Відкритий лист від ісламської партії Хізб ут-Тахрір в Україні «5 каналу»

Прокламації
Друкарня
Сьогодні мас-медіа відіграють важливу роль у процесі формування громадської думки. Ні для кого не секрет, що існують заангажовані ЗМІ, що використовуються в особистих, вузькопартійних та інших інтересах, тому питання об'єктивності та достовірності наданої ними інформаці у них на «порядку денному» не стоїть.

«5 канал», який позиціонує себе як «канал чесних новин», завжди виділявся з цього ряду, дійсно надаючи інформацію збалансовано та неупереджено. Але, на наш превеликий жаль, після виходу в ефір 24 березня ток-шоу «Проти всіх», у нас з'явилися достатні підстави для того, щоб засумніватися у вашій «чесності».

Та частина програми, де обговорювалися питання про ісламські організації, і зокрема зачіпалася партія Хізб-ут-Тахрір, більше нагадувала нашвидкоруч поставлений театральний виступ, метою якого було створити негативний образ Хізб-ут-Тахрір та відчуття небезпеки,що нібито виходить від діяльності Хізб-ут-Тахрір. Але, перш за все, хочемо зауважити, що обговорення всесвітньої політичної партії Хізб-ут-Тахрір, ідеологією якої є Іслам, в контексті теми «Небезпечнi секти» - є просто недоречним.

Для того, щоб ви сприйняли нашу критику як конструктивну, звертаємо вашу увагу на невідповідність позиції «5 каналу» тим положенням, які задекларовані в документі під назвою «Засади редакційної політики 5 каналу».

В одному з положень зазначеного документа співробітникам «5 каналу» настійно рекомендується використовувати інформацію з «перших рук». Але у ток-шоу «Проти всіх» питання про Хізб-ут-Тахрір обговорювалося без Хізб-ут-Тахрір. Таким чином, ми були позбавлені можливості висловити свою точку зору.

Далі. «5 канал» бере на себе зобов'язання надавати достовірну інформацію, піддаючи її всебічній та неодноразовій перевірці. «Слід уважно розглянути інформацію ..., щоб отримати справжню суть того, що повідомляється або представляється», - говориться в документі.

Насправді ж ми почули цілий потік суперечливої і не відповідної дійсності інформації, що витікала з вуст «експертів», зовсім не стурбованих необхідністю аргументувати свої висловлювання. Хто повинен нести відповідальність за те, що мільйони телеглядачів введені в оману?

Для «згущення фарб» ви вдалися до відвертої фабрикації з використанням монтажу, наприклад, демонструючи кадри, які не мають ніякого відношення до ісламських організацій, що діють на території Криму й України, і до Хізб-ут-Тахрір в том числі. При цьому ви стверджуєте, що «... телеглядачів в жодному разі не можна вводити в оману за допомогою поставлених сцен і монтажу, спотворювати події і доносити їх у хибному світлі».

Далі. В одному з пунктів редакційної політики «5 каналу» стверджується, що «... співробітники каналу не повинні допускати своєї дискредитації» задовольняючи чиї-небудь або будь-які політичні чи інші інтереси. Не важко було помітити в ході програми, що позиція ведучої була далеко не неупередженою. Використовуючи такі звороти як, наприклад, «ми знайшли ще одну екстремістську організацію ...», або «ми думаємо, що (нібито) екстремізм і тероризм - це далеко від нас ...», ведуча програми спеціально створила атмосферу страху і настороженості, діючи таким чином, в інтересах противників Хізб-ут-Тахрір.

Між іншим, повинні вам нагадати, що ні в одній країні світу не існує чіткого і однозначного визначення таких термінів як: екстремізм, радикалізм, фундаменталізм і т.д., тим паче тут в Україні, і тим більше на законодавчому рівні. Але всі учасники програми, починаючи від ведучої і закінчуючи «компетентними експертами» розкуто оперували цими термінами, використовуючи навіть термін «тероризм» стосовно Хізб-ут-Тахрір. Хіба у «5 каналу» є повноваження виносити вердикти?

Це далеко не повний перелік протиріч, що мали місце в програмі, але достатній, на наш погляд, для того, щоб ви могли задати собі питання: «А чи справедливі ми були у відношенні до цих людей і подій?».

Ми закликаємо вас до об'єктивності і ... чесності, і висловлюємо готовність виступити на вашому каналі, щоб довести до людей достовірну інформацію про Хізб-ут-Тахрір з «перших рук». Чи готовий «5 канал» надати нам цю можливість?

І на завершення, ми хочемо привести слова Всевишнього Аллаха зі Священного Корану:

(ُقُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْاْ إِلَى كَلَمَةٍ سَوَاء بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللّهَ وَلاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئاً وَلاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَاباً مِّن دُونِ اللّهِ فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُولُواْ اشْهَدُواْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ)

«О люди писання, давайте прийдемо до правдивого слова між нами та між вами про те, що ми не будемо поклонятися нікому, окрім Аллаха, не будемо долучати до Нього ніяких співтоваришів і не будемо вважати один одного богами поряд з Аллахом». Якщо ж вони відвернуться, то скажіть: «свідчіть, що ми є мусульманами». (3:64).


Хізб-ут-Тахрір
Україна

01.04.2008

Головне меню