Пониження цін на нафту

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Низка газет повідомляє про падіння цін на нафту до 82 доларів за барель

Коментар:

Це найсильніше падіння цін на нафту за останні два роки. Дивно, що падіння цін на нафту відбувається на тлі регіональних та глобальних передумов для підняття цін, а не для їх падіння. Ірак та Лівія (як нафтовидобувні країни) знаходяться у стані нестабільності, а країни Перської затоки знаходяться у страху перед Іраном, з одного боку, і організацією «Доуля» - з іншого.

А тому аналітики розійшлися у думках стосовно причин падіння цін на нафту. Дехто з них відносить це пониження до економічного росту в Китаї та Європі або до збільшення пропозиції і запасів нафти. А дехто з них відносить це до певної американської політики.

У будь-якому випадку не можна виключати роль Америки у падінні цін на нафту, особливо – через те, що ми знаємо, як деякі нафтовидобувні країни, такі як Саудівська Аравія, залежать від диктату Америки, і знаємо, що за нафту розраховуються в американських доларах.

Питання стоїть таким чином: «Що Америка хоче отримати від падіння цін на нафту?»

Однозначно, Америка має у цьому деякий інтерес, а саме:

1. Це вигідно для неї тим, що таким чином вона понижує вартість війни з Ісламом і його революцією у благословенному Шамі. ЗМІ та аналітики практично не говорять про цей фактор.

2. Це б’є по економіці й експорту Росії. Бюджет Росії на 2015 рік був закладений виходячи з того, що ціна на нафту буде 100 доларів за барель. Її положення погіршується іще й тим, що проти неї одночасно діють санкції з боку Америки.

До вашого відома, у березні цього року Майкл Рональд Рейган-молодший написав звернення у формі листа на ім’я президента США Барака Обами, у якому нагадав йому про свого батька, про те, як той вирушив до Саудівської Аравії у вісімдесятих роках ХХ в. і зажадав від її уряду наводнити світовий ринок нафтою. Рейган-молодший рекомендував прийняти аналогічну стратегію проти Путіна, сказавши: «Якщо наш президент серйозно хоче віддалити Росію від України, хоче двічі обдумати свої вчинки, перш ніж виникне нова радянська імперія, то він повинен піти за прикладом Рейгана. Він повинен економічно задушити «Росію-матінку», він повинен довести її до того, щоб люди, які живуть у ній, не могли придбати собі навіть спідньої білизни».

Це нагадує нам про слова Єгора Гайдара, який був головою російського уряду з 1991 р. по 1994 р., сказані ним у 2006-му році: «Початок розвалу Радянського Союзу датується 13-м вересня 1985 року, коли шейх Ахмад Закій Єменій, міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії, проголосив про рішення королівства радикально змінити нафтову політику. Саудійці припинили захищати (від падіння) ціни на нафту. На протязі півроку Саудівська Аравія збільшила обсяги видобування нафти у 4 рази у порівнянні з тим, як видобувала її раніше, що привело Радянський Союз до фінансового краху. Він почав втрачати приблизно по 20 млрд. доларів щорічно. Втрачати ж такі суми ця держава собі дозволити не могла».

Як довго ще нафта, дана нам Аллахом безкоштовно, буде працювати проти нас? Як довго вона ще буде інструментом боротьби в руках наших ворогів?


Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Іса

16 Мухаррам 1436 р.х.
09.11.2014 р.

Головне меню