроможні встояти перед будь-яким ідейним викликам. Так само як і те, що подібні дії  відкрито ідуть всупереч заявам про те, що метою даної війни є розповсюдження свобод та демократії. Бо це у  першу чергу вимагає від вас практичного їх застосування у власній країні, перш ніж розпочати нав’язувати  їх іншим.

Шади Фариджа
Представитель медиа-офиса ХТ, Скандинавия
Hizb ut-Tahrir – Skandinavien
www.hizb-ut-tahrir.dk
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Головне меню